Microsofts revansch?

Lista: 10 nyheter i Windows 10 för mobilen

När Windows 10 inom kort kommer till mobiltelefoner bjuder systemet på många nyheter, betydligt fler än 10. Här har vi samlat de tio viktigaste sakerna du måste veta.

Publicerad Uppdaterad

1. Ett system till alla prylar
Namnet är det första vi märker. Systemet heter Windows 10 och Microsoft har därmed alltså fimpat efternamnet “Phone” i operativsystemet för mobiltelefoner. Windows 10 släpps till allt från datorer till surfplattor och mobiltelefoner. Tack vare en funktion som Microsoft kallar Continuum så ska gränssnittet i till exempel en hybriddator anpassa sig efter om den används som en surfplatta eller som en bärbar dator med riktigt tangentbord, en funktion man tycker borde ha kommit redan i Windows 8.

Samtidigt som det här händer så ska Microsoft samla appar till alla enheter i en och samma butik. 2. Coola Hololens och en gigantisk surfplatta Vi fick alltså inte se några nya telefoner i samband med att Microsoft visade upp Windows 10, men det betydde inte att vi blev utan produkter. Hololens är ett par hjälmliknande glasögon som kan lägga på digitalt innehåll på det du ser i den verkliga världen. Du kan få intrycket av att gå runt på planeten Mars eller få digitala instruktioner av en tekniker när du ska göra en teknisk installation. Glasen är genomskinliga och under skalet finns processor, grafikprocessor och en speciell hologramprocessor som bland annat beräknar var du tittar. Högtalarna gör att du även kan höra ljud som verkar kommer bakifrån. Särskilt stolta verkar Microsoft vara över att allt det här sköts helt utan sladdar. Med Hololens kan du rita med fingret i luften, plocka upp virtuella prylar och uppleva datorskapade produkter mer verkligt.

Surface Hub är en 84-tums pekskärm som även klarar penninmatning och är utrustad med kameror, sensorer för NFC och upplösning i 4k. Användningsområdet ska vara som en digital whiteboard.

3. Bättre foton
I Windows 10 på telefoner kommer Lumia Camera att vara standardappen för att ta bilder. Flera förbättringar kommer även när det gäller bilderna när du väl tagit dem. En ny app kallad Photos kommer till Windows 10 och den synkar alla dina bilder mot Onedrive så att bilder du tagit med telefonen ligger redo i surfplatta och dator. I Onedrive skapar Microsoft även automatiska album baserat på när och var bilderna är tagna och i Onedrive förbättras bilderna även automatiskt, till exempel röda ögon, färger och ljus.

4. Chatta med flera tjänster
I Windows 10 för mobiler blåser Microsoft nytt liv i meddelandeappen. Appen har stöd för både vanliga SMS och för Skypemeddelanden, för Skype är tydligare integrerat i Windows 10 än det varit tidigare. Tangentbordet i operativsystemet kan du flytta fritt till valfri position på skärmen, vilket ska ge dig mer utrymme till att se det du skriver. I meddelandeappen ska du dessutom utöver SMS och Skype även kunna integrera andra meddelandetjänster, så tredjepartstjänster ska också kunna användas här. Systemet ska sedan kunna välja meddelandetjänst beroende på vad som passar bäst för stunden.

5. Röststyrda assistenten
De största nyheterna kring Microsofts röststyrda assistent Cortana var att den kommer även till datorn. Till telefonen har Cortana funnits en tid, men när hon nu finns även i datorn innebär det fler möjligheter får telefon och dator att samverka. Microsoft lyfter själva fram möjligheterna att prata med Cortana medan man arbetar med annat i datorn. I uppdateringen Lumia Denim kan du anropa Cortana utan att trycka på några knappar utan bara säga “Hey Cortana”. I telefonen kan Cortana berätta för dig om vädret, sportresultat, dina kommande möten och när du måste åka för att hinna dit i tid. Än så länge klarar dock inte Cortana svenska och för att aktivera henne i en svensk Windowsmobil krävs att du först byter språk till engelska i din telefon.

6. Gratis uppdatering Priset är så klart en viktig egenskap för ett nytt operativsystem och i enlighet med dagens trender så erbjuder Microsoft operativsystemet Windows 10 som en gratis uppgradering inte bara till de som har Windows 8 utan även till de som har Windows 7 och de som i mobiltelefonen använder antingen Windows Phone 8 eller Windows Phone 8.1.

