Annons

Mer för mindre

Jämförande test: Mellanklassmobiler

Fotoexempel Samsung Galaxy A3
Fotoexempel Moto Z Play
Fotoexempel Iphone SE
Fotoexempel Sony Xperia X
Samsung Galaxy A3
Fotoexempel Honor 8
Fotoexempel Zenfone 3
Honor 8
Asus zenfone 3
Samsung Galaxy A3
Sony Xperia X compact
Honor 8
Zenfone 3
Iphone SE

Ett lägre pris, men ofta förvånansvärt många funktioner från betydligt dyrare systermodeller. Vi har testat mobilerna som ger dig mer för mindre.

Publicerad Uppdaterad

Det har skett något av ett skifte. Den som vill rättfärdiga ett köp av dagens dyraste smartphones har fått det klart mycket svårare. Det kan vara en utmaning att försvara för sig själv eller för andra när man behöver lägga ut 8 000 kronor istället för 4 000 för en ny smartphone.

Det som framför allt har hänt är att prestandaökningar och nya vad man kan kalla för revolutionerande funktioner inte kommer lika ofta till den nya generationens telefoner. Innovationstakten har helt enkelt avtagit.

För dottern som ska övertyga föräldrarna om att köpa det dyraste blir alltså argumentationen svårare. Idag kan man med rätta hävda att skärmarna i de dyraste såväl som i de billigare telefonerna är tillräckligt bra. Samma sak gäller mobilens kamera och appstöd, och grundläggande funktioner är desamma i telefonen oavsett om de kostar 4 000 eller 8 000 kr.

När mobilföretagen introducerar nya funktioner är det naturligt att de först introducerar dem på de dyraste telefonerna i utbudet. I vårt urval av telefoner till det här testet hittar vi dock glädjande nog många funktioner som annars brukar återfinnas bara i dyrare mobiler. Vi har vattentålighet, utbyggnad av nya funktioner med hjälp av moduler och aktiv skärm även i viloläge så att du kan agera på appaviseringar och samtidigt spara värdefull batterikapacitet.

Apple Iphone SE

Apples bidrag till den här prisklassen är inte så mycket ett budgetalternativ som ett svar på önskemål om att alla inte vill ha så stora telefoner som Iphone och Iphone Plus numera är. Svaret kommer i form av en telefon i samma format som gamla Iphone 5 och 5S men med teknik under skalet som snarare motsvarar en Iphone 6S som ju kom ut för lite mer än ett år sedan. Det innebär att kameran är bra, att vi får fingeravtryckssensor i hemknappen och ständig tillgång till Apples röststyrda assistent Siri utan att behöva hålla in hemknappen för att tillkalla henne.

Annars för Iphone i sig med sig en hel del fördelar som har att göra med den telefonfamiljens framgångar. Antalet Iphones i Sverige och resten av världen säkrar app- och tjänsteutbud eftersom den som lanserar en ny tjänst ofta gör det först på Iphone eftersom kundunderlaget är så stort. Apple själva är också generösa med tjänster som förenklar ditt användande. Utöver appar finns här en butik även för musik och filmer som fungerar bra i telefonen och du har även Apples molntjänst Icloud. Med hjälp av den kan du få en fullständig backup av din telefon som gör att du kan återställa innehållet i sin helhet om du köper en ny Iphone. Total återställning inklusive SMS, appdata, inställningar och allt är det egentligen bara Apple som sköter på ett så här smidigt sätt. Bra är även bildbackupen som gör att du alltid har dina bilder tillgängliga även via webben eller i dina andra Apple-produkter (Ipad, Mac-dator) om du har några sådana.

Apple snålar sällan med materialval eller när det gäller att prioritera design. Medan andra tillverkare gör telefoner i annat format med billigare material när de ska göra en billigare telefon tänker Apple annorlunda. Iphone SE är ju i praktiken Iphone 6S med ett skal från Iphone 5S så här handlar det inte om att medvetet skala bort premiumfunktioner för att få ner priset. Iphone SE håller hög klass.

Kameran i Iphone SE ska ha samma kamerasensor som den i Iphone 6S och bland funktionerna märker vi till exempel levande bilder, en funktion som innebär att du utöver stillbild även får en kort film så att du kan se vad som hände precis innan och precis efter du tog din bild. Eftersom Ios 10 som levereras med Iphone SE kan göra filmsammanfattningar av dina bilder från till exempel semestern bidrar den korta filmen som ackompanjerar varje bild en klart förbättrad känsla när Ios 10 skapar sina filmer. Annars har man kanske ingen överdrivet stor nytta av de levande bilderna.

