Annons

Bäst på tio tum

Supertest: Bästa surfplattan

Exempelbild Archos 101 inomhus
Exempelbild Archos 101 utomhus
Kameraexempel inomhus: Asus Transformer
Kameraexempel utomhus: Asus Transformer
Kameraexempel inomhus: Ipad Air
Kameraexempel utomhus: Ipad Air
Kameraexempel utomhus: Galaxy Note 10.1
Kameraexempel inomhus: Galaxy Note 10.1
Kameraexempel utomhus: Sony Tablet Z
Kameraexempel inomhus: Sony Tablet Z
Kameraexempel utomhus: Galaxy Tab 3
Kameraexempel inomhus: Galaxy Tab 3
Kameraexempel utomhus: Lenovo Yoga
Kameraexempel inomhus: Lenovo Yoga
Faktatabell, klicka för att se bilden i full storlek

Börjar det bli dags att inhandla en ny surfplatta? Vi har testat sju surfplattor med skärmstorlek på runt tio tum.

Publicerad Uppdaterad

Om du ska köpa en ny surfplatta så handlar valet inte bara om pris och prestanda, utan i mångt och mycket också om vilket operativsystem som du föredrar. I praktiken står valet för de flesta idag mellan Ios och Android. Microsoft tycks fortfarande inte riktigt ha lyckats locka de stora användarskarorna när det gäller surfplattor med Windows RT. Ios har en ganska låst och kontrollerad, men samtidigt lättlärd, miljö att erbjuda, medan Android är mer av ett öppet system och varierar en hel del beroende på modeller och tillverkare.

I den här testen har vi ställt sju olika surfplattor med tiotumsskärmar mot varandra för att se vilken surfplatta som ger mest valuta för pengarna just nu. 

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition

Samsungs Galaxy Note är till utseendet förvillande lik sin systerplatta Galaxy Tab 3, som också finns med i det här testet. Baksidan av enheten är dock utrustad med någon sorts skinnliknande material, vilket gör att plattan ger ett mindre plastigt intryck än Galaxy Tab 3. En stor skillnad mellan dessa plattor är också att Note-plattan är försedd med en medföljande pekpenna.

Pekpennor har trots ständiga flottiga fingeravtryck på pekskärmen aldrig blivit någon hit när det gäller smarta telefoner, kanske för att det är för krångligt att behöva använda båda händerna i situationer då vi snabbt vill ha tillgång till telefonens funktioner. Surfplattor används däremot ofta i mer avslappnade situationer och då är pekpennan ett bra komplement till fingrarna. Inte minst går det att skriva snabbt med den på surfplattan, eftersom inmatningsfunktionerna på plattan känner igen ord och bokstäver även om du som undertecknad har en mycket svårläst handstil.

Surfplattan är försedd med både en kamera för videosamtal och en kamera för att ta bilder med. För att komma till kameran får du bläddra fram till appmenyn på surfplattan, du kan alltså inte nå kameran direkt med en knapp från verktygsfältet. Medan den medföljande kameraappen har en hel del imponerande funktioner såsom HDR- och panoramamöjligheter samt möjligheten att välja den bästa bilden ur en bildserie, så tycks Samsung dock inte ha lagt något större krut på den fysiska kameran. Så fort det blir lite tuffare ljusförhållanden har den trots foto­lampan svårt att få till bilderna. 

Touchwiz heter det skal som Samsung försett Androidsystemet med och redan från början finns ett flertal widgetar inlagda på hemskärmen. Det är färgglatt och fint, i alla fall om du tycker om att läsa nyheter från New York Times och Bloombergs Businessweek. Gör du inte det kan du med fördel plocka bort en hel del av de widgetar som ligger förinstallerade på systemet.

Skärmen har bra bildåtergivning och ljusstyrka och har i 2014-versionen av surfplattan fått rejält mycket bättre upplösning jämfört med tidigare varianter. 2560 × 1600 pixel ger gott om utrymme inte minst om du vill nyttja de funktioner som finns för att kunna köra flera appar samtidigt på skärmen. Enheten klarar utan problem att spela upp även högupplösta filmer medan du arbetar med andra saker på skärmen samtidigt. 

