https://www.mobil.se/appar/apptest-twilight-struggle-0
561743
Appar
Spelet om kalla kriget

Apptest: Twilight Struggle

● BILDSPEL
Ett av världens bästa brädspel finns nu som app. Vi har testat det.

Vilket är världens bästa brädspel? Schack? Alfapet? Drakborgen? Om man får tro sajten Boardame Geek, som frekventeras av hundratusentals brädspelsentusiaster världen över, är Twilight Struggle en het kandidat. Spelet lyckades under många års tid ligga som det spel som fått högst snittbetyg av användarna, vilket är en bragd i sig på ett forum där åsikterna är starka och ofta går isär.

Därmed inte sagt att det är ett spel för alla. Grundreglerna är inte svåra, men spelbesluten kan vara extremt komplicerade, man kan bara spela två spelare åt gången, och ett parti tar ett par timmar. Just därför är en digital version välkommen, då man nu kan spela det såväl mot en datorspelare som mot andra människor världen över utan att behöva viga en hel kväll till ändamålet.

Temat för spelet är kalla kriget, och spelarna är de två stormakterna som slåss om kontrollen över världen. Att det är en extremt amerikansk bild av kalla kriget får man ta, de länder som inte är med dig är emot dig och alla som är det minsta vänstersinnade är på Sovjetunionens lag.

Motorn i spelet är den hand med kort varje spelare sitter med. Korten kan användas till att skaffa sig inflytande eller utföra regelrätta kupper i länder, men har också slumphändelser, och sättet korten är konstruerade på gör dels att man har ett stort och komplicerat beslutsträd, dels att alla beslut innebär svåra val kring allt man vill få gjort men måste prioritera mellan.

Distributionen av den digitala versionen av spelet är än så länge begränsad. Det kom till med en Kickstarterkampanj, så såväl dator- som Ios- och Androidversioner ska finnas så småningom, men än så länge finns det på Steam samt till Ipad, och då bara om den har retinaskärm. Kör du på en Ipad 3 lär du också känna av att spelet laggar en del. Priset på 109 kronor är dessutom rätt saftigt för ett mobilspel.

Men är du redan ett fan av spelet, eller blir sugen av beskrivningen ovan, så är det ett rekommenderat köp. Spelet är riktigt väl implementerat, samtliga regler är med inklusive en del expansionskort, och även om man fortfarande kan ana en bugg eller en grafisk yxighet här och där så är det ingenting som stör spelupplevelsen.

Det finns redan gott om motspelare att spela med, och det faktum att varje enskilt drag går väldigt fort gör att spelet lämpar sig väl för en kort session på bussen hem från jobbet. Men det går även bra att spela mot datorspelare. Korthajarna som spelat spelet till döds tycker att den artificiella intelligensen är klen, men är du ny på spelet lär den sopa banan med dig ett par gånger, och det kan vara skönt att få öva, göra bort sig och starta om mot en datorspelare ett par gånger först. Det finns också en tutorial som går igenom reglerna för dig.

Candy Crush Saga är det inte, och det kan vara frustrerande svårt att bli bra på spelet innan man fått känsla för vilka kort som finns och vad som kan hända, men tusentals brädspelsentusiaster har inte fel, det ÄR ett utmärkt spel, och det är också en utmärkt app.

 • Twilight Struggle

  Operativsystem:
  Ios
  Version (Ios):
  1.0.5
  Utvecklare:
  Playdek
  Pris (Ios):
  109
  Betyg
  8/10