Annons

Tillbehörstest

Test: Netatmo Personal Weather Station

Det ryms en hel del teknik i Netatmos väderstation och det blir en riktigt snygg väderstation för mobilen.

Publicerad Uppdaterad

Netatmo ser, även när den fysiskt står framför oss på skrivbordet, ut som något vi normalt bara ser i datorgenererade konceptskisser. För även om en termometer kan designas och se ut lite hur som helst brukar de flesta se ungefär likadana ut. Just därför är de två aluminiumrören som utgör väderstationen ganska uppseendeväckande i sig och definitivt den snyggaste termometer vi testat.

Snyggt och enkelt är ledorden genomgående för Netatmo och det krångligaste med lösningen är egentligen att du behöver en dator för att göra den inledande inställningen av systemet. Efter att du petat in batterier i utomhusenheten och kört installationsprogrammet på datorn, som helt enkelt talar om för väderstationen vilket lösenord ditt wifi-nät har och ser till att du kan registrera ett konto hos Netatmo, är dock alla inställningar och därmed installationen klar. Sedan är det bara att placera utomhusmätaren på en lämplig plats utomhus och inomhusmätaren i närheten av ett vägguttag.

Välinformerat

Efter installationen laddar du helt enkelt ner Netatmos app till din telefon och loggar in för att se aktuella värden. Du kan även logga in via en vanlig dator och företagets hemsida för att se data från stationen. När det kommer till appen ser den mer eller mindre likadan ut till både Android och Ios, medan användare av andra system kan komma åt en lite enklare variant via företagets mobilsajt. I appen presenteras data för inom- och utomhusmiljöerna enkelt och snyggt. Där får du snabbt mer information genom sveprörelser eller en detaljerad historik genom att sätta telefonen i liggande läge.

Utöver att mäta temperatur, lufttryck och luftfuktighet har väderstationen ett par extra kvaliteter inbyggda. Främst handlar det om en sensor för att mäta luftkvalitet, där mätvärdena för utomhussensorn används för att avgöra hur frisk luften är att andas och vad som orsakar eventuell luftförorening för stunden. Inomhusmätaren har samma sensor, men här används den för att mäta koldioxidmängden och därmed berätta för dig när det är dags att vädra inomhus. Inomhusmätaren har även en inbyggd decibelmätare som talar om för dig när arbetsmiljön är dålig till följd av hög ljudvolym.

De båda delarna av systemet tar in mätvärden var femte minut, mest för att spara på utomhussändarens batteri, men om du vill ha sekundaktuella mätvärden trycker du helt enkelt på inomhusenhetens topp för att pusha ut en mätning.

Delbart

Utöver dina egna mätvärden får du dessutom en väderleksrapport för kommande dagar, där även nederbörd visas upp även om Netatmo själv saknar möjlighet att mäta sådant. Väderdata kommer från en extern väderlekstjänst, men också från alla andra som använder Netatmo. Alla data samlas nämligen in anonymt för att du ska kunna få bättre väderleksrapporter baserat på användarnas egna data. Givetvis gäller detta enbart utomhusdata, då inomhustemperaturer knappast är intressant för andra.

Samtidigt är det lätt att dela med sig av sin stations data till andra utan att man för den sakens skull delar ut sitt privata konto till någon annan. Nackdelen där är att de användare du bjuder in måste registrera sig hos Netatmo för att kunna se dina data, vilket i vissa fall kan kännas lite omständligt. Däremot går det att dela samma data enkelt och automatiskt till Facebook och Twitter, vilket gör kravet på registrering för andra du delar med lite underligt.

Som ni kanske ser är vi väldigt positivt inställda till Netatmo, med all rätt också. Det beror på att det den klarar av gör den riktigt bra och smidigt. Vi hade gärna sett möjligheten att ta upp regnmängd från utomhussensorn, men då hade den antagligen inte sett likadan ut. Samtidigt hade det varit trevligt om data från Netatmo kunde delas till andra hemmastyrningstjänster, men å andra sidan finns det ingen annan tjänst heller som klarar av det i någon större utsträckning.

Den främsta nackdelen med det hela är priset. 1 649 kronor är ganska mycket pengar för vad som i ärlighetens namn är en termometer. Liknande mobilkopplade system blir visserligen inte mycket billigare, men oavsett hur snygg och smidig lösningen är så handlar det ändå om en hel del pengar för att visa vädret i din telefon. Ser du det som överkomligt är det däremot svårt att bli missnöjd med enheten.

Namn: Netatmo Personal Weather Station

Typ: Väderstation

Passar till: Ios, Android (4.0 och uppåt) (övriga system via en webbplats)

Mått inomhusenhet: 45x45x155 mm

Mått utomhusenhet: 45x45x105 mm

Sensorer inomhus: Luftkvalitet, temperatur, luftfuktighet, decibel, lufttryck

Sensorer utomhus: Luftkvalitet, temperatur, luftfuktighet, lufttryck

Mätområde temperatur inomhus: 0–50 grader

Noggrannhet temperatur inomhus: +- 0,3 grader

Mätområde temperatur inomhus: -40–65 grader

Noggrannhet temperatur utomhus: +- 0,3 grader

Mätområde luftfuktighet inomhus & utomhus: 0–100 %

Noggrannhet luftfuktighet inomhus & utomhus: +- 3 %

Mätområde lufttryck inomhus & utomhus: 260–1 260 mbar

Noggrannhet lufttryck inomhus & utomhus: +- 1 mbar

Mätområde koldioxidmätare inomhus: 0–5 000 ppm

Noggrannhet koldioxidmätare inomhus: +- 50 ppm

Mätområde decibelmätare inomhus: 35–120 dB

Batteritid utomhusenhet: Upp till ett år

Pris: 1 649 kr

Webb: www.netatmo.com

Betyg: 9/10