Plus
Bra funktioner i kameraappen
Smidig textinmatning med pekpennan

Minus
Touchwizgränssnittet är försett med för de flesta användare oönskade widgetar på hemskärmen

Samsung Galaxy Tab 3

Andra surfplattan ut i testet är Samsung Galaxy Tab 3, dock inte den senaste varianten med suffixet 2014. Att plattan är en budgetmodell från Samsung märks bland annat genom att det bara går att surfa via wifi samt att skärmen har låg upplösning, närmare bestämt 1280 × 800 punkter. Designmässigt är det annars inte mycket som skiljer Samsung Galaxy Tab 3 från Samsung Galaxy Note. Det är plastigt och vitt men baksidan är här gjord helt i plast vilket gör att den ger ett bräckligare intryck än systermodellen.

Touchwizgränssnittet återfinns förstås även på denna platta, men här har Samsung varit desto mer sparsamma med att förinstallera diverse widgetar. Det är förstås en smaksak hur användbara funktionerna i Samsunggränssnittet får anses vara, men för vår del ser vi hellre färre widgetar aktiverade än fler.

För att återkomma till skärmen så har den fördelen att vara ljusstark, men förutom relativt sett låg upplösning så är den heller inte särskilt imponerande i sitt kontrast­omfång. Det är svårt att se nyanser i mörka partier i bilden och filmmaterial upplevs lätt som grötiga på enheten, som ju får skala ner full-HD-material för att kunna visa det på skärmen. I flera fall när vi kikade på full-HD-material hördes dessutom ett hackande klickljud ur högtalarna, vilket talar för att enheten får kämpa rejält med nedskalning och uppspelning och att det är på gränsen till att det finns kraft nog i den för att klara av det.

Utöver skärmen så tycks även kameran vara en del i surfplattan som Samsung har sparat på krutet på för att hålla nere priset. Kameran i enheten imponerar nämligen inte alls. De tre megapixel som den erbjuder är i snålaste laget och det finns ingen fotolampa för att hjälpa till vid dåliga ljusförhållanden. Ska du fotografera inomhus är det väldigt svårt att få till användbara bilder över huvud taget såvida du inte har varenda lampa tänd i rummet. I dagsljus utomhus ger kameran något bättre bilder även om det vore synd att kalla dem för bra. Den förinstallerade kameraappen är dessutom i enklaste laget för att komma från en av mobilvärldens främsta tillverkare. Utöver några enkla filter och formatinställningar ger den inte mycket alternativ alls.

Plus
Bra pris
Touchwizgränssnittet är lagom nedskalat utan en massa onödiga widgetar

Minus
Dålig kontrast på skärmen
Plastig design som känns bräcklig
Dålig kamera

Asus Transformer Pad TF701T


Asus kombinerade laptop/surfplatta är en apparat som har imponerande specifikationer med en högupplöst skärm på 2560 × 1600 punkter och fyrkärnig processor från Nvidia. Tangentbordet för enheten kan enkelt kopplas bort om du vill, men då får du också sämre batterikapacitet eftersom det i tangentbordet också döljer sig ett extra batteri. Den extra batterikapaciteten i kombination med att såväl skärm som docka är byggda i aluminium förklarar också att enheten med allting inkopplat känns ganska tung även i jämförelse med vanliga bärbara datorer. 

Genom HDMI-utgången på enheten utlovas stöd för uppspelning av material i 4K-kvalitet, men när vi testar att ansluta surfplattan till två olika 4K-upplösta teveapparater så lyckas vi inte få högre upplösning än 1080p på någon av teveapparaterna. Nu finns det ju å andra sidan väldigt lite 4K-material tillgängligt, så det är ingen jätteförlust än så länge, men förhoppningsvis lyckas Asus fixa så det utlovade 4K-stödet fungerar som tänkt genom framtida uppdateringar av systemet. 