Det finns dock ett par undantag från den här regeln. Windows 10 uppger Microsoft kommer att vara en gratis uppgradering under det första året efter att systemet släppts till kunder. Vad som händer med de som väntar är i dagsläget oklart och Microsoft har påpekat att det finns även andra undantag från erbjudandet och att det inte gäller företagskunder. 

7. Inte till alla telefoner
Windows 10 är alltså en gratis uppdatering, men det betyder inte att det kommer till alla enheter. Helt bekräftat är att Windows 10 ska komma till mobilerna Lumia 435, 735 och 930. Det är med andra ord lite oklart hur det ser ut med uppdatering till övriga mobiler som redan finns på marknaden. Samtidigt har säljchefen för Lumia på Microsoft sagt att de har som mål att majoriteten av alla Lumiatelefoner med Windows Phone 8 eller 8.1 ska få uppgraderingen. 

8. Xbox strömmar till Windows 10
Microsoft har varit framgångsrika i sin satsning på spelkonsolen Xbox och nu kommer de spelen även att vara tillgängliga via Windows 10. I det här sammanhanget nämns inga mobiltelefoner, men till både datorer och surfplattor med Windows 10 ska du kunna strömma spelandet. På det här sättet kan alltså valfri surfplatta eller dator i hemmet användas för spel om teven i hushållet till exempel är upptagen av en annan familjemedlem.

9. Nya webbläsaren Project Spartan
Internet Explorer tycks gå i graven och nya Project Spartan ska ta den utskällda webbläsarens plats. Just namnet Project Spartan är ett arbetsnamn och webbläsaren kommer troligen att få ett annat namn när den väl är färdig. Gränssnittet är avskalat och bland de nya funktionerna finns inbyggda verktyg för att klippa ut delar av en webbsida eller helt enkelt frysa den aktuella sidan (med länkar) för att rita och skriva anteckningar på den. Allt kan sedan sparas som en PDF, i Onenote eller skickas via det inbyggda delningsverktyget i Windows 10. Det finns även ett speciellt läsläge, som i likhet med andra webbläsares läslägen skalar bort det mesta onödiga på webbsajter för att låta läsaren koncentrera sig på den aktuella texten.

Givetvis finns även Cortana inbyggt för att sköta röststyrning, sök och allt annat som röstassistenten gör redan idag.

10. Nytt flaggskepp på väg
I samband med förhandsvisningen av Windows 10 kom det så klart frågor om när Microsoft ska släppa nya telefoner. Den senaste tiden har man ju fokuserat hårt på telefoner i budgetsegmentet och flaggskeppen har lyst med sin frånvaro. Nu lovar dock Microsoft att en ny flaggskeppsmodell är på gång och ska lanseras under året. Vad det innebär i praktiken är inte helt klart, men den telefon som Microsoft själva senast räknat som en toppmodell är Nokia Lumia 930 som kom i april 2014. En faktor som verkar lovande är i alla fall att Microsoft gått ut och stött Qualcomms nya processor Snapdragon 810 vilket tyder på att Microsoft för första gången ska släppa en telefon med marknadens mest kraftfulla processor. Tidigare har Microsoft legat efter konkurrenterna i rå prestanda räknat. 

Fakta: Windows 10 för mobiler

Bättre appar: De integrerade apparna har förbättrats och byggts för att fungera på både telefon, surfplatta och dator. Det gäller bland annat e-post, kartor, bilder, Skype och meddelanden.

Kartor och kamera: Tidigare har det funnits flera kart- och kameraappar. Here och Bing för kartor och Kamera och Lumia Kamera för foto. Nu har Microsoft gjort en egen kartapp med röststyrning integrerad och baserad på kartor från Here. Standardkameraappen i Windows 10 blir Lumia Kamera.

Webbläsare: Microsofts nya webbläsare bär arbetsnamnet Spartan och ersätter Internet Explorer.

Fler nyheter: Det som Microsoft visat upp var en förhandstitt och vi kan vänta oss fler nyheter innan systemet lanseras på riktigt.

Förhandsversion: Kommer för den som vill testa nu under våren.

Kommer till: En majoritet av de telefoner som idag kör Windows Phone 8 och 8.1 ska stödjas, men i dagsläget oklart exakt vilka.

Leverans: Inget officiellt datum, men Microsoft säger “senare under 2015”.