Tunna med 5 megapixel

Max 15 millimeter, men ändå med teknik som bländar. Mobil har jämfört den nya generationen kameramobiler.

Publicerad Senast uppdaterad

Vi har lagt beslag på den nya generationen kameramobiler. Det som förut var den absoluta toppen av mobilkameror har nu tagit nästa steg. Det handlar inte längre om dyra mobiler som knappt går ner i fickan. Femmegapixlarna har både blivit små och billigare. Vi siktar in oss på de allra tunnaste, så alla våra fyra tävlingsdeltagare får till och med plats tillsammans i en och samma byxficka.

Vad deltagarna i testet alla har gemensamt är att de alla har kameror med fem megapixel och flera av telefonerna har designfokus. Nokia 6220 Classic är egentligen den enda som man nog inte köper för utseendet, om man nu inte har en förkärlek för svart plast. Men har dock andra fördelar som till exempel inbygd gps, vilket ingen av de övriga har, och så är det en smartphone med allt vad det innebär av programutbud och andra fördelar.

Att telefonerna vi testar här är så tunna är ur ett rent kameraperspektiv inte alls särskilt bra. Det behövs utrymme för att få plats med bra objektiv, riktig blixt och annat som drar upp kvaliteten på bilderna, men ärligt talat är det tyvärr långt till kvaliteten hos en vanlig kompaktkamera, oavsett vilken kameramobil det är man jämför med. Svagheterna sitter i dåliga ljusförhållanden, svag eller obefintlig blixt, men framförallt i en optik bantad till ett minimum. Mobiltillverkarna har helt enkelt inte så mycket plats att spela med, särskilt inte när det gäller telefoner i den storleksklass vi testar här.

Sedan ska man även komma ihåg att megapixel är ett mått på hur stor bilden är och inte säger något egentligen om kvalitén. Många megapixlar innebär visserligen att man kan ta ut en del av bilden med bra kvalitet, men just många megapixel kan precis lika gärna betyda en stor urdålig bild, som en stor bra bild.

Vi ska gå in på de olika telefonernas kameraprestationer, men vi börjar med att se hur de är att använda.

Hantering och funktion

Ett problem med kameramobiler är att det tar sån tid att gå från viloläget till att telefonen är klar att ta en bild. Det gäller både att hitta rätt knapp och menyval och sen låta telefonen fokusera så att du kan knäppa bilden. I teorin är kameramobilen perfekt för ögonblicksbilderna eftersom du alltid har den med dig, men i praktiken är det ofta sämre ställt. Alla mobiler vi testar här aktiverar kameraläget genom att man antingen drar upp linsskyddet eller trycker på kameraknappen.

Det skiftar beroende på vilken bild man tar eftersom fokuseringen tar olika lång tid, men när vi tester är det oftast Samsung som är snabbast upp ur startblocken. Det skiljer flera sekunder mellan Samsung och hastighetsjumbon Nokia. Mycket beror det på att Nokia i aktiveringen av kameran roterar skärmbilden och bara den animationen tar en dryg sekund i anspråk.

Sony Ericsson C902, som placerar sig strax före Nokia i hastighet är den av telefonerna som visar flest inställningsmöjligheter direkt. De är lätt åtkomliga och samlade i ett mörkt tryckkänsligt område runt skärmen där man ser sitt motiv. Bra att samla alla kamerafunktioner där, men det är väldigt lätt att komma åt ikonerna av misstag och på det sättet få fel inställningar. Jag märker flera gånger att fel inställningar blivit aktiverade, utan att jag först tänkt på att jag kommit åt någon ikon.

Tittar vi närmare på inställningar och det första intrycket man får av kameraapplikationen är det LG Secret som förbryllar mest. Tre av telefonerna har touch-skärmar, i alla fall delvis, och LG Secret är en av dem. Det är bara Nokia som helt förlitar sig på vanliga knappar. I LG Secret kombineras sex olika tryckkänsliga ytor med en vanlig knapp och med dessa styr man inställningarna i kameran. I skärmen blir det dock lite för mycket på en gång. Det finns både en ikonrad som visar aktuell status och en ikonrad som ger dig möjlighet att ändra aktuell status. Dubbel uppsättning symboler alltså när det borde räckt med en.

Den andra telefonen med delvis tryckkänslig skärm är Sony Ericsson C902 och den lider lite av ett liknande problem. Förutom att det alltså är lätt att trycka till av misstag lider telefonen av ett relaterat problem, att det är lite för många ikoner för att det ska bli lätt att hitta. Bättre hade varit att välja ut de mest använda inställningarna och göra dem mer tillgängliga.

Samsung har lyckats bra med användargränssnittet.

I just den grenen har Samsung lyckats väldigt bra. Den lilla pekskärmen i Soul visar bara fyra ikoner och det känns som de fyra mest relevanta, bland annat makro av eller på och blixt av eller på. Vill man ta sig in i andra inställningar gör man det via en av menyknapparna och det här gör att huvuddelen av alla bilder blir riktigt smidiga att ta kvickt.

