Kinamobilerna

Kina är något av vilda västern för mobiltelefoner, där man kan hitta billiga piratkopior och originella lågbudgetmobiler för en spottstyver. Mobil har provat att köpa telefoner från Kina.

Publicerad Senast uppdaterad

Det finns drygt 550 miljoner mobilanvändare i Kina, vilket gör landet till den med marginal största marknaden för mobiltelefoner. Men det är en mycket annorlunda marknad jämfört med USA och Europa. I Kina finns ännu ingen 3g, och konsumenterna är inte riktigt lika köpstarka som här.

Trots det efterfrågas det avancerade mobilfunktioner även i Kina, och ett stort tekniskt kunnande i kombination med egna önskemål gör att det finns ett antal inhemska kinesiska mobiltillverkare av billigare gsm-telefoner som ändå kan ha pekskärm eller vara smartphones.

Med den oreglerade kapitalism och lättsamma inställning till upphovsrätt som råder i Kina finns det naturligtvis också en blomstrande marknad för piratkopior. Telefoner med namn och utseenden som är snarlika kända telefonmodeller, i alla fall till utseendet, men till betydligt lägre pris.

Det finns ingenting som säger att dessa telefoner måste stanna i Kina, det går ofta att få tag på dessa telefoner via engelskspråkiga webbsajter, och faktum är att en del av telefonerna fått svensk distribution.

Äkta eller falsk N95a?

www.cect.se hittar man en komplett webb-butik för kinesiska telefoner, på svenska med säker Internetbetalning. Priserna som anges är inklusive frakt, och de är låga. Här hittar man en del minst sagt ogenerade kopior av kända telefonmodeller. Cect Diamond, Cect N95, Cect N96, Cect Touch, Ciphone 8 GB, HiPhone… Alla snarlika kända modeller från kända tillverkare.

Men här finns också en del mer udda existenser. Inte mindre än fyra armbandsmobiler finns att välja mellan (vi har testat en av dem på annan plats i tidningen), och Leady MM95 är en märklig miniatyrkopia av en N95. Mobiltelefonen som practical joke?

Tittar man närmare på de angivna specifikationerna ser man att telefonerna sällan gör anspråk på att vara kopior annat än till utseendet. Cect N95, som vi fastnade för, ska endast ha 2-megapixelkamera, och dualband-gsm (men för data sägs den ändå ha turbo-3G). Ingenting sägs om wlan eller inbyggd gps. I gengäld ska telefonen ha plats för dubbla sim-kort, något man knappast hittar i en vanlig N95a. Priset är 1495 kronor.

Här kan inflikas ett par ord om Cect. Cect är ett dotterbolag till Qiao Xing, och är Kinas tredje största inhemska mobiltillverkare, som gjort sig känd för sina smartphones och telefoner med dubbla sim-kortplatser. Men Cect tillverkar inga kopior av kända telefonmodeller, det görs av mindre nogräknade småtillverkare.

För telefoner som Cect N95 handlar det alltså om ett slags dubbelt varumärkesintrång. Man plagierar Nokias design och produktnamn, och försöker åka snålskjuts på Cects goda namn (i Kina). Vilken relation cect.se har till äkta eller falska kinesisiska företag som kallar sig Cect vet vi inte, vi har försökt nå dem men inte fått något svar.

Pekpenna hör inte till standardfunktionerna för en N95a.

Det rör sig alltså om en verksamhet som rör sig i gråzonen för det lagliga, och när vi slår till på en Cect N95 väntar vi oss fullt och fast att bli blåsta. Men till vår överraskning får vi snabb leverans på vår mobil. Ännu mer överraskade blir vi när vi packar upp kartonen och får fram en låda för en solcellsladdare. Inte så mycket för att vi fått fel produkt som att kartongen för solcellsladdaren faktiskt visar sig innehålla vår Cect N95a trots allt.

Vi blir definitivt positivt överraskade av den fysiska kvalitén på vår telefon. Byggkvaliteten är minst lika bra som de stora märkenas. Vi vågar påstå att sliden har bättre kvalitet än original-N95. Men så är det inte heller en dubbel-slide, så djupt har man inte bekymrat sig att kopiera Nokia.

Att det inte är en vanlig N95a märker man också när man hittar den infällda pekpennan. Ja det stämmer, telefonen har pekskärm. En riktigt bra sådan, vad vi märker när vi testar. Kinesiska telefoner har en förkärlek för pekskärm även i billigare modeller, vi gissar att det beror på att kinesiska tecken är oändligt mycket lättare att mata in med pekpenna än med sifferknappar.

Slår man på telefonen får man upp menyer som anstränger sig att likna Nokias Series 60, utan att för den skull vara det. Ikonerna i menyerna ser litet ut som om de blivit skärmdumpade från en N95, utklippta, och inklistrade i telefonens operativsystem.

Cect N95 har plats för dubbla minneskort, men kan i övrigt inte mäta sig med en verklig N95a.

Litet blåsta blir vi trots allt av cect.se. Någon 3g av något slag kan vi inte hitta spåret av i telefonen, och kameran som skulle vara på 2 megapixel visar sig vara en skrattretande dålig 0,3-megapixelkamera.

