Osannolik läcka från sannolik läckare

Läcka: Huawei P50 överraskar med unik kameradesign

Två jättekameror syns på nya, läckta bilder av Huawei P50 Pro.

Publicerad Uppdaterad

En av de mest väletablerade techläckarna kallar sig Onleaks och det är just han som nu släppt renderingar av kommande Huawei P50. Designen av framförallt kameramodulen hade troligen avfärdats som påhittad om den inte kom från en trovärdig källa. 

Enligt de här första uppgifterna så har den kommande P50 glasbaksida och metallram samt en skärm som sträcker sig över nästan hela framsidan. Ett litet kamerahål centrerat i toppen syns på skärmen som ska vara 6,6 tum stor med bara lätt kurvade kanter, inte lika extremt som på Mate 40 Pro. Huawei ska alltså även nöja sig med en selfiekamera och har inte två som på Mate 40 Pro då man även använde 3D-ansiktsigenkänning. Fingeravtryckssensorn ska enligt uppgifterna vara integrerad i skärmen.

Två jättekameror

Det är när vi kommer till själva kamerorna på baksidan som det blir verkligt överraskande och intressant. Designen av kameramodulen liknar inget vi tidigare sett. Istället för flera olika mindre linser hittar vi här vad som ser ut atta vara två jättestora, så stora att de rimligen vardera har plats för flera olika kameror. Kameramodulen består av två stora linser samt en blixtlampa och dessa samlas i en avrundad modul som om uppgifterna stämmer inte liknar något annat. Det är tydligt att man enkelt kommer att kunna särskilja Huawei P50 från andra telefoner. 

De första uppgifterna om P50 Pro kom i slutet av förra året och enligt ryktena kan vi vänta oss en officiell lansering i mitten av april. När Huawei nyligen släppte vikbara Mate X2 var det enbart på den kinesiska marknaden och det är möjligt att Huawei väljer en sådan lösning även med P50-serien. Telefonerna tros få samma Kirin 9000-chipp som sitter i Mate 40 Pro, men de amerikanska blockaderna gör att Huawei inte längre kan tillverka egna kretsar och därmed har brist på dessa. Samtidigt gör ju den amerikanska blockaden och att Huawei inte längre kan använda Googles tjänster och appbutik i nya telefoner att efterfrågan på produkterna sjunker. Detta har vi sett på siffror för marknadsandelar där Huawei tappat stort. P50 Pro kan bli den första telefonen att levereras från start med Huaweis Harmony OS, ett operativsystem som även befintliga användare av Huaweis Androidmobiler ska kunna byta till. 

Källa