Iphones kamera har från början när telefonen lanserades haft ett ganska avskalat enkelt gränssnitt med få inställningsmöjligheter. I takt med att Apple år efter år lagt till funktioner har dock även gränssnittet blivit mer och mer rörigt. Nu finns det många saker att välja mellan trots att relativt få möjligheter ges att påverka bilden med manuella inställningar. Trots detta tar Iphone SE bra bilder och hör till de bättre kamerorna i det här testet.

När det gäller operativsystemet Ios 10 är det nog många som känner igen sig eftersom Iphone är så vanlig i Sverige, men man kan ändå påpeka att Ios har blivit rörigare i takt med att det som helhet precis som kameraappen har fått allt fler funktioner senaste åren. Förr i tiden kunde man svepa upp från botten av skärmen för att styra musik som spelas. Nu delas den platsen med andra genvägar och musiken får du därför svepa först upp och sedan åt vänster för att komma åt. För den som börjar använda Ios idag är det inte lika självklart och logiskt som för den som använt det i flera år och långsamt fått nya funktioner introducerade.

Den som använt Iphone tidigare är säkert införstådd med vad Imessage är för något. Det är den integrerade meddelandetjänsten som gör att man kan skicka textmeddelanden till andra Apple-användare gratis istället för att gå via mobiloperatörens SMS-tjänst. Imessage kan även hantera stora bilagor, om det nu är bilder, filmer eller något annat, och tjänsten fungerar även på Mac-datorer, Apple Watch och Ipad. I datorns fall kan du alltså skriva meddelanden enkelt med ett riktigt tangentbord. Imessage ger även läskvitton, gruppfunktioner och annat men fungerar bara mellan Apple-produkter.

Siri, den röststyrda assistenten i Iphone, är ett annat område där Apple har lagt mycket resurser för att särskilja sig. I Iphone SE är Siri ständigt beredd om du vill det, så du behöver inte trycka på och hålla in hemknappen för att aktivera funktionen varje gång. Istället kan du anropa funktionen genom att helt enkelt säga “Hej Siri” och sedan den instruktion du vill att hon ska utföra. Smidigast är nog det här till exempel om du står i köket och lagar mat och behöver sätta en timer men har båda händerna upptagna men det finns även andra situationer där det är extra användbart och Siri är duktig på att förstå och höra vad man säger.

Plus: Siri, Appar, Imessage, Icloud

Minus: Liten skärm

Asus Zenfone 3 Asus zenfone 3

I Sverige är Asus inte någon särskilt känd mobiltillverkare, men de har gjort desto större genomslag inom speldatorer och laptops. En större satsning på mobiler har dock inletts och Asus är inte några nybörjare på telefonen. Skillnaden är egentligen mest att Sverige nu blivit en marknad man satsar på och att telefonerna man gör nu också kommer hit. Man kan som konsument förstå att jättar som Samsung och Sony satsar mycket på mjukvara och egna tjänster i mobiler för att särskilja sig positivt från konkurrenterna. Att Asus gör det är en lika förvånande som positiv överraskning. Sanningen är att Asus telefon Zenfone 3 som vi testar här är överöst av mestadels smarta egna lösningar, inställningsmöjligheter och egna appar. 

Här finns till exempel blåljusfilter i stil med det som nyligen introducerades i senaste Iphone och framförallt en stor mängd andra inställningar och smarta anpassningar att botanisera bland. Det finns till exempel möjlighet att spela in dina samtal, antingen bara när några speciella nummer ringer eller för alla samtal. De samtalen sparas då i en mapp på telefonen. Vi har även fler ovanliga funktioner man sällan hittar.

Du kan rita bokstäver på den släckta låsskärmen för att komma direkt till någon av apparna. Ett W startar väderappen, C startar kameran och de här genvägarna kan du själv anpassa och välja vilken bokstav som ska starta vilken app. Den här typen av genvägar är inte Asus ensamma om men samtalsinspelning direkt i systemet är mer ovanligt.