Trots att enheten prismässigt hamnar bland de dyrare plattorna i testen så har den inte stöd för vare sig 3G eller 4G. På plussidan vad gäller anslutningsmöjligheterna märks dock en kortläsare för mikro-SD-kort på själva surfplattan medan dockan har en USB 3.0-port och en kortläsare för minneskort av SD-typ.

Asus har försett enheten med ett eget skal ovanpå Android som bland annat ger sig till känna genom att du via en knapp i menyraden kan dra igång diverse medföljande småapplikationer. Registrerar du dig hos Asus så får du även tillgång till 5 gigabyte gratis lagringsutrymme via en molntjänst som företaget erbjuder.

Kameran i Asus Transformer Pad ger godkända bilder så länge ljusförhållandena är skonsamma. Den medföljande kameraappen ger möjlighet att bland annat ta HDR-bilder och snabbt välja den 

bästa bilden i en serie bilder för att kunna få fram leende motivpersoner eller ta bort bakgrundsobjekt som stör.

Plus
Smidig att skriva på tack vare docka med tangentbord
Bra prestanda

Minus
Endast wifi-uppkoppling
Den påstådda möjligheten att spela upp 4K-material via HDMI-utgången fungerade inte när vi testade

Lenovo Yoga Tablet 10

Kinesiska Lenovo är en datortillverkare som med framgång försöker hitta nya områden att dra in pengar på eftersom PC-marknaden i övrigt går knackigt. Lenovo Yoga Tablet 10 är en surfplatta som har en minst sagt unik design. Längs underkanten på surfplattan finns en cylinder där du på baksidan kan fälla ut ett stöd för att ställa surfplattan på ett bord. På sidan av cylindern finns strömknappen för surfplattan.

Stället, som är gjort i aluminium, gör att plattan utseendemässigt och funktionsmässigt på många sätt är lik en miniteve. Vill du använda din surfplatta för att kika på film utan att behöva ha den i ditt knä så är idén med stället en klockren grej. Eftersom skärmen bara har 1280 × 800 punkters upplösning så får du dock nöja dig med att se filmer i 720p-upplösning, även om plattan trots rätt mediokra specifikationer i övrigt problemfritt kan skala ner även full-HD-filmer och visa dem.

Stället är greppvänligt på så vis att det underlättar att hålla i det om du vill ta en så kallad »selfie« på dig själv med den frontriktade kameran på enheten. Kameran på baksidan av enheten är dock riktigt dålig. Även med bra ljusförhållanden så blir det grötiga färger och dålig kontrast, och inomhus krävs det både rejält med tålamod och ordentligt med belysning för att få till bilder som över huvud taget går att utläsa något från.

Vi nämnde den lågupplösta skärmen tidigare, men det är dessvärre inte bara upplösningen som är i underkant. Kontrasten och svärtan är nämligen också direkt dåliga vilket samman­taget gör att bilden känns blaskig, pixlig och matt.

Androidgränssnittet i Lenovos maskin är som standard försett med tre hemskärmar som du kan växla mellan, där widgetar för bland annat videoklipp, Google-sökningar samt tid och väder visas. Det vore synd att säga att standardtemat är särskilt effektfullt eller snyggt, men det ligger å andra sidan bra i linje med att det heller inte finns jättemycket kraft i plattan som sådan. Märkligt nog finns det ingen knapp i menyfältet som öppnar en programmeny, utan du får bläddra till din hemskärm för att kunna starta de appar som du installerar på enheten.

Plus
4G 
Det cylinderformade stället är en smart idé som funkar bra
Bra byggkvalitet och batteritid

Minus
Usel skärm
Kameran ger grötiga bilder och är i det närmaste lönlös att använda inomhus

Sony Xperia Tablet Z

Sony Xperia Tablet Z är en surfplatta som är klassad som damm- och vattentålig vilket innebär att du inte ska behöva vara fullt lika rädd för att ha sönder den här plattan som många andra plattor. Det underlättar också för dig som hellre vill surfa på en surfplatta istället för i havet när du är på stranden i sommar.

