Första intrycket av Samsung C5212

Två simkort i en mobil

Samsung C5212 har plats för två simkort, vilket gör att du kan ha ett privat och ett jobbsimkort i samtidigt. Vi har testat hur det fungerar i praktiken.

Publicerad Uppdaterad

Man kan befara att inställningarna blir dubbelt så krångliga i en telefon med två simkort, men det går riktigt bra att komma igång. När man har satt i de båda simkorten får man välja vilket av simkorten som ska vara det primära. Vill man senare ändra vilket kort som ska vara prioriterat så gör man det i inställningarna och får sedan vänta på att telefonen startar om och genomför ändringen.

Den främsta anledningen till att ens ha två simkort i en mobil är kanske för den som har ett privat simkort och ett simkort från jobbet, flera olika jobb eller av någon annan anledning vill vara nåbar på flera nummer. En annan möjlighet som Samsung lyfter fram är erbjudanden från operatörerna att ringa biligt eller gratis inom operatörens nät. På det sättet så kan man alltså utnyttja flera operatörers erbjudanden.

Man tvingas dock avstå från eventuella erbjudanden från Tre, för den operatörens simkort fungerar inte i C5212. Anledningen till det är helt enkelt att telefonen inte har 3G.

Varje gång man surfar med webbläsaren och ska koppla upp sig får man välja med vilket av simkorten man vill koppla upp sig. Så fungerar det däremot inte för samtal och sms.

När man väljer att vara det så kan man vara nåbar samtidigt på två nummer i Samsung C5212. Vill man tillfälligt undvika att till exempel vara tillgänglig på jobbnumret så kan man inaktivera det kortet i inställningarna. Det har samma effekt som att en telefon med det numret är avstängd.

När man ringer ett samtal går det automatiskt via det nummer som sats som prioriterat. Man kan ändra prioriterat nummer genom en knapp på sidan av telefonen, men varje gång man gör det så måste telefonen starta om, vilket tar ungefär 30 sekunder varje gång.

För får man ett sms till jobbnumret och vill svara så kommer det från det nummer som är aktivt för tillfället. Samma sak när man ringer ett samtal. Blir man uppringd på ett av de nummer man har och sedan vill ringa tillbaka blir avsändarnumret det primära oavsett till vilket nummer du fått samtalet.

Tittar man på samtalslista och inkorgen för meddelanden däremot så är det enkelt att se till vilket nummer någon ringt eller smsat. En liten siffra innan visar om det är inkommet till simkort nummer ett eller två.

Om alternativet till Samsung C5212 är att istället ha två olika mobiltelefoner med sig kan ju allt i ett vara smidigare. Övriga funktioner i C5212 hör dock till de enklare. Kameran är på 1,3 megapixel och saknar lampa och autofokus. På plussidan finns fm-radio, men det känns ändå som man får prioritera bort en del funktion för att få telefonen med tvp simkort. Att priset är så pass lågt är dock något som gör det klart enklare.

Fakta Samsung C5212

Typ: Gsm-mobil med plats för två simkort

Nätverk: Gprs, med edge på Sim1

Mått: 48,5 x 112,7 x 14,3 mm

Vikt: 99 gram

Skärm: 2,2 tuns TFT med 176 x 220 pixel och 262 000 färger

Kamera: 1,3 megapixel utan autofokus eller lampa. Videoinsoelning i 176 x 144 pixel.

Minne: 50 Mb internt, samt plats för minneskort i micro-sd-format.

Pris: 1600 kr