Nokia som kör utan pekskärm har en liknande approach där man inte överöser med ikoner och val, även den alltså rätt enkel att snabbt få till rätt inställningar i.

Resultat:

LG KF750 Secret2

Nokia 6220 Classic3

Samsung U900 Soul5

Sony Ericsson C9024

Landskap och detalj

Låt oss nu titta på vad telefonerna i testet presterar i lite olika bildsituationer. Vi har tagit många bilder med alla möjliga inställningar för att få bästa resultat. Här visar vi ett par exempel för att jämföra de olika kamerorna och vi börjar med en landskapsbild för att titta närmare på färgåtergivning och detaljrikedomen.

Klicka på bilderna för full upplösning

LG Secret

Nokia 6220 Classic

Samsung U900 Soul

Sony Ericsson C902

Bilden från småbåtshamnen tog vi en mulen dag, så det finns inget skarp solljus som ger oss starka kontraster, ganska bra förhållanden alltså. På andra sidan vattnet kan vi studera detaljrikedomen i bilden. Där märker man att bilden från LG Secret ser ut nästan som en oljemålning, färgerna på hustaken på andra sidan vattnet blir onaturligt röda och klumpar ihop sig i färgklumpar. Det här går även igen om vi tittar på bilden som helhet. Färgerna är mörkt murriga.

LG Secrets bilder ser ut nästan som oljemålningar.

På bilderna från Sony Ericsson känns färgerna istället gråa och urtvättade och det gäller både i detaljerna på andra sidan vattnet och i bilderna som helhet. Nokian lyckas sämre med färgåtergivningen i detaljerna. Sony Ericsson har lite bättre färgåtergivning, men har rätt mycket brus som gör bilden oskarp.

Som helhet är det Samsung som tar hem den här bildsegern. Färgomfånget i bilden är bäst av alla och den lyckas återge de ljusa delarna i himlen utan att det vita fräter ur och även i skuggorna i bilden har Samsung lyckats få bra färgåtergivning.

Resultat:

LG KF750 Secret3

Nokia 6220 Classic3

Samsung U900 Soul5

Sony Ericsson C9023

Närbild

Jag tittar först igenom alla närbilder och tycker att ingen av dem egentligen verkar vara någon utmaning för de kameramobiler vi har att göra med här. Makrobilder brukar vara effektiva för att visa bilder, detaljerna som vi inte riktigt kan se med blotta ögat brukar fascinera. Men i rangordningen finner jag ändå en tydlig trend. Samsung Soul är den telefon som skiljer sig från de övriga.

Klicka på bilderna för full upplösning

LG Secret

Nokia 6220 Classic

Samsung U900 Soul

Sony Ericsson C902

LG Secret och Nokia 6220 Classic är de två telefoner som slåss om segern och både levererar närapå knivskarpa närbilder i sina makrolägen. De skavanker man kan hitta i bilden från LG Secret är små skuggor i färgövergångarna som troligen beror på kamerans efterbearbetning då bilden skärpts. Det är mjukvaran i telefonen som bearbetar bilderna till det slutgiltiga resultatet och så jobbar alla kameramobiler. Det är även förklaringen till varför kameran ofta är betydligt bättre i den slutgiltiga versionen av en telefon än när tillverkarna presenterar prototyper vid lansering. Utöver färgskuggorna är även färgåtergivningen i mörkaste laget, så det blir Nokia som får segern. Den bilden har både skärpan, färgåtergivningen och detaljerna.

Det missar däremot kameran i Samsung Soul helt. Trots flera försök med många olika motiv visar sig helt enkelt makroläget i Soul ha en del brister. Den klarar inte alls konkurrensen. Sony Ericssons C902 är bättre, men når inte upp i samma knivskarpa skärpa som de två andra.

Resultat:

LG KF750 Secret4

Nokia 6220 Classic5

Samsung U900 Soul1

Sony Ericsson C9023

Mörkerbilder

Det är bilderna i skymning och dåliga ljusförhållanden som är de allra roligaste att jämföra, för det är här som resultaten skiljer sig åt som mest. Bland de testade telefonerna här är det bara Nokia 6220 Classic som har en riktig blixt. Inte nog med det, det är faktiskt den bästa och mest kraftfulla blixt jag sett i en mobiltelefon.

För avgörandet i den här har vi fotograferat i helmörker och svag belysning och exempelbilden visar hur det ser ut när vi fotar en bokhylla i dålig belysning på ungefär en och en halv meters avstånd. Det man märker direkt när man tar bilden är att Nokia som enda telefon anpassar ljuskänsligheten för visning direkt i skärmen. I 6220 Classic ser man alltså sitt motiv om än lite grumligt medan de övriga bara visar kolsvart mörker i skärmen när ljuset inte räcker till. Lättare alltså att komponera sin bild med Nokian.

