Från lanseringen i New York

Första intrycket av Nokia Lumia 1020

Vid en snabbtitt så verkar Lumia 1020 inte vara något speciellt. Den sticker så att säga inte direkt ut från mängden, men kanske är det just det som är storheten.

Publicerad Uppdaterad

I sin presentation pratade Stephen Elop och de övriga på scenen om att man återuppfinner zoom. Det är dock inte det mest påtagliga man märker när man som jag nu testat telefonen i praktiken. Istället är det en rad andra egenskaper; vi tar dem en sak i taget.

Först zoomen. Med Lumia 1020 är zoom något helt annat än vad det är i andra mobilkameror, eller vanliga kameror för den delen. Det är alltså inte nödvändigtvis ett sätt att bara komma närmare motivet. Det är snarare ett nytt sätt att ta bilder på. För den som redan bestämt sig för motiv och håller fast vid det är inte Lumia 1020 särskilt revolutionerande. Det intressanta börjar istället när bilden redan tagits. Med bilden sparad i telefonen kan jag i Nokia Pro Camera betydligt senare gå in i bilden, hitta nya delmotiv, zooma in, men faktiskt även zooma ut och få med mer än jag hade tänkt mig från början.

Möjligheter som är lite enklare att greppa är de inställningar i fotoläget som visar hur din bild kommer bli och hur det du gör med inställningarna påverkar slutresultatet. Här har Nokia lyckats riktigt bra. Det är en bra blandning mellan omfattande möjligheter att göra avancerade inställningar (inklusive manuell fokus), pedagogisk hjälp för att kunna göra de inställningarna även om man inte är bekant med alla fototekniska begrepp och sedan då som tredje sak autoinställningarna. Man behöver helt enkelt inte gå in i detalj på alla inställningar varje gång man tar en bild, men kan ändå få schysst resultat.

Zoom och mera

New York där vi är för att bevittna lanseringen av den här telefonen lämpar sig så klart bra för att zooma, att ta en bild av skyskraporna och sedan zooma in för att se alla detaljer man inte uppfattar med blotta ögat.

För mörkerbilder har Lumia 1020 en fördel gentemot de flesta andra kameramobiler i det faktum att den har både riktigt Xenon-blixt för stillbilder och en fotolampa som används när man ska filma. När vi i Nokias uppmonterade demostationer testar detta är det så klart ingen annan smartphone som kan mäta sig med Lumia 1020; helt enkelt för kombinationen rörligt motiv (streetdansare) och mörker inte passar fotolampor utan kräver Xenonblixt. Om man går ut ur mörkrummet och istället tar sig ut i direkt solljus så kan man se att Lumia 1020 justerar innehållet på skärmen för att det ska se bra ut i alla ljusförhållanden. Det tar några sekunder för ljussensorn att reagera, men sedan anpassar den ljusstyrkan i bildens olika delar för att den ska respresenteras så väl som möjligt på telefonens skärm. Det är helt enkelt för att du ska kunna avgöra direkt när du tagit bilden om den blev bra, eller om du ska ta om den.

Hög volym

På en annan demostation har ett rockband ställt upp sina instrument och spelar medan vi testar att spela in ljudet. Nokia Lumia 1020 ska vara särskilt bra på att ta upp även höga decibeltal, som på konserter. När vi sedan spelar upp det vi filmat i video märks stor skillnad mellan Nokia Lumia 1020 och andra märken, men ingen jätteskillnad mot Lumia 720 som också deltar i jämförande testet på plats.

Givetvis är det kameran som är det främsta numret i Nokia Lumia 1020 och det är nästan uteslutande inom just kamerafunktionerna som vi hittar nyheter. Med tanke på att Nokia för ett och ett halvt år sedan visade upp sin 808 Pureview med 41 megapixel i även den kan jag inte säga att jag egentligen blev överraskad av något som lanserades här i New York idag. Tekniken finns där och har funnits ett tag. Förändringen är att Nokia blivit mycket duktigare på att dra nytta av den. Tydligaste exemplet är fotograferingsvyn där man kan skruva på inställningarna och direkt se i skärmen hur det påverkar bilden. Att man fått in all denna teknik i ett skal som är riktigt tunns är också en fördel.

När vi testat telefonen på riktigt på hemmaplan kan vi avgöra om det räcker.

Nokia Lumia 1020

Mått: 71.4 x 130.4 x 10.4 mm 

Vikt: 158 gram

Skärm: 4.5 tums AMOLED WXGA 1280×768 pixel, Corning Gorilla 3 Glass, Clearblack

Kamera: Pureview 41-megapixel med optisk bildstabilisator, max upplösning: 7712 x 5360 pixel. Xenon-blixt för stillbilder, LED-lampa för videoinspelning

Videosamtalskamera: HD 1.2-megapixel, bredbild 

Processor: 1.5GHz tvåkärning Snapdragon

Minne: 2GB RAM, 32GB internt lagringsminne; 7GB gratis molnlagring i Skydrive

Nätverk: GSM: 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz, WCDMA: 2100 MHz, 1900 MHz, 850 MHz, 900 MHz

LTE: 1, 3, 7, 20, 8

Batteri: 2000 mAh , trådlös laddning stöds via skalet. 

Övrigt:

I/O USB2.0, BT 3.0, NFC, WLAN a/b/g/n, A-GPS och Glonass, 3.5 mm ljudkontakt