Bäst av de billiga

ZTE Blade i test

På pappret konkurrerar ZTE Blade i Androidligans toppskikt, i verkligheten är den bäst bland lågprisandroiderna.

Publicerad Senast uppdaterad

Det känns som att det alltid finns plats för ett ”men” när jag testar ZTE Blade, varje del eller egenskap jag går igenom bäddar för en ny mening som inleds med ”men”. Till en början ser det riktigt bra ut. En Androidtelefon för under två tusen kronor med kapacitiv pekskärm på 3,5 tum, alla anslutningar man kan behöva och ett smidigt format i ett sobert skal. Men… när jag använder den stöter jag på mer eller mindre irriterande brister som drar ned upplevelsen.

När jag får Blade i handen första gången reagerar jag på att den är ganska tung. Knappast så att jag riskerar förslitningsskador, snarar så att den ger ett gediget intryck. Materialet är plast med inslag av plast som imiterar metall, det ser inte lyxigt ut, bara plastigt. Skärmen är stor och det är inte mycket dödutrymme, den fyller ut ytan väl och telefonen blir inte onödigt stor. Den känns rejäl, helt enkelt.

Men vid lite noggrannare granskning dyker det upp en del skavanker. En sådan är att baksidan glappar en aning i ena hörnet, locket sitter inte riktigt tajt mot framsidan. Det drar ned intrycket, även om det inte är någon stor glipa.

De tre fysiska knapparna i nederkant sitter på samma platta, tyvärr bjuder de lite för stort motstånd när jag trycker på dem och den är nedsänkta för mycket för att vara riktigt bekväma.

Mörk skärm

Själva skärmen ser bra ut vid första anblicken, det är skarpt och färgerna är fina. Men när jag testar den lite mer märker jag att den är ganska mörk i jämförelse med andra telefoner. Jag ställer upp ljusstyrkan på max och tittar på samma filmklipp på en HTC Legend som inte har någon märkvärdig skärm och skillnaden är tydlig. Exempelvis blir en husfasad en svart siluett i Blade medan jag i Legend ser tydliga detaljer på husen i HTC Legend. Likadant är det när jag spelar spel, mörka partier blir allt för mörka.

Pekskärmen har stöd för multitouch och den reagerar snabbt. Tyvärr är den inte helt pricksäker, jag råkar ut för en del feltryck och ofrivilliga inmatningar, egentligen inga stora problem, men ändå irriterande. Accelerometern verkar inte heller helt pigg, när jag spelar bilspel och styr genom att luta telefonen hänger den sig då och då och fortsätter att svänga även när jag rätat upp telefonen. En kraftig sväng åt motsatt håll krävs för att få accelerometern på banan igen.

För att styra själva telefonen använder du skärmen och de tre knapparna längst ned på telefonen. Jag saknar en styrknapp för att kunna hoppa i menyer, men visst går det att sköta allt via skärmen. Tyvärr har man inte lagt in några pilknappar i skärmtangentbordet, så mitt tips är att ladda ned ett annat skärmtangentbord.

Knäppa skärmknappar

Förresten är tangentbordet på skärmen helt klart det knäppaste på Blade. När du väljer att skriva i liggande läge täcker tangentbordet hela skärmen och du ser alltså inte meningen du håller på att skriva. Vansinnigt, helt enkelt. Så ladda ned ett annat tangentbord illa kvickt.

När jag använder Blade måste jag ändå säga att den är hyfsat snabb. Den laggar inte och klarar av spel som Raging Thunder 2 bra, Angry Birds däremot kan bli lite hackigt ibland.

Skärmen är tillräckligt stor för att surfa med mobilen, men jag tycker att den är lite seg på att ladda sidor, även när jag kopplar upp mot wlan. Kanske är jag bara bortskämd efter att ha testat flera riktigt snabba mobiler på sistone.

Därmot kan jag helt objektivt säga att kameran är usel. Det går att få till fantastiskt dåliga bilder tack vare att den är långsam och ljussvag. Den har autofokus och med en rejäl portion tur och stålfast handgrepp kan du få till en och annan som duger. Filmningen är om möjligt ännu sämre.

Ljudkvalitet

Hörlurarna som följer med är inte allt för vassa och bjuder inte på någon vidare trevlig lyssning. Men med ett par vettiga hörlurar låter det okej, utan att vara toppkvalitet. Musikspelaren är standard och bjuder inte på några finesser men gör jobbet. Det finns också inbyggd fm-radio i enkelt utförande och som vanligt måste du ha hörlurarna som antenn.

Samtalskvaliteten är godkänd, jag upplever inga problem med dålig täckning och både de jag ringer till och jag själv hör vad den andra säger. Jag kan tycka att maxvolymen är lite låg.

Bra billig

Ingen del av ZTE Blade är riktigt fulländad, men bara kameran är ett riktigt bottennapp. Skärmen är bra men lite mörk och inte alltid perfekt i träffsäkerheten. Den är hyggligt snabb och laggar sällan när jag testar den, att spela Angry Birds går utmärkt medan Raging Thunder får problem med styrningen.

Om du vill ha en Androidtelefon till bra pris tycker jag att det är svårt att hitta en bättre lur just nu. Du får ha översyn med vissa brister, men jämfört med hur skruttiga budgettelefoner under 2 000 kronor kan vara är ZTE Blade riktigt vass.

Å andra sidan

Henrik Thoresson: Plastig eller ej, det gummiaktiga skalet tillsammans med formatet gör att Blade ligger riktigt stadigt och bekvämt i handen, vilket annars bara mobiler med mindre skärmar brukar göra. När man får android 2.1 och 3,5 tums skärm till ett så lågt pris kan man kosta på sig några betal-appar och på så sätt också skaffa sig en riktigt kompetent nyttomobil. Även utan extra appar står den sig bra i de flesta jämförelser. Men värderar man spel och multimedia högt så håller jag med om att man ska välja en annan mobil.

Frågor & svar

Hur är skärmen?

Den är bra på de flesta sätt, upplösningen är hög och den känns skarp, och färgerna är bra. Det enda problemet som jag upplever är att den är lite väl mörk även när ljusstyrkan är uppställd på max. Det syns i filmklipp och i vissa spel.

Vad har man sparat in på för att få ned priset?

Det tydligaste är kameran, men med tanke på att de flesta mobiler tyvärr har en gansla kass kamera kan det vara okej, om du är förberedd på att den är risig. I övrigt är det inga delar som har toppfinish, istället känns allt ”okej”, varken mer eller mindre.

Batteritiden verkar bra?

Ja, den överraskar, kanske har ZTE valt att gå ut lågt för att inte göra användarna besvikna. De uppger 200 timmar som standbytid och det är ovanligt lågt. I taltestet ligger den 50% över den angivna tiden och under mitt testande håller den ovanligt bra.

Testbild

Bilderna blir genomgående dåliga, inne som ute. Filmer ska vi inte tala om. Närbilder blir hyggligt skarpa precis i mitten men sämre ut mot kanterna.