Utöver alla inställningsmöjligheter i telefonen finns även en hel del appar som är förinstallerade och sammantaget gör det här att det är lätt att få ett intryck av telefonen som rörig. Jag får till exempel en hel del systemaviseringar om att “Ditt system fungerar fint” och det känns ju som en sak man borde kunna förutsätta och inte ständigt bli upplyst om.

När du startar telefonen första gången dyker det upp en lista med appar den tycker att du ska ladda ner och ett kryss i rutan vid appen i fråga laddar ner den. Även om du tackar nej till alla förslag har du en hel del appar och i vissa fall överlappande sådana förinstallerade i telefonen. Puffin är en webbläsare som till exempel är installerad trots att Google Chrome redan finns och vi räknar till ett tjugotal extra appar som man normalt inte finner i Androidtelefoner, bland annat en app som agerar laserlinjal och en annan som är Asus egna Instagram-liknande bilddelningstjänst. Under tiden vi testar Asus Zenfone 3 får enheten Android 7.0 som rensar upp en del bland alla appar, men skillnaden är ändå inte jättestor.

Bland de unika apparna finns dock även nyttiga tillägg. Fotogalleriappen har till exempel direktkoppling till Google Drive, Dropbox, Facebook och Flickr. Tanken är att du ska kunna bläddra bland dina onlinelagrade bilder direkt på telefonen som om de lagrades lokalt.

Om vi nu har gått igenom mycket av mjukvaran så är det kanske dags att titta mer på utsidan och hårdvaran. Som helhet ger telefonen ett gott intryck. Både bak- och givetvis framsida är i glas med avfasade metallkanter och plast på sidorna. Kanten är lätt rundad och telefonen ligger bra i handen när du greppar den. Den ger kanske inget direkt lyxigt intryck, men ändå påkostat i förhållande till priset och väl i linje med vad konkurrenterna ger oss för samma peng.

Asus Zenfone 3 släpps under samma namn med en rad olika konfigurationer och prislappar, ungefär som datorer brukar göra, och Asus kommer ju framförallt från datorsidan. Den telefon vi testar här har 3 gigabyte arbetsminne och 32 gigabyte intern lagring, men det finns versioner med mer av både lagringsutrymme och arbetsminne för den som önskar det. Då blir dock prislappen några hundralappar högre.

Plus: Två SIM, många funktioner, Android 7

Minus: Lite rörigt gränssnitt

Honor 8

Honor är ett varumärke som kinesiska Huawei står bakom och liksom moderbolaget har de för i stort sett varje modell de släppt bättrat på både kvalitetskänsla och de funktioner som följer med. Tittar vi på Honor 8 så imponerar byggkvaliteten och även om telefonen kan kännas lite plastig så är den i glas och metall. Baksidan är till och med gjord i flera tunna lager av glas som gör att ljus reflekteras och skapar lite av ett ljusspel på baksidan. 

Honor 8

Mitt på baksidan hittar vi fingeravtryckssensorn som liksom flera av Huaweis telefoner har fler funktioner än att bara vara just en fingeravtrycksläsare. Med hjälp av sensorn som även är en knapp du kan trycka in går det att styra funktioner i telefonen. Det här är ett av flera exempel där Honor är ovanligt bra på att utnyttja mobilens egenskaper till något som faktiskt är riktigt användbart. Utöver att du kan låsa upp telefonen direkt utan att först behöva trycka på strömknappen, vilket i sig är bra, kan du även själv ställa in fingersensorknappen så den startar en app om du trycker och håller in, en annan om du dubbeltrycker och en tredje om du bara trycker en gång. Dessutom fungerar sensorn som en pekplatta. Mycket på en gång alltså. När du använder telefonen kan du dra ner fingret över sensorn för att se notisfältet och markera de notiser som finns där som lästa. I bildgalleriet kan du svepa på sensorn från kant till kant för att bläddra fram och tillbaka mellan bilder. 

Ju mer vi använder telefonen desto fler små smarta funktioner hittar vi. Bland annat finns IR-lampa så att du kan använda telefonen som fjärrkontroll och du kan spela in skärmbilden i form av en video genom att trycka samtidigt på volym upp och strömknappen. Bland mer grundläggande funktioner så har Honor 8 plats för dubbla SIM-kort, vilket även flera andra telefoner i det här testet har. Däremot är den inte vattentät.

