Annons

Uppfiskad ur havet

Mobilen överlevde sex veckor på havsbottnen

Baksidan är trasig och hörlurssuttaget slitet, men i övrigt fungerar Alexanders mobil som den ska trots sex veckor på havsbottnen.

Alexander Maxén åkte vattenscooter och tappade sin mobil i vattnet. Sex veckor senare fiskades den upp och fungerade fortfarande.

Publicerad Uppdaterad

Det var under början av semestern i juni som Alexander från Göteborg tillsammans kompisen John-William Larsson åkte vattenscooter utanför västkustska Gottskär. Ett vattenäventyr som slutade på ett sätt som de inte hade tänkt sig.

– Vi hade med telefoner för att spela in i slowmotion när vi åkte. Sen stannade vi för att hoppa i och bada mitt ute på vattnet och då lade jag mobilen på sitsen lite dumt och hoppade i, säger Alexander när Mobil.se når honom i telefon. 

Samtidigt som Alexander hoppade i vattnet studsade mobiltelefonen åt andra hållet, rakt ner i vattnet.

– Så det var helt enkelt bara att klättra upp på vattenscootern igen och konstatera att det var över 10 meter djupt och ingen ide att hoppa i efter den.

Efter att de kommit i land bestämde de sig för att prova att ringa till telefonen. Till Alexanders stora förvåning gick det då fortfarande att komma fram till mobilen.

– Det tyckte vi var helt galet, att täckningen fungerade så långt nere och att telefonen höll för trycket. Den ska ju bara klara en och en halv meter i 30 minuter egentligen.

Ett par timmar senare ringde de även till den havsbottenbelägna mobilen från en mobilbutik i Göteborg, innan Alexander valde att spärra sim-kortet för att kunna få tag på ett reservkort till en annan telefon. Sex veckor senare kom kompisen John-William på besök hos Alexander och berättade att han har en present åt honom.

– Då har han dykt med tuber och hittat mobilen på botten, säger Alexander Maxén.

Hur lyckades han med det, hur visste han var han skulle leta?

– Det var ganska nära en fyr där ute, han känner till området bra och bor där ute. Så han hade varit med tuber och dykt där och sen hade han sett den glimra på botten. Men han hade ingen laddare till den så jag fick sätta den på laddning och led-dioden började lysa direkt.

Efter sex veckor i saltvattnet på havsbotten är telefonen dessutom hyfsat välbevarad. Den fungerar enligt Alexander som den ska, även om den är lite sliten runt hörlursuttaget och att glaset på baksidan har spruckit. Han har inte lämnat in telefonen på lagning eftersom han tycker det är lite roligt att de eskapader den varit med om syns på den.

– Jag ringer från den när vi pratar här nu utan problem. Däremot har jag fått känslan att batteriet dör ut lite snabbare nu än innan, säger Alexander Maxén.

Den här historien borde du nästan berätta för mobiltillverkaren?

– Haha, ja, det har jag gjort, men de sa bara att de tyckte det var kul att jag hittade den. Det måste varit någon sommarvikarie där.

Alexander hann knäppa och tanka upp några bilder via Dropbox innan mobilen hamnade i plurret. På bilden syns John-William, som sex veckor senare fiskade upp mobilen från havsbottnen.