https://www.mobil.se/nyheter/2018-rs-motorolakollektion-l-ckt
564647
Moto G6, Moto X5, Moto Z3

2018 års Motorolakollektion läckt

● BILDSPEL
En serie läckor av varierande kvalitet ser ut att ha avslöjat en stor del av de telefoner Lenovo-ägda Motorola har att lansera under 2018.

De telefoner som dykt upp i läckorna är Moto Z3, Moto Z3 Play, Moto X5, Moto G6, Moto G6 Plus och Moto G6 Play. Vi valde först att inte skriva om läckan eftersom renderingarna hade vissa brister som tydde på att de var fejkade. Men sedan dess har den kände läckaren Evan Blass gått ut och argumenterat för att uppgifterna stämmer, och att bildernas kvalitet kan bero på att de är tidiga versioner. Dessutom har riktiga foton på vad som sägs vara Moto G6 Plus, och som stämmer på pricken med de tidigare bilderna, dykt upp, vilket gör det hela mer trovärdigt.

Moto Z3, Moto Z3 Play

Om vi börjar från toppen av näringskedjan har vi två nya modulära mobiler i Moto Z-serien, där det enligt läckan ska komma en tredje mobil med Snapdragon 845 och högre skärmupplösning, kanske Moto Z3 Force, senare under hösten. