7 dagars batteritid

Fitbit lanserar Charge 4 med inbyggd gps

För den som föredrar träningsarmband framför klocka är Fitbit Charge 4 ett alternativ med både GPS och lång batteritid.

Publicerad Uppdaterad

Fitbit Charge 4 är till utseendet mer eller mindre identisk med föregångaren Charge 3 som kom för ett och ett halvt år sedan. Det har fördelen att tillbehör är både bakåt- och framåtkompatibla, ett armband till Charge 3 passar även till Charge 4. Du styr enheten, som är vattentät ner till 50 meters djup, med pekskärmen samt med en kapacitiv sidoknapp.

Den främsta nyheten denna gång är inbyggd gps, vilket förstås är ett välkommet inslag om du gillar att springa utan att ha med dig mobilen. Den enda andra Fitbit-enhet som säljs i dag med inbyggd GPS är den betydligt dyrare klockan Ionic. Trots denna funktion har batteritiden förlängts, och uppskattas till 7 dagar i snitt av Fitbit. Med GPS påslagen non stop dräneras dock batteriet på 5 timmar.

I övrigt har Charge 4 de funktioner vi förväntar oss av Fitbit eller aktivitetsmärtare i allmänhet. Den räknar steg och antal trappor du gått, mäter din puls kontinuerligt, visar notifieringar, mäter olika sömnstadier och påminner dig att röra dig om du rört dig för lite senaste timmen.

En nyhet i Fitbits system, som kommer även äldre modeller till godo, är en ny form av aktivitetsmätning. Den visar på ett tydligare sätt hur ofta din puls varit uppe i fettförbränning, konditionsträning och intensivträning, baserat på din normala vilopuls. Du får också en notifiering när du gått upp i pulszon för att sporra dig.

De olika pulszonerna figurerar också i kartvyn efter ett träningspass i Fitbits app. Med Charge 4 visas den sträcka du rört dig i olika färg beroende på pulszon.
Fitbit Charge 4 är även utrustad med Fitbit Pay för kontaktlösa betalningar.

Fitbit Charge 4 börjar säljas den 20 april för 1700 kronor. Det kommer även en specialutgåva för 1900 kronor som inkluderar ett extra vävt armband, men i övrigt är densamma.