Designmässigt bjuder Sony Xperia Tablet Z på enkla och stilrena former och den känns både tunn och lätt i handen. Baksidan av enheten är gjord i ett material med en matt finish som detta till trots konstigt nog ändå har väldigt lätt för att fånga upp fingeravtryck. Tunnheten och de enkla designformerna tilltalar dock och gör att surfplattan helt enkelt känns väldigt snygg.

Skärmen erbjuder 1920 × 1080 i upplösning och här hade vi nog helst önskat oss fler pixlar. Trots att skärmen har lägre upplösning än flera av konkurrenterna i detta test så ligger den helt klart i framkant vad gäller bildkvalitet. Den är ljusstark och har bra kontrast, även om det gärna hade fått vara lite mer tryck i svärtan. 

Sony har proppat in en hel del intressanta funktioner och appar i plattan. För dig som har en Playstation-konsol hemma så finns det till exempel möjlighet att spela också på plattan med din PS3-kontroll om du inhandlar en kabel för ändamålet. Det går även att ha flera appar igång på skärmen samtidigt på surfplattan, vilket gör att du till exempel kan kika på film samtidigt som du skriver eller kanske zappar kanaler på teven genom den medföljande appen som använder IR-porten på surfplattan.

Kameraappen för surfplattan är välutrustad och låter dig i realtid förhandsgranska hur bilderna du tänker ta kommer att se ut med olika filter applicerade samt ger möjlighet bland annat till HDR-fotografering och panoramabilder. Av någon märklig anledning ter sig bilderna både gryniga och för hårt komprimerade i förhandsgranskningen på telefonen, men ser bättre ut om du för över dem till en dator och kollar på dem där.

En del användare upplever att menyerna i den här surfplattan känns sega emellanåt, men det var inte något vi märkte av när vi testade den. Däremot hade vi problem med att bilden hoppade åt kanterna ibland när vi använde den i stående läge. Ibland kan sådant bero på fukt eller smuts på pekskärmen, men trots rengöring (på en skärm som alltså dessutom ska tåla både smuts och fukt extra bra) så kvarstod problemet. 

Plus
Smidigt med möjlighet att kunna köra flera appar samtidigt på skärmen
Läcker design och tålig mot damm och fukt

Minus
Bilderna tagna med kameran visas med dålig kvalitet i kameraappen
Skärmbilden började hoppa när vi använde plattan i stående läge

Archos 101 Platinum

Det vore synd att säga att den här budgetplattan från franska Archos är särskilt snygg, men aluminiumskalet på baksidan gör åtminstone att den känns robust. Den väl tilltagna vikten på plattan bidrar också till robustheten, även om det dessutom gör att plattan känns ganska klumpig. Högtalarna på Archos 101 Platinum är placerade på baksidan av enheten, trots att det borde finnas gott om plats att ha dem placerade på framsidan av den eftersom det på alla sidor är flera centimeters mellanrum från skärmkanterna till kanterna på själva surfplattan.

Under det tunga skalet på plattan döljer sig bland annat en fyrkärnig processor och 2 gigabytes arbetsminne, vilket inte är så illa pinkat för en budgetplatta med en prislapp på strax under 2 000 kronor. 

Som är att vänta av en budgetmodell är det förstås inte en värstingskärm som pryder framsidan av Archos 101 Platinum. Den tio tum stora skärmen bjuder på 1280 × 800 pixel, men jämfört med skärmen på Lenovos prismässigt jämförbara surfplatta Yoga Tablet så känns den betydligt piggare. Däremot är det mindre bra ställt med kameran, som är sämst i testen. Det är svårt att över huvud taget få den att fokusera rätt även under bra ljusförhållanden och resultatet är inte något som inbjuder till lust att dela med sig av bilderna via nätpublicerade fotoalbum på exempelvis Facebook. Kameran på framsidan har dessutom bara VGA-upplösning och är därför inte så rolig att använda vare sig för videokonferenser eller för att ta självporträtt.

