Snabbast vid 1 av 10 larm
Sms-larm vid hjärtstopp utvärderas
Försöket med att skicka ut sms-larm till frivilliga vid hjärtstopp i Stockholms innerstad har resulterat i 72 utskickade larm och vid ungefär vart tionde larm har personer som larmats via sms varit snabbast på plats.
Som Mobil berättade om i våras har Södersjukhuset och SOS Alarm inlett ett försök med att skicka ut larm via sms till vanliga människor med kunskaper i hjärt- och lungräddning när ett hjärtstopp inträffar i centrala Stockholm. De som befinner sig i närheten får ett sms samtidigt som ambulans och räddningstjänst larmas och kan då välja om de vill acceptera larmet.
Fram tills nu har 72 larm skickats ut via sms, uppger Radio Stockholm. I dessa fall har frivilliga varit först framme hos den drabbade ungefär var tionde gång. Eftersom alla som har någon form av utbildning i hjärt- och lungräddning kan göra nytta och tiden är en kritisk faktor vid hjärtstopp anses det som ett bra resultat.
Mårten Rosenqvist, professor i hjärtsjukdomar på Södersjukhuset i Stockholm, säger till Radio Stockholm att man nu vet att tekniken fungerar och att folk är villiga att ställa upp när de får larm.
Metoden ska nu utvärderas systematiskt genom att vartannat larm skickas både till frivilliga och samhällets akutresurser och vid vartannat larm skickas inga sms-larm.
Den som vill bli frivillig kan anmäla sig på webbplatsen www.smslivraddare.se. Förutsättningen är att man har någon form av utbildning i hjärt- och lungräddning samt att man stora delar av dygnet vistas innanför tullarna i Stoc