https://www.mobil.se/nyheter/rykte-cortana-till-android-och-ios
558776
Nyheter
Efter Windows 10

Rykte: Cortana till Android och Ios

Microsoft kan komma att släppa sin virtuella assistent Cortana till andra plattformar.

En ny version av Cortana utvecklas med hjälp av ett projekt inom artificiell intelligens kallat Einstein. Den nya versionen av Microsofts röstassistent, företagets motsvarighet till tjänster som Google Now och Apples Siri, kommer att lanseras när Windows 10 släpps i höst. En fristående version kommer dessutom att lanseras till Ios och Android efter släppet av Windows 10, detta enligt källor med kännedom om projektet som har pratat med Reuters.

– Den här sortens teknik, som kan läsa och förstå mejl, kommer att spela en central roll i nästa version av Cortana, menar Eric Horvitz, VD för Microsoft Research och en del av Einstein-projektet.

Han nekade kommentar angående utveckling av Cortana till andra plattformar.

Möjligheten att binda samman enskilda processer är ett genombrott i användbarhet enligt Microsoft. Cortana kan berätta för en mobilägare när det är dags att gå till flygplatsen, dagar efter att den läst ett mejl och insett att läsaren planerade ett flyg. Den skulle automatiskt kolla flygstatus, kolla användarens position med hjälp av GPS och kolla trafikförhållanden.

Förra året hörde vi att Microsofts motsvarighet till Siri kunde komma till andra plattformar från Marcus Ash, group program manager för Cortana på Windows. Då fanns det oroligheter för att Microsoft skulle överge Windows Phone. Men med ett Windows 10 som fokuserar på att vara tillgängligt på flera Windows-plattformar är det något som nu känns ganska avlägset. 

Förutom Microsofts egna plattformar så har företagets produkter blivit mer tillgängliga på andra plattformar. I januari släpptes Word, Excel och Powerpoint till surfplattor med Android, som sedan tidigare även funnits till Ios. Företagets VD, Satya Nadella, berättade om företagets mål under en årlig lunch vid Seattle Metropolitans handelskammare.

– En av sakerna som du kommer lägga märke till är Microsoftikonera på alla telefoner, oavsett om det är en Windows Phone eller inte. Det är vårt huvudmål: att saker som Office, saker som Skype är allmänt tillgängliga.

Företaget introducerade sitt nya operativsystem Windows 10 i September förra året. Sedan dess har vi fått en egen uppfattning om hur företagets senaste OS kommer fungera till våra smarta telefoner.