Kartläggning: Onödiga appar

Bloatware: Apparna vi älskar att hata

Ingen har någonsin klagat på att det finns för få förinstallerade appar i Androidmobilen, men vilka tillverkare är värst och bäst? Vi har tagit en djupdykning.

Publicerad:

15 sep 2016 - 13:21

Uppdaterad:

15 sep 2016 - 13:21

Det finns förstås ingen riktig definition av vad som är Bloatware. Att det handlar om oönskade appar som vi inte vill ha men som finns där på telefonen är klart, men den enes oönskade app är den andres guldklimp. Avsändaren har också betydelse. De flesta stör sig nog på om en mobil när man köper den har förinstallerade appar och spel från tredje part, som inte finns där av annan anledning än att tredje part vill att du ska använda deras tjänst och har betalt mobiltillverkaren för att slänga in dem i mobilen. Det finns mer än en miljon appar i Play Store, vilket innebär att du kan få tag på allt du behöver utan att mobiltillverkaren installerar den åt dig, men apputvecklaren får förstås oändligt mycket mer exponering om deras app är förinstallerad.

Mobiltillverkaren i sin tur vill kanske tillföra lite egenvärde med egenutvecklade appar vilket ofta är gott och väl. Men somliga av dem är stora mediekonglomerat med diverse tjänster där mobilen kan vara en marknadsföringskanal för företagets andra tjänster. Så släng med ett användarlogin och vips kan du börja pusha reklam. Det är sällan uppskattat av konsumenten. Eftersom Google har egna appar som ofta är obligatoriska i mobilen är det dessutom inte alls ovanligt att du då får flera appar i mobilen för samma funktion från start, till exempel flera fotoalbum, flera mejlappar, flera SMS-appar eller (värst av allt) flera webbläsare. Även om tillverkaren har snickrat ihop en överlägsen app som är precis den du vill ha är du nu garanterad att ha minst en app som du aldrig använder.

Sedan har vi Google själva, som har ett omotiverat stort utbud av systemappar som varierar i om de är obligatoriska för tillverkaren att installera eller ej. Vem använder någonsin appen Nyheter och Väder eller Google Play tidningskiosk? Det märkligaste är att även Google duplicerar sina egna funktioner. Man skickar tack och lov inte längre med två webbläsare och två mejlappar, men fortfarande kan man få både Hangouts och Messenger för att läsa SMS.

Vad är problemet?

Vad är det vi stör oss mest på med Bloatware? Man kan säga att det finns tre olika saker som irriterar med oönskade appar och vad, om något, man kan göra åt det varierar beroende på vad man stör sig på.

Det första är kognitivt. Bloatware är en massa ikoner i mobilen som gör det svårare att hitta de appar man använder. Värst är det om de dessutom skickar notifieringar du inte vill ha. Få appar skickar notifieringar om du aldrig loggar in i dem, men det kan ju vara så att du använder en av Sonys tjänster som kräver login, och vips så får du meddelanden om att du kan vinna biljetter till Rihannas konsert i Istanbul.

Det andra handlar om lagringsutrymme. Nya Androidmobiler har i dag typiskt 16 eller 32 gigabyte lagring, och förvånansvärt mycket av det är redan upptaget när du först startar din mobil. Det kan vara rätt stor skillnad mellan tillverkare här, och om du känner att du måste köpa en variant av en mobil med större lagringsminne kan det kännas rätt surt att du gör det på grund av ett förinstallerat Officepaket som du inte använder.

Här ska sägas att det inte nödvändigtvis är de appar som ligger och skräpar i applådan som är boven här. En del av dem är bara genvägar till appbutiken och tar i princip noll lagringsutrymme om du inte använder dem. Samtidigt finns det appar och systemfunktioner som inte blir ikoner på mobilen men som tar upp lagringsutrymme i bakgrunden.

Det tredje vi stör oss på är när telefonens prestanda påverkas negativt. Detta är relaterat till lagringsutrymmet, men det är snarare arbetsminne, processorkraft och datatrafik som utnyttjas i onödan. Orsakerna är desamma som åtgången av lagringsutrymme, men de motåtgärder som står till buds är delvis annorlunda.

Vad göra?

När du väl har identifierat en app som bloatware, du vill inte ha den och du vill slippa se den, finns det i princip tre möjliga motåtgärder att ta till, och om de fungerar eller inte beror på såväl avsändaren av appen som mobiltillverkaren. Det mest uppenbara är förstås att avinstallera appen. Det löser alla tre problemen ovan, och den enda egentliga nackdelen är att det oftast inte går. Är det en tredjepartsapp är chansen hygglig att den går att avinstallera, men det gäller till exempel inte alla Microsoftappar som kommer förinstallerade på Samsung Galaxy S7.

Mobiltillverkarens egna appar brukar endast undantagsvis gå att avinstallera. När det kommer till Googles appar är de huvudsakligen obligatoriska, men ett fåtal, som till exempel Play Tidningskiosk och Nyheter och Väder, går nästan alltid att ta bort.

Går det inte att avinstallera appen kan det ändå gå att inaktivera den. Detta gör du genom att gå in i inställningar och leta upp kategorin appar. Här väljer du sedan kategorin appar, och hittar inställningsmöjligheter för enskilda appar. Appen slutar då att arbeta i bakgrunden, och dess ikon försvinner från startskärmar och applådor, men den raderas inte från lagringsminnet. Två av tre irritationsmoment löses således.

Som regel är det betydligt fler appar som går att inaktivera än avinstallera. Systemkritiska funktioner går inte att inaktivera, men tredjepartsappar kan nästan alltid avaktiveras, och de flesta appar av tillbehörskaraktär likaså. Kanske en smula överraskande brukar även nästan alla Googleappar kunna inaktiveras. Det beror förmodligen på att man i vissa länder som Kina inte är särskilt pigga på att använda Googles tjänster.

Sist och minst erbjuder en del mobiltillverkare möjligheten att dölja ikoner från applådan, utan att radera appen eller inaktivera den. Det löser förstås enbart problemet med störande röra i applådan, men ibland är det ju faktiskt så att du vill ha en funktion som jobbar i bakgrunden, du vill bara inte ha en ikon för den. Då är möjligheten att dölja appar ett bra verktyg.

.

.

 

.