Samsungs batterifadäs

Återkallning av Note 7 kan kosta en miljard dollar

Att Samsung väljer att återkalla miljoner av Galaxy Note 7 kommer att belasta företaget ekonomiskt, men den stora frågan är vad batteriproblemen gör med Samsungs rykte.

Publicerad Uppdaterad

Att en del av batterierna i Samsungs flaggskepp Note 7 har visat sig vara defekta och kan göra att mobilen självantänder under laddning ser ut att bli en kostsam affär för den Sydkoreanska mobiltillverkaren. Företaget kan tvingas att spendera så mycket som en miljard dollar på utbytesprogrammet av Galaxy Note 7, enligt Bloomberg. Samsung själva har inte sagt vad det kommer att kosta, men på en presskonferens sade Samsung mobilavdelningschef Hoh Dong Jin: ”Det är svårt för mig att specifikt uttala mig om [den ekonomiska] förlusten. Jag kan säga att det är en stor summa som också smärtar mig. Trots det så har vi tagit det här beslutet för att våra kunders säkerhet är den viktigaste frågan för oss”. Skulle det röra sig om summan som Blomberg uppger så motsvarar det ungefär 5 procent av Samsungs sammanlagda beräknade årsvinst.   

Dålig tajming 
Vid tidpunkten då Samsung bekräftade batteriproblemet så hade företaget hunnit sälja omkring 2,5 miljoner exemplar av Note 7. Återkallningen berör tio länder och samtidigt har det införts ett globalt säljstopp, vilket säkerligen också kommer att påverka Samsungs framtida intäkter. De felaktiga batterierna kommer från Samsung SDI som har levererat omkring 70 procent av alla enheters batterier. Företagets aktier föll med 3,2 procent efter att nyheten blev offentlig. Den kinesiska batteritillverkaren Amperex Technology Ltd står för övriga 30 procent av batterierna. 

Tidpunkten för allt detta kunde knappast ha varit sämre. Apple ska strax lansera nya Iphone 7 och nyheten läckte under den pågående IFA-mässan i Berlin då även de traditionella nyhetsförmedlarnas fokus på mobiler och teknik är väldigt stor. Dessutom har Samsung precis uppvisat företagets starkaste kvartalsresultat på två år. Samsung hoppas dock att den snabba, och i sammanhanget ganska kraftfulla, responsen ska minska eventuella skador som har uppstått kring företagets varumärke. Det kommer att bli intressant att se hur Samsungs försäljningssiffror kommer att se ut framöver. Händelserna kan också ha en positiv bieffekt för Apples försäljning av Iphone 7, men det kommer att vara svårare att utläsa ett tydligt samband utifrån Apples framtida försäljningssiffror. 

Källa