Sony IMX686

Sony gör teaser för sin nya mobilkamerasensor

På sistone har det varit Samsungs kamerasensorer som stått för de bästa mobilkamerorna, men Sony verkar vara i färd att återta förstaplatsen.

Publicerad Uppdaterad

Kamerasensorns betydelse för kvalitén på mobilkamerans bilder kan inte överskattas. Nya sensorer har också stått för en märkbar förbättring av mobilkamerorna i år, i synnerhet i mellanprissegmentet. Under våren imponerades vi av kameror med Sonys IMX586-sensor med 48 megapixel, medan Samsungs motsvarande sensor inte gav lika bra bildresultat. Nu under hösten är det i stället bilder tagna med Samsungs Isocell-sensorer med 64 och 108 megapixel som imponerat mest på oss.

Sonys IMX586-sensor lanserades för mer än ett år sedan, och om företaget vill behålla sin ledande position på mobilkamerasensorer kan det vara läge för en uppföljare. Nu har vi fått se en produktvideo för nya IMX686.

Videon dök först upp på det kinesiska sociala nätverket Weibo, varifrån den kopierats till flera Youtubekanaler i låg upplösning. Att det är en officiell Sonyvideo bekräftas nu genom att den finns i HD-upplösning på Sony Japans officiella Youtubekanal.

Videon påstås visa bilder tagna på en resa i Mellanöstern med en prototypmobil utrustad med Sonys nya IMX686-sensor. Upplösningen är fortfarande för låg på videon för att exempelbilderna ska säga något definitivt om bildkvaliteten, men vi får bland annat se foton av en gnistrande stjärnhimmel som ska vara tagna med sensorn.

IMX686 tros vara på 64 megapixel och dyka upp i de första kommersiella mobilerna nästa vår. Om den innebär ännu ett kliv framåt för mobilkameran får vi se då.

Källa