Smarta hemmet

 • Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

Felmeddelande

 • Notice: Undefined index: menu-business-menu i menu_block_view() (rad 486 av /var/www/drupal/modules/menu/menu.module).
 • Notice: Undefined index: menu-business-menu i menu_block_view() (rad 486 av /var/www/drupal/modules/menu/menu.module).
Apple iOS 6 klockan 19 ikväll

Ikväll byter Apple bort Google Maps

Ikväll svensk tid presenterar Apples vd Tim Cook på företagets utvecklarkonferens. Utöver iOS 6 tyder mycket på att Apple byter ut Google Maps mot gratiskartorna Openstreetmap. Mobil rapporterar direkt.

Publicerad:

11 jun 2012 - 06:46

Uppdaterad:

14 aug 2014 - 14:54

Det har redan presenterats tydliga tecken på att Apple byter ut Kartor-appen mot en egen version i iOS 6 istället för den som bygger på Google Maps och har funnits i Iphone sedan lanseringen 2007. Enligt ryktena så kommer Apple ikväll klockan 19 svensk tid att berätta mer om iOS 6 där många av de appar som ingår ska ha skrivits om från grunden, Kartor alltså en av dessa. Man kan även räkna med nyheter och förbättringar i Apples molntjänst Icloud och med tanke på Tim Cooks uttalanden nyligen verkar även integration av Facebook i iOS 6 troligt.

Att Apple och Google inte är de bästa vänner har varit tydligt ganska länge. När Apple lanserade appen Iphoto för Iphone och Ipad var en nyhet att Google inte stod för kartorna som visade var var och en av bilderna tagits. Traditionellt har de två stora aktörerna inom kartdata varit Tomtom-ägda Teleatlas och Navteq som ägs av Nokia. Tittar du i inställningarna för Iphoto i Iphone idag så ser du redan att kartorna kommer från Open Street Map. Det här är till skillnad från de kommersiella aktörerna en ideell aktör där kartdata samlas in och verifieras på ett liknande sätt som Wikipedia där alla kan bidra. Fördelen är att kartorna sedan kan spridas fritt utan licenskostnader. Apple har själva inte bekräftat att det är Open Street Map företaget använder, men det finns de som granskat kartorna och den vägen kommit fram till att Open Street Map är källan och det har även Open Street Map själva konstaterat. Det Apple i så fall använder är alltså grunden i kartorna för att sedan rendera sin egen kartbild. Även Foursquare använder kartmaterial från Open Street Map.

Som komplement till dessa kartor väntas Apple använda 3D-kartor skapade av flygbilder tagna på låg höjd. Apple köpte svenska företaget C3 Technologies som bland annat ligger bakom 3D-kartorna på hitta.se och man tror att det är deras teknik som ska användas i nya kart-appen.

Presentationen där iOS 6 väntas bli höjdpunkten inleds klockan 19 svensk tid och nyheterna kan du så klart läsa mer om här på mobil.se.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Gör mobilen till textskanner

  Vill du skanna in textdokument till PDF är Scanbot en av de mer eleganta och flexibla lösningarna på marknaden.

  29 sep 2016 - 10:48
 • Ordlistan är bäst i mobilen

  Svenska Akademiens Ordlista (SAOL) som app är inte bara gratis, utan har en del verkliga fördelar jämfört med pappersutgåvan.

  27 sep 2016 - 14:46
 • Gör retrografik av dina bilder

  Om du har längtat efter att kärleksfullt konvertera dina bilder till hur de skulle sett ut på din allra första dator har du lösningen här.

  26 sep 2016 - 18:33

Mest kommenterat

Senaste testet

Hetaste apparna

 • Fågelfakta på blandad nivå

  För den fågelintresserade är obearbetade fakta i mobilen bättre än inga fakta.

  15 sep 2016 - 14:26
 • Kollektivtrafik på ny nivå

  Jag trodde inte att det fanns något behov av ännu en app för att resa med kollektivtrafiken. Jag trodde tydligen fel.

  14 sep 2016 - 14:39
 • Lättare multitasking

  Snabbare tillgång till fler appar har alltid ett pris, men Taskbar försöker hålla det så lågt som möjligt.

  13 sep 2016 - 15:00

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!