Wimp

Musiktjänsten Wimp låter dig strömma miljontals låtar direkt till din mobiltelefon. Den uppdaterade appen för Android har flera olika nyheter.

Publicerad Uppdaterad

Med så många låtar tillgängliga är kanske det största problemet urvalet och där har Wimp sedan en tid profilerat sig med en egen musikredaktion som plockar fram och lyfter upp nyheter och särskilt intressanta låtar ur olika genrer. Det här märks redan på startsidan i appen där nyheter och rekommendationer tar en stor del av skärmutrymmet. Här hittar man när vi testar bland annat under rubriken Färskpressat utvald musik från lite nyare talanger. Redaktionens tips är dock tydligare presenterat i datorversionen av tjänsten och syns inte särskilt mycket i mobilen. I botten av skärmen syns ikoner för bland annat spellistor, favoriter och sökfunktionen.

Egen radiokanal

I Androidversionen av appen som just kommit i en uppdaterad version och som är den vi främst testat finns flera nyheter jämfört med vad Wimp tidigare kunnat erbjuda. En sådan ny funktion är radiofunktionen som låter dig utgå från en låt eller en artist och sedan skapa en radiokanal med strömmad musik som innehåller liknande artister och låtar. Det visar sig dock att bara en liten del av alla låtar och artister går att använda till den här funktionen. De flesta låtar och artister jag provar med ger bara svaret att det ännu inte finns några artister eller låtar som markerats som liknande. Så då går det alltså inte att göra någon radiokanal baserat på deras musik. Det är främst välkända artister som till exempel Gyllene Tider som jag lyckas skapa radio av. Då får jag höra i tur och ordning Gyllene Tider, Anders Glennmark, GES och Patrik Isakssson. Det skapas en spellista på 107 låtar och om jag lyssnat igenom alla får jag börja om då eller skapa en ny radiokanal på samma sätt.

Utöver radiofunktionen finns i nya versionen av Android-appen möjlighet att se albuminformationen som en broschyr, något som kanske känns främmande för den som vant sig vid strömmad musik. Det är alltså en digital version av de häften som följt med cd-skivorna, men här kommer de fram i appen likt en webbsida med sida efter sida. Det handlar alltså om foton, illustrationer och låttexter för att nämna något. Det är dock ytterst få av albumen i tjänsten där det finns någon sådan här tillgänglig och jag får leta en bra stund innan jag hittar någon jag kan titta på.

Smart tjänst

En smart tjänst som gör att Wimp sticker ut lite från andra liknande tjänster är möjligheten att identifiera låtar du hör på andra ställen. Den funktionen har Wimp alltså integrerat i appen. Hör du en låt du gillar på radio, på en klubb eller var du nu befinner dig så kan Wimp tolka den och berätta vad det är för låt och artist innan du själv kan lyssna på den via tjänsten. Det här fungerar bra alla gånger vi provar och det behöver inte vara några jättekända artister då.

Vill du lyssna på musiken du har tillgäng till även på till exempel ett flygplan när du inte har uppkoppling så kan du spara spellistor och album till offlineläget så de finns tillgängliga att spela även då. Den som använder Spotify idag kan importera sina spellistor därifrån till Wimp, men chansen att många kompisar finns tillgängliga att dela spellistor med är ju mindre i Wimp än i Spotify. Utöver Android-versionen finns Wimp även för Iphone, Ipad, Windows Phone 8 samt Symbian och flera andra system.