https://www.mobil.se/nyheter/windows-lite-kan-vara-microsofts-chrome-os-utmanare
566280
Nyheter
Dokument avslöjar

”Windows Lite” kan vara Microsofts Chrome OS-utmanare

Läckta dokument påstås ha avslöjat en ny och extremt lätt version av Windows, som ska kunna ta upp kampen med Chrome OS.

Det är ju inte precis Microsofts första försök på området. Förutom Windows 10S, som mottagits svalt hade vi ju surfplatteversionen Windows RT. Det är sajten Petri som kommit över dokument som påstås visa att Microsoft har en ny och nedbantad version av Windows på gång, som är betydligt lättare än Windows 10S, som nu sägs avvecklas till förmån för det nya systemet. Den nya versionen av operativsystemet ska enbart köra PWA- och UWP-appar (Progressive Web Apps och Universal Windows Platform) och kommer sannolikt precis som Chrome OS bara att komma förinstallerad på datorer direkt från butik. Namnet sägs vara Windows Lite, kort och gott. 

Funkar med mobilprocessorer

Målet för systemet tros vara Snapdragondrivna Windowsdatorer. Dagens Windows S har inte känts tillräckligt lättviktigt för att göra dessa attraktiva. Målöet är en laptop som precis som mobiltelefonen är ständigt påslagen och konstant uppkopplad, och det är inte omöjligt att de första Windows Lite-rustade datorerna kommer att ha Qualcomms kommande generation med chipp under skalet. Det är i nuläget oklart när Windows Lite kan tänkas offentliggöras, men planen sägs vara att visa upp operativsystemet i samband med utvecklarkonferensen Build nästa år. Qualcomm väntas visa upp sina nya datorchipset på sin utvecklarkonferens den här veckan.