Gränssnittet är en anpassad version av Android 6.0 där du har alla ikoner direkt på startskärmen och inte i en separat applista som annars är vanligt i Android. Förmodligen är det här ett sätt att förenkla och just det fungerar därmed på liknande sätt som i Iphone. 

Kameran är intressant av flera anledningar, framförallt för att Honor 8 som enda telefon i det här testet är utrustad med dubbla kameror på baksidan. De sitter bredvid varandra och tillför en del extrafunktioner till kameraappen. Huawei, inklusive Honor, har profilerat sig lite genom att ha just dubbla kameror även om de är långt ifrån ensamma. Även LG, HTC och Apple i Iphone 7 har ju dubbla kameror. De visar dock med all önskvärd tydlighet att man kan använda funktionen i väldigt olika syften. En del ger oss vidvinkel, andra låter linserna skapa en form av optisk zoom och ytterligare andra adderar andra funktioner. I Honors fall kan vi inte påstå att de dubbla linserna tillför särskilt mycket av värde. De två linserna ska låta dig göra virtuell oskärpa så att du på ett systemkameralikt vis får skärpa på motivet och snygg oskärpa i bakgrunden. Som Apple gör i Iphone 7 Plus, fast Honor 8 släpptes före Iphone 7 Plus. Resultatet är dock (liksom i Iphone 7) nedslående, för ofta ser det bara konstigt ut med oskarpa kanter och flammig oskärpa där det inte ska vara det.

Plus: Dubbla SIM, snygg, smart fingersensor

Minus: Svag dubbelkamera

Lenovo Moto Z Play Moto Z play

Det är en sak när smarta mjukvarufunktioner utvecklas för de dyrare mobilerna och sedan sipprar ner även till de lite billigare. En annan mer imponerande sak är när en så speciell funktion som moduler introduceras även i en telefon i den här prisklassen, men precis det hände när Moto Z Play såg dagens ljus. Den är tunn, men inte lika spektakulärt tunn som systermodellen Moto Z. Däremot har den precis samma stöd för att på baksidan ansluta tillbehör i form av legendariska kameratillverkaren Hasselblads kameramodul med 10 gånger optisk zoom, eller projektor, högtalare eller batteripack. Är du verkligt intresserad av någon av de här funktionerna är Moto Z Play din enda valmöjlighet eftersom LG efter modellen LG G5 har lagt ner sin kortlivade satsning på moduluppbyggda telefoner.

Visserligen är det toppmodellen Moto Z alla pratar om, men just när det gäller modulanslutningen har Moto Z Play samma möjligheter som toppmodellen och den har dessutom flera andra förtjänster, framförallt i det här sammanhanget tillsammans med andra telefoner i ett relativt överkomligt prisspann en bit under de dyraste topptelefonerna.

Låt oss först ägna oss lite åt modulerna. De ansluts magnetiskt mot baksidan på telefonen och täcker hela telefonen. För att modulerna, får vi anta, ska passa ordentligt är baksidan på telefonen helt platt och inte rundad och kanterna blir därför ganska vassa när man håller i telefonen. Det verkar alltså som om telefonen är mer anpassad för modulerna än för normal användning. Det här har dock Lenovo insett och skickar med ett skal som gör att baksidan får en mer rundad, handvänlig form men samtidigt gör telefonen en aning tjockare då så klart. Materialet i Moto Z Play är glas och metall. 

I det här jämförande testet hör skärmen i Moto Z Play till de största. Skärpan och läsbarheten är bra och storleken är så klart en fördel när man använder telefonen, oavsett om det är till film, läsning, surf eller annat. Super-AMOLED-skärmen i Moto Z Play har dessutom andra fördelar. Genom att man bara vinkar över telefonen när den är i viloläge lyser skärmen upp och visar appaviseringar och vad klockan är i ett monokromt läge som sparar batteriet. Genom att hålla fingret på ikonen för respektive appavisering får du upp meddelandet i sin helhet utan att låsa upp telefonen, och drar du fingret över skärmen kommer du direkt till appen i fråga. Riktigt smidigt. Över lag har Moto Z Play många små smarta funktioner som inte drar åt sig uppmärksamhet, men som bygger vidare på det Google redan lagt grunden för. Prestandan känns också som om den räcker till och telefonen känns aldrig långsam.

