-
PLUS
24 timmar med nya Samsung Galaxy
-
PLUS
Samsungs lansering av Galaxy Z Flip 7, Z Fold 7 och Galaxy Watch 8 på djupet
-
PLUS
Krönika: När en mobiltelefon förtjänar en allvarlig varning
-
PLUS
Mobil svarar: Uppdateringskrav, Doro-kritik, bättre ljud, Huawei-alternativ och mer
-
PLUS
Krönika: Att bryta dominans med bättre som inte är dyrare
-
PLUS
Upptäck alla möjligheter med din Garmin-klocka – Våra bästa tips del 2
-
PLUS
Krönika: Apple Watch i Android väcker drömmen
-
PLUS
Upptäck alla möjligheter med din Garmin-klocka – Våra bästa tips del 1
-
PLUS
Krönika: Alla kan inte köpa begagnat
-
PLUS
7 viktigaste nyheterna som kommer till Iphone, Ipad och Apple Watch
Tema: Appar
Malvacom fokuserar på datatunga appar

Med en molnbaserad lösning låter Malvacom utvecklare använda molnet som lagring utan att behöva tänka så mycket på vad som verkligen sker i bakgrunden.
Det finns en uppsjö av verktyg som fokuserar på att bygga gränssnitten för appar, men det Ronneby-baserade företaget Malvacom har istället fokuserat på att ta fram en teknik för att låta Iphone- och Androidappar kommunicera med molnet på ett sätt som är enkelt för utvecklaren. I dagsläget har appar som nyttjar tekniken laddats ner över 130 000 gånger.
– Det finns många andra verktyg som fokuserar på att göra gränssnitten till appar. Vi har valt att inte göra det, utan att istället fokusera på datakommunikation, cachning och synkronisering, säger Peter Molin, vd för Malvacom.
– Vi ville bygga ett system som gjorde det så enkelt som möjligt att ta hand om datakommunikationen, säger Peter Molin, som är vd för Malvacom och har lång erfarenhet av mobilbranschen sedan sin tid i ledningen för programvaruföretaget uiq.
Lösningen innebär att man som utvecklare bygger sin mobilapp likadant, som om alla data vore lagrade lokalt i telefonen. Malvacoms lösning tar sedan hand om de data som appen hämtar och sparar ifrån molnet, utan att utvecklaren egentligen behöver bekymra sig så mycket om hur det hela går till.
Företaget, som har fyra anställda, har inga egna molnservrar utan hyr i sin tur kapacitet från en annan aktör.
Många vill ha egna appar
Peter Molin ser det som en stark trend att många företag just nu är intresserade av att ta fram egna appar, och han menar att de svenska företag som finns inom affärsområdet för mobila utvecklingsplattformar står sig väl internationellt sett.
– Jag tycker att Sverige hävdar sig väl. Vi har ju en lång tradition att jobba med mobila system, och det märks.