Stort test: Så snabbt är Telia 4G över hela Stockholm

Från Kista i norr till Älvsjö i söder, med hela Stockholms innerstad däremellan. I Mobils test av Telia 4G kommer vi upp till som mest 40 Mbit/sekund.

Publicerad Uppdaterad

Efter att ha köat utanför Telias butik på Kungsgatan i Stockholm innan jul har vi fått köpa ett 4G-modem och tecknat det abonnemang som behövs. Jag stod som nummer tre i kön utanför Telias butik tidigt på morgonen den 15 december, men då delades, till många av de köandes förvåning, inga modem ut. Ett par sms senare kunde jag istället hämta ut modemet i en av Telias butiker en månad senare, den 15 januari i år.

Det här är världens första kommersiellt lanserade 4G-nät, men lanseringen i sig skiljer sig från många andra lanseringar. Telia ber till exempel att du tar med dig din dator till butiken för att de ska kunna installera programvaran för modemet. Efter ungefär en timme i Teliabutiken fungerar modemet som det ska och jag kan ge mig ut och testa. Utanför butiken, ute på Sergels Torg, så centralt man kan komma i Stockholm, får jag med bredbandskollen.se 12 Mbit/s på första försöket. Inomhus blir genast hastigheten lägre, så testet har inneburit många utflykter med datorn ute på stan. Vid ett senare tillfälle får jag 15 Mbit/s ute på Sergels Torg och 7 Mbit/s när jag istället tar mig upp i Kulturhuset med utsikt över Stockholm.

Vi har testat hastigheten på flera platser i centrala Stockholm, till exempel Stureplan, Norrmalmstorg, Vasastan och Skeppsbron, men även utanför Stockholm. Täckningsområdet inkluderar även Älvsjö, Telefonplan, Farsta och Hammarby Sjöstad. I Älvsjö och Telefonplan kommer vi upp i dryga 20 Mbit/s, men det är ute i Kista som vi når det allra bästa resultatet. Utanför ingången till Ericssons huvudkontor, med branschkollegorna Nokia, Sony Ericsson och Nokia Siemens Networks inom synhåll, kommer vi upp i dryga 40 Mbit/s. Det är Ericsson som byggt Telias 4G-nät i Stockholm och utanför bolagets huvudkontor är alltså förutsättningarna de allra bästa. Inomhus i Kista Science Tower däremot får vi ingen täckning alls och samma sak gäller i den stora gallerian några kvarter bort.

Installationen och modemet bjuder på färre barnsjukdomar än jag hade räknat med. När man installerat allt laddas en uppdatering ner direkt, eftersom programvaran kontinuerligt uppdaterar sig när det behövs. Det jag däremot märkt är att man ofta förlorar uppkopplingen, men då kopplar programmet direkt upp igen. Det gör att man inte säkert märker att uppkopplingen försvunnit en kort stund. Att koppla upp på nytt går snabbt, betydligt snabbare än med ett 3G-modem.

Med 40 Mbit/s som vi fick utanför Ericssons huvudkontor är 4G betydligt snabbare än dagens 3G-nät, men täckningen är också betydligt sämre. Oftast blir hastigheten inte 40 Mbit/s utan snarare någonstans mellan 5 och 15 Mbit/s. Det är den typiska hastigheten vi kommer upp i under våra många mätningar inom 4G-täckningsområdet i Stockholm. Idag går det inte att rekommendera någon att teckna ett 4G-abonnemang, eftersom användningsområdet, inte minst beroende på begränsat täckningsområde, är så begränsat.

Abonnemanget man tecknar sig för är bundet i 12 månader och kostar 599 kronor i månaden. Fram till 1 juli är dock priset reducerat, så då betalar man bara 4 kronor i månaden.

 

Modemet man får kommer från Samsung och heter GT-B3710. Det klarar 4G, men inte 3G, så om man vill får man när man tecknar abonnemanget även med ett 3G-modem för att kunna surfa även utanför det begränsade täckningsområdet för 4G. 4G-modemet från Samsung fungerar endast i Windows och inte i till exempel Linux eller Mac OS.

Våra uppmätta hastigheter med 4G-modemet, testat med hjälp av bredbandskollen.sei Telias LTE-nät:

Birger Jarlsgatan: 25 Mbit/s

Kista: 40 Mbit/s

Sergels torg: 15 Mbit/s

Skeppsbron: 35 Mbit/s

Slussen: 5 Mbit/s

Telefonplan: 21 Mbit/s

Älvsjö: 21 Mbit/s