Kunder väntar på Iphone 8

Kommentar: Apple säljer färre Iphones

Färre telefoner sålda både jämfört med förra året och med analytikernas förväntningar.

Publicerad:

3 maj 2017 - 08:54

Uppdaterad:

4 maj 2017 - 08:24

Apples kvartalsrapport släpptes igår kväll svensk tid och återigen står Iphone som den enskilt största intäktskällan med 50,8 miljoner sålda enheter under kvartalet, vilket dock är aningen mindre de 51,1 miljoner telefoner man sålde samma period förra året. Analytiker sägs ha väntat sig en försäljning av 52 miljoner enheter och Apples VD Tim Cook förklarar resultatet med att de ser att kunderna skjuter upp sina köpbeslut, sade han i en intervju med CNBC.

Om Tim Cook har rätt

Om det nu är som Apples VD säger, att kunderna som tänker sig att uppgradera skjuter upp sina köp i väntan på nästa Iphone är ju det egentligen ett styrkebesked. Vi ska vara medvetna om att mobilmarknaden inte bara är märkestrogen, att man uppgraderar från till exempel Sony till en ny Sony, utan även etablerad på det sättet att de som har en smartphone, investerat i appar och tjänster inte gärna byter och det här är ju så klart särskilt tydligt för Apple medan det är enklare att byta mobiltillverkare inom Android-segmentet. Trots detta säger Tim Cook nu att Apple aldrig tidigare sett så många som bytt från Android.

Telefon och tjänster

Samsung är med sina senaste telefoner Galaxy S8 och S8 Plus och trots höstens motgångar och den skrotade Note 7-modellen den klart starkaste konkurrenten till Iphone idag. Pressen på Apple att leverera något helt nyskapande kan visserligen sägas vara större nu efter de senaste årens måttfulla uppdateringar, men samtidigt är det skillnad på vad aktiemarknaden har för förväntningar och vad vi konsumenter värderar. En stor del av värdet i hela Iphoneerbjudandet är Apples kringtjänster, som musiktjänsten Apple Music, hela appbutiken och där ser vi ingen vikande trend, tvärtom. Man kan säga att Apple just på tjänstesidan har en starkare ställning än man har när det gäller hårdvaran.

Komma ikapp

Hårdvaran som det ryktas om, den Iphone 8 som alltså sägs få presumtiva Iphoneköpare att vänta med sina inköp innebär till viss del att Apples Iphone får egenskaper dagens toppmodeller på Androidsidan redan har. Det handlar då till exempel om skärm som täcker nästan hela framsidan av telefonen och det handlar om att den skärmen ska vara av den Oled-typ som Samsung använt sedan länge. Det blir alltså allt mer en match på mjukvaru- och tjänstesidan än att telefonerna i sig konkurrerar.

.

.

 

.