Motorola har framförallt under Google-flagg, men även sedan man köptes upp av Lenovo, profilerat sig som en tillverkare med mjukvara väldigt nära Googles standard-Android. Gränssnittet i sig ser ut som det du får i Googles egna Nexus-mobiler och det som justerats är att Moto lagt till röststyrningsfunktioner och smarta genvägar via gester du gör. Det gäller till exempel när du vinkar över telefonen, men du kan även vicka på den för att starta kameran eller vända telefonen så att den har skärmen nedåt för att stänga av ljudet för ringsignalen och appaviseringar. Att telefonen under vårt test får uppdateringen till Android 7 är inte heller det någon nackdel.

En annan fördel med Moto Z Play är möjligheten att använda två SIM-kort samtidigt, förmodligen ett inflytande från kinesiska Lenovos övertagande av Moto, men det är den här telefonen långt ifrån ensam om. Även Honor och Asus har plats för flera SIM.

Huvudkameran i Moto Z, den som sitter på baksidan av telefonen, hör till de absolut bästa i det här testet när vi jämför. Skärpan är bra även när man tittar på detaljer och färgåtergivning har vi heller ingen anledning att klaga på. När det gäller den främre kameran som används för videosamtal och självporträtt så har den en relativt unik funktion: Här finns faktiskt en riktig fotolampa som ser till att du syns bra i selfies även i mörker. Den fotolampan lyser upp bra, men faktum är att det inte är särskilt stor skillnad mot de telefoner som istället lyser upp skärmen så den fungerar som blixt. Så gör alla de övriga utom Asus och Sony som helt är utan selfieblixt.

Plus: Avskalat gränssnitt, modulstöd, skärmen

Minus: Kantig att hålla i 

Samsung Galaxy A3 Samsung Galaxy A3

Tillsammans med Apple har Samsung en stark ställning i stora delar av världen bland mobilköpare. Deras toppmodell S7 har varit framgångsrik och inte bara sålt bra utan även vunnit flera tester, bland annat när vi på Mobil gjort jämförande tester av kameramobiler, bästa batteritiden och flaggskeppsmodeller generellt. Kameran i A3 är dock många steg sämre än den i S7 men en hel del av fördelarna i gränssnittet som nu dessutom är uppfräschat har fått följa med även till den här modellen. Det är orättvist att jämföra någon av de modeller vi testar här rätt av mot en toppmodell för ungefär dubbla priset, men trots att Galaxy A3 har en avgjort enklare processor och överlag svagare prestanda upplever vi gränssnittet som inte bara snabbt utan även funktionsfyllt. Samsung har anpassat Android med flera användbara funktioner. Utöver hälsoappen S Health, röststyrningen S Voice och molnsparande anteckningsappen Notes så finns även funktionen för Hemlig mapp. Det innebär att du kan lägga personliga bilder och appar i en skyddad mapp ingen annan kan komma åt. På det sättet kan du välja att ha telefonen olåst och slippa skriva lösenord varje gång om du nu alltså ändå har låst in det du vill hålla privat.

Bland de många inställningarna som kan vara användbara hittar vi även blåljusfilter som automatiskt kan reducera mängden blått ljus i skärmen från solnedgång till soluppgång och därmed undvika att störa din nattsömn. Att utsätta ögonen för blått ljus sent på kvällen kan lura hjärnan att det är dag och därmed göra det svårare att somna när du ska göra det.

Sett till materialval och design så delar A3 även där mycket av egenskaperna vi sett i toppmodellen utöver då att det här handlar om en betydligt mindre och smidigare telefon. Den är därmed lätt att greppa och använda med en hand och baksidan är rundad i kanterna.

När vi testar Galaxy A3 känns hela tiden gränssnittet snabbt och responsivt, med ett tilltalande ljust och avskalat utseende.

Kameran hör till de tydligaste svagheterna som Galaxy A3 visar upp. 

Om kameran är en svag punkt ska vi passa på att räkna upp även ett par styrkor. Vattentåligheten som Galaxy A3 bjuder på innebär att du kan använda den i regn eller till och med ta med den till stranden och bada med den utan att behöva vara orolig. Skyddet enligt certifieringen IP68 innebär att telefonen är skyddad för dopp ner till en och en halv meter i upp till 30 minuter. Dessutom behöver du alltså inte riskera att något sandkorn från stranden hittar in och ställer till besvär i telefonen.

