Tema Mobil.se: Appar

Mosync fokuserar på öppen källkod

Tomas Uppgård, vd och medgrundare Mosync, menar att vi står inför nästa våg från apprevolutionen."Det är en fruktansvärd konkurrens med många spelare som vill vara med och bygga position, så det är oerhört spännande."

Apprevolutionen är på väg in i en ny fas och på god väg att bli nästa stora tillväxtområde inom mobilbranschen. För att uppmärksamma detta är appar och apputveckling veckans tema på mobil.se. Först ut i artikelserien är svenska Mosync, som vill erövra appvärlden med öppen källkod.

Publicerad Senast uppdaterad

Mosync började utvecklingen av sin mobila utvecklingsplattform 2004 och är idag ett renodlat Open Source-bolag med investerare från Mysql ombord. Ett tjugotal personer arbetar på Mosync i dagsläget och i företagets lokaler i centrala Stockholm visar Tomas Uppgård runt tidningens utsände.

I skåp och i olika korgar ligger hundratals telefoner och surfplattor, både äldre sådana och mer moderna varianter. Mosyncs lösning för mobil apputveckling är en hybrid- lösning där man kombinerar native-funktionalitet med html 5 för att kunna bygga plattformsoberoende appar.

– Vi vill göra det väldigt enkelt för webbutvecklare att ge sig in och också bygga mobilappar.

Det blir en hel del olika telefoner att testa för att Mosync-plattformen ska kunna fungera oberoende av plattform och telefon.

Eftersom samtliga mobilplattformar att räkna med stöder html 5, så behöver man egentligen inte någon särskild utvecklingsplattform för att kunna bygga plattforms- oberoende appar. Html 5-tekniken är dock bristfällig inte minst när det gäller prestanda, menar Tomas Uppgård. Html 5 gör att man kan bygga appar som körs i en mobil webbläsare, vilket gör att man som utvecklare kan skapa appar utan att behöva bry sig så mycket om vilken plattform som apparna ska köras på.

Tekniken innebär dock samtidigt att apparna blir begränsade av den webbx§läsare som de körs i och därför inte riktigt kan dra full nytta av alla funktioner i mobilens operativsystem på samma sätt som plattformsspecifika appar, också kallade native-appar, kan göra.

– Med vår plattform öppnar vi upp högprestandakomponenter till html 5-lagret.

Mosync gör bland annat att man kan bygga förhållandevis grafiktunga mobilapplikationer genom att man öppnar upp för användning av Opengl i apparna.

– Oss veterligen finns det ingen annan som har en sådan lösning.

Appar blir en strategisk fråga

Tomas Uppgård är övertygad om att nästa våg i app-revolutionen står inför dörren, och att det då handlar om företag som vill göra sina tjänster och processer mobila. Från att det tidigare har handlat om att våga experimentera för företagen, så börjar mobila lösningar idag att bli en alltmer strategisk fråga för många företag, menar han.

– Tittar man på usa och sneglar lite på vad som hän- der där, så har ju till exempel ibm en intern appbutik. Där handlar det inte om några enstaka appar utan om hundratals appar.

– Det händer enormt mycket inom det här affärsområdet, säger Tomas Uppgård. Han menar dock att det är svårt att göra någon jämförelse mellan till exempel den svenska och den amerikanska marknaden inom området.

– Jag skulle nog säga att det är större skillnader mellan ett företag och ett annat än mellan olika marknader. Än så länge är marknaden bara i sin linda, menar han. – Vi har kanske en miljard människor som använder smarta telefoner, så det finns enormt mycket tillväxt-

potential kvar.

Finns inte många av företagens tilltänkta tillämpningar redan i form av webblösningar då, behöver man verkligen bygga appar också?

– Man får titta på det från fall till fall med nyttan

i fokus, och fundera över vad det är för nytta man vill åstadkomma med att göra den här mobila lösningen.

Mobilen är samtidigt en annan typ av enhet, med andra möjligheter än vad webben har. Man har den alltid med sig och den är försedd med olika typer av sensorer som möjliggör helt nya tjänster, menar han.

– Jag tycker inte att man kan betrakta den som en dator i litet format bara, för det är ett annat användarmönster och helt nya typer av tjänster som möjliggörs.

Andreas Malm, produktutvecklingschef på Mosync, demonstrerar den Open Source-baserade utvecklingsplattformen.