Bäst när det gäller

Jämförande test: Batteritid

Vilken mobil har egentligen bäst batteritid? Vi har gått på djupet med frågan och jämför nio toppmodeller. Samtidigt svarar vi på vilken av dem som räcker längst när du spelar Pokemon Go.

Publicerad:

23 sep 2016 - 09:44

Uppdaterad:

23 sep 2016 - 12:15

Skärmtid

I det här testet strömmar vi dels Youtube via wifi från full till tom laddning och mäter hur länge mobilen klarar sig. Testet har visat sig vara ett rätt stabilt mått på skärmtid vid relativt låg processorbelastning, och ger normalt ett resultat på ±10 procent nästan oavsett förhållanden som täckning, om SIM-kort sitter i, ljudvolym eller om filmen strömmas över mobilnätet. Undantaget är skärmens ljusstyrka, som har mycket stor betydelse för den totala speltiden. Därför har vi mätt speltiden vid maximal, halv och minimal ljusstyrka. Det är skillnader i vilken ljusmängd mobilerna levererar på dessa nivåer, en del tillverkare har till exempel extra stark ljusstyrka på maxnivå, vilket kan påverka batteritiden negativt, medan den minimala ljusstyrkan på vissa mobiler är så mörk att du endast kan urskilja skärmen i ett beckmörkt rum.

Minimal ljusstyrka kan ses som ett mått på den maximala skärmtiden du kan få ut på en laddning. Medelljusstyrkan är förmodligen den som bäst matchar normal användning, men den maximala ljusstyrkan är förmodligen den du använder när du är utomhus på sommarhalvåret.

Dessutom lade vi som extra gren in de senaste månadernas stora fluga Pokemon Go, då alla som spelar det vet att det är en alldeles fantastisk batteritjuv. Med maximal ljusstyrka på skärmen och dessutom hög processorbelastning tömmer det batteriet ännu fortare än videouppspelningen.

Nexus 5X och Sony Xperia X Performance får kämpa mest med skärmtiden, medan Samsung lyckas få sin AMOLED-skärm att dra mindre ström än konkurrenternas skärmar, vilket märks på resultatet oavsett ljusstyrka.

Vinnare: Samsung Galaxy S7

Prestandatester

Det finns en rad olika appar och webbsidor som kan användas för att mäta batteritiden i mobiltelefoner, och det har vi utnyttjat. Gemensamt för de flesta är att de utsätter telefonen för relativt hög arbetsbelastning samtidigt som de sätter skärmen på låg ljusstyrka. Jämfört med den förra grenen handlar det alltså mer om att se hur mycket batteri mobilen drar när den får jobba, och mindre om skärmtid.

En del av prestandatesten finns inte till Ios eller Windows 10 Mobile, och Iphone 6S och Lumia 950 har givetvis inte belastats för de tester de inte kunnat delta i. Det gör resultatet för Lumia 950 lite mer osäkert än för övriga telefoner. För Iphone 6S råder det däremot inget tvivel. Vid hög belastning är batteritiden katastrofal, och långt under den för mobilerna med Android eller Windows 10 Mobile som system.

Annars är det ett hyggligt jämnt resultat mellan mobilerna. De som är bra i ett test tenderar att vara det i alla, men skillnaden för de flesta är inte större än att de ryms inom samma betygssteg. Sony Xperia X Performance utmärker sig negativt bland Androidmobilerna, men vi har också en tydlig vinnare i Xiaomi Mi 5. Mobilens nedklockade chipset kanske ger lite sämre maxprestanda, men det ger helt klart avkastning i form av bättre batteritid vid hög belastning.

Vinnare: Xiaomi Mi 5

Standby

Mobilernas standbytid visade sig vara svår att mäta. När vi testade olika miljöfaktorer kunde vi för 10 till 0 procents batteri få mellan 28 minuter och 13 timmar batteritid! Genom att lägga mobilen intill en wifi-router fick vi lite stabilare resultat, men räkna med kortare tider om du har dålig täckning och inget wifi. Fortfarande krävdes det många upprepningar för att få ett någorlunda rättvist resultat på grund av den höga variationen. Det är skillnad på procent och procent också, en del mobiler stänger ner sig innan batteriet når noll, andra ligger på 100 procent väldigt länge. Vi har därför mätt både för 100–90 procent och 10–0 procent.

Vi har utgått från snittiden, men gjort poängavdrag för oförutsägbarhet om lägstatiden ligger mycket under snittiden.

Huawei P9 följt av Samsung Galaxy S7 är de som stabilt levererar högst standbytider. Iphone 6S och Nexus 5X har mycket höga standbytider i snitt, men dras med tillfälliga dippar som gör att man inte kan lita på tiden. Xiaomi Mi 5 får underkänt i denna gren.

Vinnare: Huawei P9

Strömsparfunktioner

Alla mobiler i testet har någon form av strömsparläge, men dess effekt kan vara svår att mäta. En klassisk strömsparfunktion är till exempel att stänga av vibratorfeedbacken vid tangenttryckningar, vilket är näst intill omöjligt att beräkna strömspareffekten av. Med tanke på hur liten total tid man skriver på skärmen borde den vara marginell. En del strömsparfunktioner känns nästan som om de bara är där för syns skull. Flera tillverkare justerar till exempel vad som räknas som 50 procents ljusstyrka på skärmen i strömsparläge, men om skärmen blir för mörk kommer man ju bara att vrida upp ljusstyrkan ändå.

Vi har betygsatt flexibiliteten i strömsparfunktionerna, och givit avdrag om vi inte kunnat mäta någon faktisk effekt av dem. Det är ett rätt jämnt resultat, men Samsung Galaxy S7 blir vinnare tack vare mätbara förbättringar i det vanliga strömsparläget och ett utmärkt ultraströmsparläge.

Vinnare: Samsung Galaxy S7

Laddning

Om batteriet töms fort kan det vara en tröst att de flesta tillverkare numera anammat olika snabbladdningstekniker som gör att du kan få en meningsfull laddning på bara några minuter. Till toppmodellerna skickar man även med dessa snabbladdare.

Mobilbatterier tål att laddas med högre effekt när de är tomma än när de är nästan fulla, och hemligheten med snabbladdningsteknikerna är att de känner av batteriets laddning och justerar effekten därefter. Därför laddas de första procenten mycket snabbare än de sista.

Snabbast på att ladda, både till lägre och högre nivåer, är LG G5. Strax därunder ligger en nivå där Galaxy S7, HTC 10, Nexus 5X och Xiaomi Mi 5 ger väldigt likartade resultat. Iphone utmärker sig med en bottennotering.

Vinnare: LG G5

Vinnare: Samsung Galaxy S7

Vi har fyra olika vinnare i de fem delkategorierna, men en mobil vinner två gånger, och det är Samsung Galaxy S7. Det är dessutom den enda telefonen som aldrig får lägre betyg än fyra i någon av kategorierna, så när poängen summeras och den blir testets totalvinnare känns det självklart och rättvist.

.

.

 

.