https://www.mobil.se/nyheter/ny-kamerasensor-fran-sony-med-48-megapixel
565609
Nyheter
Högre känslighet

Ny kamerasensor från Sony med 48 megapixel

● BILDSPEL
Sonys senate mobilkamerasensor lovar ytterligare förbättringar i mobilernas bildkvalitet.

När det kommer till kamerasensorn i mobilen är det inte bara Sonys mobiler som använder Sonys sensorer, utan i stort sett alla tillverkare gör det, och kamerasensorer är en av Sonys största kassakor. Så när företaget nu lanserar en ny ännu mer avancerad kamerasensor lär den dyka upp i mobilkameran hos en rad tillverkares toppmodeller.

IMX586 har en pixelstorlek på 0,8 mikrometer, vilket ger en sensor på 48 megapixel med en storlek på 7 mm. Dessutom har man byggt bildsensorn i flera lager där man byggt in elektroniken för Sonys exponeringsstyrning och signalbehandling direkt i sensorkretsen, vilket ger betydligt snabbare signalbehandling.

Sony har tidigare gjort sensorer med inbyggt minne för att kunna filma i superslowmotion med 960 bilder per sekund. Så verkar dock inte vara fallet med IMX586, men den ska kunna filma i 480 bilder per sekund, och förhoppningsvis då utan att vara begränsad till 0,2 sekunders slow motion.

Varje pixel i en kamerasensor registrerar bara en av färgerna röd, grön eller blå, och i IMX586 är de grupperade fyra och fyra efter samma färg vilket ger högre noggrannhet i färgåtergivningen. Det gör dessutom att fyra pixlar kan behandlas som en för att ge 12-megapixelbilder med bättre ljuskänslighet i dåliga ljusförhållanden.

Sensorn är långtifrån det enda som påverkar bilkdkvalitén, optiken måste också klara av att leverera tillräckligt mycket ljus med tillräcklig skärppa för att bilderna ska bli bra. Sonys sensor släpps i september, och om den inte gör ett tidigt uppdykande i någon sonymobil under hösten lär vi få se den i telefoner under nästa år.

Källa