https://www.mobil.se/appar/speltest-cluedo
563136
Appar
Överste Senap med repet i biblioteket

Speltest: Cluedo

● BILDSPEL
Den gamla familjespelsklassikern Cluedo har blivit app. Vi har testat.

Professor Plommon med blyrör i salongen. Om dessa ord väcker varma känslor inombords har du säkert tillbringat mycket tid, som barn eller vuxen, med att spela familjespelet Cluedo. I så fall kan det kanske glädja att det klassiska brädspelet Cluedo nu finns i en officiell version till Android och Ios.

Om du mot förmodan inte spelat Cluedo går spelet ut på att lösa en mordgåta, genom att ta reda på vem som begått mordet, i vilket rum och med vad. Dessa tre egenskaper i form av kort läggs undan ur spelet, och övriga kort delas ut till spelarna, och sedan tar du reda på vilka de undanställda korten är genom att ställa frågor till övriga spelare om vilka kort de har. Det intressanta är att du kan få ut en hel del information även av vilka frågor andra ställer, och du kan bluffa genom att ställa frågor du vet svaret på. Det gör Cluedo till jämförelsevis klurigtl för att vara ett familjespel.

Spelplanen återges i snygg 3d. Med animerade pjäsrörelser och grafiska effekter när du misstänker någon har man piffat till det hela för appformat, utan att det blir för tungt för telefoner med klenare prestanda. Ögongodiset kanske varken ger eller tar, men positivt är att spelet byggts för att fungera bra på mobilskärmen, och inte kräver surfplatta för att bli njutbart som ofta är fallet för brädspel i mobilen. Spelet fungerar också bra utan ljud om du spelar på resande fot.

Kan du inte spelet sen tidigare finns de korta reglerna inkluderade, men illustrationerna och enkla förklaringar första gången du spelar gör att du bör kunna hoppa rakt in i spelet utan förkunskaper.

Hjärtat i Cluedo är protokollet, där du håller reda på vilka kort de andra spelarna har eller inte har, genom vilka ledtrådar du får. Det finns som en flik i spelet, och är delvis automatiserat, så att till exempel en spelare inte visar upp något kort och du då vet att denne inte har något av de kort som frågats efter, så kryssas de ur i protokollet för den spelaren.

Men lite får du tänka själv, och trist vore det annars. Du kan göra olika typer av egna markeringar, och om du till exempel ser att någon visat ett kort och vet att denne inte har något av de andra korten kan du räkna ut vilket det var utan att det automatiskt fyllts i i protokollet.

Riktigt bra och genomtänkt är hur informationen från protokollet delas till andra spelmoment. Du kan till exempel se vilka rum som kan vara mordrummet när du går, och liknande.

Den största bristen med appen i dagsläget är att den är helt icke-social. Du kan bara spela mot 1-5 datorspelare och det finns inget minne med statistik över tidigare partier med mera. Utvecklarna har lovat stöd för flera spelare i framtida uppdateringar.

Den näst största bristen är att spelet drar REJÄLT med batteri. Drygt 15 procents batteri går åt för mig till ett parti som varar mindre än 30 minuter. Pokemon Go-klass på det, trots att appen använder varken mobilnät eller gps. Fixar de det, och med lite fler sociala funktioner kan nog Cluedo bli en hit i mobilen också.

Relaterade artiklar

Ämnen

 • Cluedo

  Operativsystem:
  Android, Ios
  Version (Android):
  1.1.4
  Version (Ios):
  1.1.2
  Utvecklare:
  Marmalade Game Studio
  Pris (Android):
  39 kr
  Pris (Ios):
  40 kr
  Betyg
  7/10