https://www.mobil.se/nyheter/ingen-hardvara-pa-arets-upplaga-av-apples-utvecklarkonferens-wwdc
565383
Uppgifter från källor med insyn

”Ingen hårdvara på årets upplaga av Apples utvecklarkonferens WWDC”

De senaste åren har Apple haft för vana att inte enbart fokusera på mjukvara, utan också presentera ny hårdvara på sin utvecklarkonferens WWDC. Men enligt källor med insyn i saken så blir det mjukvara för hela slanten i år.

Apples årligen återkommande utvecklarkonferens WWDC bjuder alltid på många intressanta nyheter. Det mesta kretsar kring IOS och Mac OS, men man brukar även bjuda på någon form av ny hårdvara. I år har WWDC föregåtts av rykten om allt från nya Macbook-datorer till nya Ipad-modeller, men enligt källor med insyn i Apples planer så ska det inte bli någon hårdvara alls på årets WWDC. I stället kommer Apple att presentera ny hårdvara framåt hösten. 

Inga större IOS-nyheter heller

Som om inte det vore nog för den nyhetstörstande Apple-fanatikern, så verkar det inte bli så värst mycket nyheter rörande IOS heller. Apple klargjorde redan i januari att man i år kommer att fokusera på att åtgärda buggar och förbättra prestandan i sina operativsystem, snarare än att förse dem med mängder av nya funktioner. Det som kommer att stå i fokus är digital hälsa, det vill säga funktionalitet av det slag som Google nyligen presenterade med Android P, och som gör det enklare att styra och begränsa sitt app-användande på olika sätt. Dessutom förväntas Apple visa upp AR Kit 2.0, det vill säga en ny version av företagets agumented reality-plattform. Den största nyheten förväntas bli en eventuell lansering av Marzipan, det vill säga Apples projekt som går ut på att göra det möjligt att köra IOS-appar på Mac OS. 

Även vissa tidigare WWDC har varit hårdvarufria

Eftersom WWDC är Apple konferens för mjukvaruutvecklare är det inte helt ologiskt att det i år är just mjukvaran man fokuserar på. På WWDC 2017 lanserade Apple sin högtalare Homepod som inom kort finns i sex länder, nu senast i Kanade, Franrkike och Tyskland, men ännu inte i Sverige. 2017 lanserade man även Imac Pro och Ipad Pro. 2016 lanserade man ingen hårdvara under WWDC utan fokuserade på Ios 10, Apple Pay och Mac OS som då fick sitt nya namn, istället för att som tidigare kallas OS X. 2015 lanserade Ios 9 och Apple Music, men ingen hårdvara och även 2014 var WWDC hårdvarulös medan Ios 7 under WWDC fick sällskap av nya Macbook Air och Mac Pro.