Mindre och snabbare kretsar

Samsung först med kretsar i 10 nanometer

Samsung har meddelat att de är först med att dra igång serieproduktion av kretsar i 10 nanometersteknik.

Publicerad Uppdaterad

En nanometer är en miljondels millimeter, och när man använder benämningen i det här sammanhanget handlar det om kretsar handlar det om bredden på ledningsbanorna i mikrochipen. Ju smalare ledningar, desto mer kan man miniatyrisera kretsarna, och dessutom går det åt mindre ström att driva dem. Att man lyckas krympa ledningsbanorna är en av de viktigaste drivkrafterna bakom att vi får snabbare elektronik varje år.

Nu har alltså Samsung meddelat att man är först med att dra igång serieproduktion av elektronik i en 10 nanometersprocess, att jämföra med 14 nanometer som var det bästa som fanns att tillgå innan. Man uppger också att tekniken kommer att finnas i en kommersiell produkt som börjar säljas tidigt nästa år. Det ryktas att Samsung har tecknat avtal med Qualcomm om att tillverka deras chipset Snapdragon 830, och det förefaller inte osannolikt att detta är den kommersiella produkten det talas om.

Om vi ska grotta ner oss ytterligare i det tekniska sägs det att Samsung använder en teknik kallad Fan-out Panel Level Package (FoPLP), vilket skulle göra att man kan producera kretsarna utan ett kretskort som substrat i botten, vilket gör kretsarna tunnare och billigare att producera.

Än har elektroniken inte nått vägs ände. Den stora kiselsmedjan TSMC har meddelat att man planerar att dra igång en 7 nanometersprocess i början av 2018 och Samsung väntas hänga på.

Källa