Läs testet

Smarta hemmet

Betalade 1 miljard för apputvecklare

Därför köper Facebook Instagram

Nyheten om att Facebook köper bildappsföretaget Instagram för en miljard dollar har väck stor uppmärksamhet. Nu hoppas Facebook att Instagram ska kunna hjälpa den sociala jätten att börja tjäna pengar på sin mobilapp.-

Publicerad:

10 apr 2012 - 11:04

Uppdaterad:

10 apr 2012 - 11:04

Instagram har på kort tid blivit en av världens populäraste fotoappar. Appen släpptes till Iphone under hösten 2010 och uppges ha 27 miljoner registrerade IOS-användare.

När Instagram tidigare i april lanserade en Android-version ska den ha nått en miljon nedladdning på drygt ett dygn.

På måndagen kom beskedet att sociala medie-jätten Facebook köper Instagram för en miljard dollar. Nyheten briserade som bomb på nätet, och få förvärv sedan Googles köp av Youtube 2006 har fått så här mycket uppmärksamhet globalt , skriver LA Times.

 - Det här är en viktig målstolpe för Facebook eftersom det är första gången vi förvärvar en produkt och företag med så många användare. Vi planerar inte att göra många, om ens några, förvärv av detta slaget, kommenterar Facebooks grundare Mark Zuckerberg på sin blogg.

San Francisco-baserade Instagagram har endast 13 anställda, vilket innebär att Facebook betalar häpnadsväckande 76 miljoner dollar - per person.

Men varför vill Facebook köpa ett bildappsföretag och varför just nu, så pass nära den kommande börsnoteringen?

En av orsaken ska enligt flera analytiker vara att Instagram inte bara är  en fotodelningsapp utan även lyckats bli ett populärt socialt nätverk på en mycket viktig plattform. Nämligen mobilen.

Enligt Fredrik Wass, frilansjournalist och bloggare med fokus på internet, har Facebook dessutom varit tydliga med att just bildhantering och bildtjänster är en synnerligen viktig del i företagets framtid, vilket har gjort Instagram till ett mycket intressant företag ur Facebooks synvinkel.

- Instagram har skapat en populär bildtjänst som på sikt konkurrerar med Facebooks egen bildhantering. Att Facebook i princip inte får några intäkter från sin facebook-app idag och samtidigt känner sig hotade av Instagrams popularitet och sociala styrka får man se som ett underbetyg för Facebooks innovationskraft när det gäller bildtjänster, säger Fredrik Wass till Mobil. 

"Bildhantering är en viktig del i Facebooks framtid", säger frilansjournalisten Fredrik Wass

Varför tror du att mobilen har blivit en så pass viktig plattform för Facebook?

- En av Facebooks största innovationer är nyhetsfeeden, och den passar väldigt bra när människor är i rörelse. Behovet av att berätta var vi är och vad vi gör gifter sig väldigt bra med mobilen som plattform och dessutom pekar ju alla siffror på att vi både konsumerar information och interagerar allt mer i mobilen rent allmänt. Med andra ord är mobilen viktig för Facebook eftersom mobilen blivit allt viktigare för användarna när webben flyttat in i den, säger Fredrik Wass.

Instagram saknar affärsmodell idag. Hur tror du att en framtida affärsmodell kan se ut för Facebook och Instagram när det gäller den mobila plattformen?

- Det finns ingen solklar modell och många spekulerar i det faktum att Instagram-grundarna själva tidigare sagt att deras 30 miljoner användare är för få för att skapa en hållbar intäktsmodell från. Det låter ganska skevt i mina öron. Självklart går det att hitta inäktsströmmar. Det finns flera sätt att arbeta med till exempel sponsrade teman eller bildbaserade kampanjer. En freemium-modell kan också vara aktuellt där fler filter och funktioner går att få mot en extra kostnad. Så fungerar redan flera andra bild-appar. Det skulle dock vara ett trendbrott för Facebook då deras tjänster normalt är gratis för användaren. Ett ytterligare alternativ är att jobba med kringtjänster som redan existerar idag i form av tredjepartsleverantörer. Det kan handla om print-möjligheter eller sätt att använda redan tagna bilder på nya sätt, säger Fredrik Wass.

Amerikanske bloggaren ‪Robert Scoble‬ menar även att köpet av Instagram kan innebära en vitamininjektion när det gäller den framtida utveckligen av Facebooks mobila plattform.

 - I dag har Facebook inga intäkter från mobilen, vilket är helt otroligt, då hundratals miljoner använder Facebook på sina mobila enheter.  Det här kommer att förändras snabbt efter börsintroduktionen. Instagram kommer att spela en stor roll här, plus att Facebook i och med förvärvet även fått ett begåvat utvecklarteam som har byggt världsledande mobila applikationer till IOS och Android, skriver Robert Scoble i en tråd på Quora.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Ios - senaste testet

Nya surfplattor

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • IFA 2016

  En ny Nubia-mobil ska enligt företaget inbjuda användarna till att ”drömma utan gränser”.

  23 aug 2016 - 16:36
 • Betydligt bättre

  Med Note 7 som nu gör comeback i Sverige och Europa vill Samsung göra mobilen för den som måste ha det bästa. Den lyckas med det mesta.

  23 aug 2016 - 12:15
 • Android Nougat släpps nu

  Den skarpa versionen av Googles senaste operativsystem skickas ut från och med idag.

  23 aug 2016 - 10:35

Mest kommenterat

Hetaste apparna

 • Android 6.0.1

  Nu har Oneplus äntligen släppt en ny version av företagets Oxygen-mjukvara som bygger på Android version 6.0.1.

  23 aug 2016 - 08:00
 • 10 nanometer

  Chipptillverkaren Intel har ingått i ett licensavtal med konkurrenten ARM som innebär att Intel ska börja producera ARM-chipp i sina fabriker.

  22 aug 2016 - 15:38
 • Gårdagens topplurar

  Enligt Reuters ska den sydkoreanska mobiltillverkaren ha ett program i görningen som ska återsälja inbytta toppmobiler till ett lägre pris.

  22 aug 2016 - 13:54
 • Luftslott?

  En undersökning av ett internt dokument skapar tvivel kring Cyanogens uppgifter om antalet aktiva användare.

  19 aug 2016 - 16:46
 • Bättre än vi trodde

  En del egenskaper har vi redan konstaterat vid lanseringen i London, men Samsung har redan gjort Note 7 bättre.

  19 aug 2016 - 15:30
 • Plattan som lägger sig platt

  Tangentbordsstället är inte väl konstruerat. Det är synd, för i övrigt imponerar Huawei Matebook.

  19 aug 2016 - 13:12

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!