Gränssnittet i surfplattan är i princip ett rent avskalat Android 4.2.2-system utan något extra krimskrams. En handfull appar signerade Archos återfinns dock bland de förinstallerade verktygen, däribland uppspelningsverktyg för ljud och video samt ett redigeringsverktyg för filmklipp.

Sammanfattningsvis så är de flesta svagheter med Archos 101 Platinum ändå rätt överkomliga om man tänker på priset. Vill du ha en robust platta som ungarna kan leka med utan att du behöver lägga ut alltför mycket pengar på den, så är den här plattan ett bra alternativ. 

Plus
Designen känns robust och tålig
Hyfsad prestanda för slantarna

Minus
Urdålig kamera
Det går inte att koppla upp plattan till mobilnätet

Apple Ipad Air 128 GB 4G

Ipad var när surfplattan lanserades för fyra år sedan flaggskeppet på en helt ny marknad som initierades av Apple och dåvarande vd:n Steve Jobs. Sedan dess har det hänt en hel del och den huvudsakliga konkurrerande plattformen Android har genom massvis av olika tillverkare kommit ikapp Apple. Prestandamässigt så är Apples surfplatta Ipad Air i princip likadan som en Iphone 5S, dock förstås med skillnaden att skärmen är större och mer högupplöst. 

Kameran har ingen fotolampa som på Iphone, men ger trots det riktigt bra bilder relativt sett till de andra kamerorna på surfplattorna i det här testet. Det blir en del brus i bilderna om det är dåligt ljus, men den digitala hanteringen av bilderna sköter det på ett snyggt sätt utan att bruset blir alltför uppenbart. Apple var tidigt ute med att erbjuda HDR-funktionalitet i sina mobilkameror och redigeringsmöjligheterna är goda både för stillbilder och för video med hjälp av Imovie- och Iphoto-apparna, som Apple bjussar på när du inhandlar denna platta.

Den förbättrade prestandan på Ipad Air jämfört med tidigare modeller från Apple märks bland annat av i den digitala inspelningsstudion som Garageband erbjuder, där det nu går att ha fler pålägg på dina inspelningar samtidigt än vad som har varit möjligt tidigare. 

Skärmen på Ipad Air, som förstås är av retinamodell, är ett kapitel i sig och ger en knivskarp bild med klara färger, bra betraktningsvinkel och rejäl dynamik i kontrasten. Det är solklart den bästa skärmen i testet.

Det enda som annars finns att invända mot surfplattan är prislappen, vilken är på tok för hög även om det inte är särskilt ovanligt när det gäller produkter från Apple. Enheten är den klart dyraste i testen. Även om du får en väldigt bra surfplatta för pengarna så är det en rejäl slant det handlar om. För värstingmodellen får du i dagsläget punga ut med nästan 8 000 kronor. Det är alldeles för mycket när de attraktiva alternativen från Androidlägret vägs in i kalkylen. 

Plus
Skärmen är knivskarp
Prestandamässigt placerar sig Ipad Air i toppskiktet bland dagens surfplattor i olika benchmarktester

Minus
Har ingen kortläsare
Priset

Media och skärm

Vad gäller skärmen så kan prislappen på surfplattorna till viss del sägas vara en bra måttstock på hur bra skärmen är. Apples surfplatta har den överlägset bästa bilden, tätt följd av Sonys Xperia Tablet Z och de högupplösta skärmarna på Samsung Galaxy Note och Asus Transformer Pad. I andra änden av betygsskalan hittar vi Lenovo Yoga Tablet, vars skärm inte bara är lågupplöst utan även ger ett rentav dassigt intryck vad gäller färger och kontrastomfång.

