AOSMark

"Oneplus och Nokia bäst efter Google på Androiduppdateringar"

En ny sajt sammanställer information om hur många systemuppdateringar olika företags telefoner fått och rankar tillverkarna.

Publicerad Uppdaterad

AOSMark innerhåller data från ett stort antal mobiltelefoner, och uppdateras regelbundet. För varje telefon registreras vilken systemversion som är den senaste, och hur många uppdateringar den fått. Antalet uppdateringar mäts i om API:et uppdaterats av Google, vilket innebär att uppdateringen från Android 8.0 till 8.1 räknas trots att bägge har samma versionsnamn, men inte till exempel 7.1 till 7.1.1.

I topp på listan över tillverkare hamnar förstås Google, som ju uppdaterat samtliga sina telefoner sen den första Pixel till senaste Androidversionen. På andra plats hittar vi Oneplus, vars telefoner fått i snitt 2,75 systemuppdateringar. Tredjeplatsen innehas av HMD Global med sina Nokiamobiler. Listan missgynnar dock dem en smula här eftersom företaget släppte sin första mobil för två år sedan, och man har allså inte fått chansen att göra så många uppdateringar ännu. Med tanke på det får man säga att 1.8 uppdateringar i snitt är ett högt betyg.

På fjärdeplatsen, och med tillräckligt många telefoner i databasen för att ha verklig historisk statistik, finns Sony med i snitt 1,63 större uppdateringar per telefon. Samsung hamnar på sjunde plats med 1,3 uppdateringar per telefon. På sajten kan man också se vilka av tillverkarens telefoner som har de två senaste systemversionerna samt söka på sin telefon för att se vilken version som är den senaste till mobilen.

Källa