Men det går inte att förneka att telefonen också har styrkor. Förutom pekskärmen imponerar verkligen funktionen för dubbla sim-kort. Det säljs inga telefoner i Sverige med plats för dubbla sim-kort, men i övriga Europa och USA kan man få tag på en och annan, och det är en funktion som ofta efterfrågas av våra läsare.

De telefoner med dubbla sim-kort som de större tillverkarna gör har dock fortfarande bara en radiodel, så man kan inte ha bägge sim-korten aktiva samtidigt. Det kan man däremot på Cect N95, när man ringer eller skriver sms kan man välja vilket nummer det ska komma ifrån, och man kan ta emot samtal till bägge numren när telefonen är på. Däremot klarar telefonen inte att ta emot samtal till det ett nummer när man pratar på ett annat.

Vi provar även att köpa den mobilkocka som du hittar ett test av här på vår webb. Även denna gång får vi snabb leverans, och telefonen kommer till och med i en kartong avsedd för modellen. Även denna gång blir vi också en aningen lurade, för det Bluetooth-headset som enligt specifikationerna skulle följa med förpackningen hade man visst glömt at lägga i.

För att sammanfatta ger cect.se ett halvskumt intryck, men så länge man sätter förväntningarna på rätt nivå får man ett i stort sett pålitligt resultat. Värre är det med Zzzphone.

Idén med Zzzphone är annars god. Företaget säger sig vilja bli mobiltelefonernas svar på Dell. Man ska alltså kunna gå in på deras webbsida och välja själv vilka funktioner man vill ha på sin mobiltelefon, så skräddarsys den efter dina behov.

Det första man möts av på www.zzzphone.se www.zzzphone.se>... är möjligheten att förhandsboka en telefon från dem som är "Google Android Enabled". Det andra man noterar är att deras design är en fullständigt ogenerad kopia av HTC Touch Pro.

Notera formuleringen ovan förresten. Man påstår inte att telefonen har Android som operativsystem, bara att den skulle kunna ha det. Sådana glidningar är typiskt för Zzzphone. Tidigare skrev man att deras mobil hade "Windows Mobile or equivalent" som operativsystem. För mig som kund spelar det förstås rätt stor roll om jag får en telefon med Windows Mobile som operativsystem, eller om den har "likvärdigt".

Detta gäller förstås bara om vi får en telefon. Stärkta efter den i stort sett positiva erfarenheten av att handla från cect.se försökte vi oss på att konfigurera upp och köpa vår alldeles egna Zzzphone. Krundutförandet kostar 149 dollar, men vi vill förstås ha extrafunktioner.

En del av de alternativ man kan välja är minst sagt fantasifulla. GPS, WLAN och bättre kamera känns rimligt, men för någon dollar styck kan man få valfri film eller låt installerad på mobilen. Det KAN bara inte vara lagligt tänker vi, och slänger med den senaste Batman-filmen i paketet.

Falska diamanter som prydnad på skalet för ett par hundra dollar känns förstås bara kitschigt, men man erbjuder även äkta diamanter för 225 000 dollar extra! Även om detta inte vore en bluffverksamhet, vem är så dum att han köper diamanter för 2 miljoner via en webbshop?!?

Vårt köp stannar vid kreditkortsbetalningen, för betalningssidan visar sig vara en skärmdump av en kortbetalningssida, inte en verklig betalningssida. Inga fält går alltså att fylla i. Vill man vara välvillig skulle man kunna anta att man har tänkt sig att det ska finnas kortbetalning, men ännu inte kommit så långt. Eller så vill man bara ge intryck av att man har kortföretagens förtroende.

Hursomhelst, det går inte att betala med kontokort, vilket känns bra, då har de i alla fall inte vårt Visa-kortnummer. De betalningsmedel som står till buds är check eller wire transfer. Vi får en e-post om att vår Zzzphone är konfigurerad och väntar på betalning. I konsumentupplysningens namn går vi till banken och gör en internationell betalning på 2 300 kronor för vår specialkonfigurerade telefon.

Vi e-postade och bad om bekräftelse, och har förstås inte hört ett pip från Zzzphone sedan dess. Vi har provat att ringa till deras telefonnummer, som påstås vara öppet 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, men kommer bara till en telefonsvarare. Döm därför om vår förvåning när vi får våra pengar i retur ett par veckor senare! Vi var övertygade om att man tagit pengarna och stuckit.

Även om vi inte blev lurade på pengarna måste vi ändå konstatera att det än så länge inte är någon mening att försöka handla av Zzzphone.

Att handla Kinamobiler kan alltså vara ett riskabelt företag. Men också kul, och vill du ha en garanterat udda telefon för en inte alltför dyr penning kan det trots allt vara värt ett försök.

Ett tredje alternativ som Mobil provat att shoppa av tidigare med gott resultat är Hong Kong Shop (www.hongkongshop.net <>). Här hittar man inte de mer udda modellerna, men en del mobiltelefoner som aldrig lanserats i Sverige kan man få tag på här. Ofta kan man också få tag på nya telefonmodeller innan de kommer till Sverige denna väg. Priset man betalar är att telefonerna är engelskspråkiga, och man får klara sig utan åäö.