I vårt batteritest visar Samsung Galaxy A3 mer eller mindre strålande resultat. Till detta bidrar säkert AMOLED-skärmen tillsammans med batterisnåla komponenter. Vi testar genom att spela en Youtube-film med högsta volym och starkaste ljusstyrkan så länge batteriet orkar och A3 klarar mer än tio timmar i sträck. Positivt för både batteritid och funktion även när du inte tittar på film långa stunder är det som kallas Always on display. Klocka och appaviseringar kan visas i skärmen även när den är i viloläge och det gör att du kan se vad som händer utan att trycka igång hela skärmen. Det sparar batteri.

Plus: Skärmen, gränssnitt, vattentålig

Minus: Kameran

Sony Xperia X Compact Sony Xperia X compact

Med den här modellen har Sony tänkt om en aning. Tidigare var Sonys kompaktmodell det enda sättet att få en toppmodell utan kompromisser i ett mindre format. Xperia X Compact är fortfarande en bra telefon på många sätt, men den är till exempel inte vattentät som toppmodellen och systemchippet är inte heller marknadens allra vassaste utan “tillräckligt bra” vilket kanske även det speglar anledningen till det här jämförande testet, helt enkelt att man kan få en väldigt bra upplevelse av en telefon även med ett aningen billigare chip.

Xperia X Compact är den enda av telefonerna som när vi testar den nu hunnit få den senaste versionen av Googles operativsystem Android 7.0. Sony har arbetat medvetet för att vara snabba på uppdateringar och även om en del av de övriga testdeltagarna också är lovade uppgradering har Sony alltså hunnit först denna gång. Android 7.0 Nougat innebär bättre strömsparfunktioner, utökade möjligheter att köra flera appar samtidigt i delad skärm samt bättre appnotiser som visar mer och ger dig fler möjligheter att agera utan att öppna appen i fråga.

Just möjligheten att köra flera appar i delad skärm är kanske inte Sony-mobilen bäst på eftersom den har relativt liten skärm i sammanhanget, men det kan ändå vara bra att ha möjligheten om man till exempel vill svara på meddelanden och surfa på en webbsida utan att omväxlande växla fram och tillbaka mellan de två apparna. Då ger nog de utökade appaviseringarna ett tydligare mervärde.

Kamerorna i Xperia X Compact har ärvt en del funktioner av dyrare Sony-mobiler och trots att de som helhet inte imponerar i jämförelse med flera av de andra i testet så erbjuder de en del imponerande funktioner som kan vara till nytta. En sådan är möjligheten att få fokus som följer med kamerans rörelser eller rörliga objekt. Trycker du för att fokusera på en person till exempel så sitter fokus kvar där även om både personen och kameran rör sig. Det gör det betydligt enklare att få bra bilder. 

Sony anpassar Android en del och det märks främst genom att de lägger till applikationer med tveksamt värde som dessutom serverar upprepade aviseringar i notisfältet. Utöver tredjepartsappar och förinstallering av Spotify och Facebook som vi ändå tycker är rätt bra, så får vi även aviseringar med reklam för olika Sony-produkter. Det skulle man helst slippa eller i varje fall få möjlighet att välja bort.

Andra anpassningar i mjukvaran är i alla fall positiva, men lite svåra att fullt ut utvärdera under testperioden. Nu har vi i alla fall haft möjlighet att använda Xperia X Compact och även dess systermodeller under längre tid så vi kan säga lite mer. Genom att analysera hur du använder telefonen så ska X Compact ge dig relevanta tips om hur du kan bli mer effektiv eller om du missat en funktion du kanske skulle ha nytta av. Det verkar fungera. Jag har till exempel fått tipset att tidsinställa tyst läge efter att jag missat en rad samtal när jag haft just tyst läge på, men sedan glömt att stänga av det igen. 

Mest synd är nog att telefonen inte är vattentät, särskilt nu när det blivit en vanligare egenskap hos andra tillverkare. 

Plus: Följande autofokus, smidigt format

Minus: Inte vattentät, oönskade appar

Material och design Zenfone 3

Trots att det här handlar om telefoner som i vissa fall kostar hälften av vad motsvarande toppmodell går loss på idag så är det få saker på ytan som avslöjar det. Ja, inte så mycket på insidan heller, vilket har motiverat oss att göra testet. Apple har länge varit kända för att lägga mycket energi på yta och materialval. Iphone SE är inget undantag eftersom den i praktiken är toppmodellen Iphone 5S med funktionerna från Iphone 6S. Honor 8 får pluspoäng för baksidan i lager av glas som reflekterar ljus på ett effektfullt sätt som mellanklassmobiler sällan erbjuder.  