Vinnare: Apple Ipad Air

Uppkoppling och anslutningar

Det är dåligt ställt med anslutningsmöjligheterna för flera av plattorna i testen och det är bara tre av dem som har möjlighet att få nätåtkomst genom mobilnätet. Asus 

Transformer Pad har både USB-port i dockan och HDMI-utgång (som inte levererar den 4K-upplösning som utlovas), men saknar dessvärre 3G/4G-stöd. Apples Ipad Air har förvisso 4G-stöd men saknar minneskortsläsare, vilket kompenseras 

till viss del av ett rejält internt lagringsutrymme – även om varianten med väl tilltagna 128 GB internt minne kostar en hel del pengar.

Vinnare: Samsung Galaxy Note 10.1 och Sony Xperia Tablet Z

System och program

Sex av sju surfplattor i den här testen är baserade på Android i olika versioner och står mot Apple och deras Ios. Vilket operativsystem man väljer är förstås en smaksak, men det är svårt att komma ifrån att Apples gränssnitt rent allmänt är mindre buggigt än vad som ofta är fallet med Android implementerat på alla möjliga sorters enheter. Apple har även haft den goda smaken att bjuda på en handfull program för den som inhandlar Ipad Air-plattan. Hur Android har implementerats på övriga surfplattor i sig skiljer sig också åt en hel del i den här testen. I Sonys och Samsungs fall är det överlagda gränssnittet påtagligt och effektfullt, medan Android-systemet är mer avskalat på till exempel Lenovos och Archos surfplattor.

Vinnare: Apple Ipad Air

Material och kvalitet

Flera av plattorna lider av att de känns väldigt plastiga och bräckliga, vilket inte minst gäller Samsung Galaxy Tab 3 och till viss del även Samsung Galaxy Note. Den mest originella designen får nog ändå tillskrivas Lenovos surfplatta, som med sin cylinder i botten också gör att den är enkel att placera på ett bord om du vill använda den för att kika på film. Apple har bantat ner sin Ipad Air en del sedan tidigare surfplattor, men den ger ändå ett gediget intryck.

Vinnare: Sony Xperia Tablet Z, Apple Ipad Air, Asus Transformer Pad, Lenovo Yoga Tablet 10

Användarupplevelse

Vän av ordning undrar kanske varför Apple och Ipad Air inte ligger i topp betygsmässigt vad gäller användarupplevelsen av surfplattorna i den här testen. Med ny kraft under skalet fås fler funktioner i olika apptillämpningar för enheten än i tidigare paddor och det går betydligt snabbare att ladda in spel i den här surfplattan än i de äldre modellerna. Det sker dock till ett relativt sett alldeles för högt pris på enheten, vilket drar ner helhetsintrycket. Sony Xperia Tablet Z, vars Android-system är snyggt och har många medföljande appar och funktioner, hade också fått högre betyg om det inte vore för hoppen i skärmbilden som vi upplevde under testen. Bland annat tack vare en smart pekpenna respektive ett behändigt tangentbord så gör även Samsung Galaxy Note och Asus Transformer Pad bra ifrån sig i den här kategorin.

Vinnare: Samsung Galaxy Note 10.1, Samsung Galaxy Tab 3, Asus Transformer Pad, Sony Xperia Tablet Z

Vinnaren: Sony Xperia Tablet Z Poängmässigt hamnar Sony Xperia Tablet Z och Ipad Air sammantaget på nästan samma nivå här, men Sonys surfplatta tar ändå hem första­platsen på målsnöret. Prislappen är en stor anledning till det, för även om Ipad har bättre skärm, och rent allmänt också bättre prestanda, så gör de nästan 4 000 kronor som skiljer plattorna åt att Sony Xperia Tablet Z helt enkelt ger en bättre användarupplevelse för pengarna. Designmässigt är Sonys platta en väldigt läcker enhet och tåligheten mot damm och fukt bidrar också till att Sony Xperia Tablet Z tar hem förstaplatsen i testen. Kameran på enheten lämnar som för samtliga kameror på de surfplattor som testats en del att önska, men tillhör bland annat tack vare de många funktionerna i kamera-appen ändå de mindre dåliga kamerorna i testen.
Faktatabell, klicka för att se bilden i full storlek