Klicka på bilderna för full upplösning

LG Secret

Nokia 6220 Classic

Samsung U900 Soul

Sony Ericsson C902

En titt på bilderna visar sedan att Nokia 6220 Classic vinner utan konkurrens. Sony Ericsson C902 tycks, om man bara drar slutsatser av ljuset den skickar ut ligga i närheten resultatmässigt, men den är inte ens i närheten. Ljuset i C902 är betydligt svagare och får mycket sämre spridning. Både Samsung och LG har något bättre spridning på sitt ljus, men Sony Ericsson är trots det lite bättre i detalj- och färgåtergivning.

Vi provar även att gå lite närmare och märker då snabbt att varken LG Secret eller Samsungs U900 Soul kan anpassa styrkan på ljuset. De fyrar alltså båda av ljus i full styrka, med resultatet att bilden blir totalt överexponerad. Tar du ett porträtt på någon meters håll blir ansiktena bara vita konturer. Både Sony Ericsson och Nokia undviker det i sina telefoner genom att anpassa ljus- respektive blixtstyrkan. Hur som helst, Nokia tar här en ohotad seger.

Resultat:

LG KF750 Secret2

Nokia 6220 Classic5

Samsung U900 Soul2

Sony Ericsson C9023

Telefoni och annat

Visst är det bra att alltid ha med sig en kamera, men investerar du ett par tusen lappar i en bra kameramobil är det säkert för att du inte bara vill ta bilder med den. Vi ska därför prata turbo-3g, menysystem, webbläsare, e-post och annat som tillverkarna av dessa mobiler packat med. Rent teknisk skiljer sig telefonerna inte väsenskilt åt. Den enda som lite sticker ut ur mängden är Nokia 6220 som är en smartphone och dessutom har inbyggd gps. Det saknar övriga och har istället satsat på ett mer flärdfyllt yttre, designen alltså.

Sony Ericssons menyer är beprövade och logiska.

Alla utom Nokia har någon form av, eller i alla fall delvis pekskärm. Samsung är den enda av dessa som gör det på ett lyckat sätt. Anpassade menyval känns där mer eller mindre skräddarsydda och det förenklar. I LG Secret finns både knappsats, pekskärm och touchknappar och man kan väl säga att det blir för mycket av det goda. Med olika valmöjligheter beroende på vilken applikation man befinner sig i blir det mer förbryllande än förenklande.

Sony Ericsson har touchknappar enbart i fotoläget och förlitar sig i övrigt på vanliga knappar samt sin beprövade logiska och något uppfräschade menydesign. Både Sony Ericsson och Nokia har gott om funktioner för att utnyttja uppkopplingen i form av podcast, bloggning och rss-läsare för att enkelt följa nyheterna. Även LG Secret och Samsung Soul har bloggfunktioner, men internettjänster i övrigt har man inte hunnit lika långt med som de nordiska kollegorna.

Resultat:

LG KF750 Secret2

Nokia 6220 Classic4

Samsung U900 Soul3

Sony Ericsson C9023

Vinnaren: Nokia 6220 Classic

Samsung såg ut som en möjlig vinnare, men det var Nokia som sprang förbi och vann i slutet med sin uthållighet. Ska man peka på en faktor så är det blixten. Den är det bästa som suttit i en kameramobil och lyfter 6220 tydligt över konkurrenterna här i testet.

Totalbetyg:

LG KF750 Secret13

Nokia 6220 Classic20

Samsung U900 Soul16

Sony Ericsson C90216

Källa

Typ:Turbo-3g, 3g, trippelband gsm, edge

Mått:102,8 x 50,8 x 11,8 mm

Vikt:112 gram

Kamera:5 megapixel med fotolampa och autofokus.

Pris:5 000 kr

Betyg:

Format och funktion2

Landskapsbilder3

Närbilder4

Mörkerbilder2

Telefoni och annat2

TOTALT13

Typ:Turbo-3g 3,6, 3G, fyrband gsm samt edge

Mått:108 x 46,5 x 15,2 mm

Vikt:90 gram

Kamera:5 megapixel med blixt och autofokus.

Pris:3 500 kr

Betyg:

Format och funktion3

Landskapsbilder3

Närbilder5

Mörkerbilder5

Telefoni och annat4

TOTALT20

Typ:Turbo-3g, 3G, trippelband gsm och edge

Mått:105 x 49,5 x 12,9 mm

Vikt:112 gram

Kamera:5 megapixel med fotolampa samt autofokus.

Pris:4 500 kr

Betyg:

Format och funktion5

Landskapsbilder5

Närbilder1

Mörkerbilder2

Telefoni och annat3

TOTALT16

Typ:Turbo-3g 3,6, 3G, fyrband gsm samt edge

Mått:108 x 49 x 10,5 mm

Vikt:107 gram

Kamera:5 megapixel med fotolampa samt autofokus och ansiktsfokusering.

Pris:4 000 kr

Betyg:

Format och funktion4

Landskapsbilder3

Närbilder3

Mörkerbilder3

Telefoni och annat3

TOTALT16