Vinnare: Apple Iphone SE och Honor 8 

Funktion och skärm

Det är en tuff match för funktioner finns det gott om. Samsung Galaxy A3 är testets enda vattentåliga samtidigt som Moto Z Play låter dig ansluta innovativa moduler som ger allt från kamera med 10 gånger optisk zoom till projektor och högtalare. Honor 8 är en telefon fylld av smarta, ibland dolda, funktioner och Asus ligger i nästan samma klass. Samsung Galaxy A3 har dessutom sin hemliga mapp med säker grind mot obehöriga för att skydda dina personliga bilder och appar du inte vill att andra ska se.

Honor 8

Vinnare: Honor 8, Lenovo Moto Z Play, Samsung Galaxy A3

Kamera Iphone SE

När vi genom att ta en stor mängd bilder med alla kamerorna under samma förhållanden och sedan jämför hittar vi stor spridning. Alla kamerorna levererar acceptabla bilder men några sticker ändå ut. Största överraskningen är egentligen Samsung Galaxy A3 som levererar ganska grötiga och oskarpa bilder när ljuset är lite sämre. Det är väl mest överraskande eftersom bolagets toppmodell är så bra. Asus Zenfone 3 levererar också bilder som gör oss besvikna. Mest skärpa och finast färger får vi generellt från kameran i Moto Z Play som även är den enda av telefonerna som har riktig fotolampa även för selfiekameran.

Fotoexempel Samsung Galaxy S7
Fotoexempel Zenfone 3
Fotoexempel Iphone SE
Fotoexempel Moto Z Play
Fotoexempel Samsung Galaxy A3
Fotoexempel Sony Xperia X

Vinnare: Lenovo Moto Z Play

Användarupplevelse Moto Z Play

Här premierar vi framförallt en angenäm vardagsupplevelse av telefonerna i fråga. Gränssnittet ska vara enkelt och tillföra funktion samtidigt som det inte ska bli alltför rörigt. Vi slipper helst onödiga aviseringar som stör och onödiga appar vi inte bett om.  Ett snabbt, lättanvänt gränssnitt som känns finslipat men erbjuder smarta funktioner är målet, och batteritiden är också viktig.

Vinnare: Samsung Galaxy A3

Extrafunktioner Samsung Galaxy A3

Genom att bedöma extrafunktioner separat vill vi särskilt lyfta fram de saker som vi annars sällan ens hittar i telefoner i den här prisklassen. Vattentålighet och skärmar med smarta vilofunktioner är sådana exempel. Det senare har både Samsung och Moto. Fingeravtrycksläsare som kan mer än läsa fingeravtryck är ett annat exempel, liksom möjligheten att ansluta moduler som tar upplevelsen till en helt annan nivå.

Vinnare: Lenovo Moto Z Play och Samsung Galaxy A3

Vinnare: Lenovo Moto Z Play

Klart att vi gärna skulle se Moto Z Play mer vattentålig än vad den vattenavstötande behandling den fått erbjuder, men annars har vi inte många klagomål. Skärmen är både stor och skarp samt har smarta funktioner i viloläget. Vi kan ansluta moduler om vi skulle ha sådana till hands, och gränssnittet är skönt avskalat samtidigt som det bygger vidare och lägger smarta funktioner till den stabila grund Google redan byggt. Lägg till det testets bästa kamera, Android 7 och vi har en klart värdig vinnare. 

I testet:

Apple Iphone SE
En liten Iphone med allt Iphone ger i form av Siri, appar, tillbehörsutbud och annat.

Asus Zenfone 3
Dubbla SIM-platser, en anpassad Androidversion och massor av inställningsmöjligheter.

Honor 8
Många dolda funktioner att upptäcka samt dubbla kameror och smart fingersensor. 

Lenovo Moto Z Play
Stor tydlig skärm, anslutning för moddar med nya funktioner och plats för två SIM-kort.

Samsung Galaxy A3
Batterisnål, bra skärm och vattentät med smarta funktioner.

Sony Xperia X Compact
Smidigt format och kamera med autofokus som följer motivet.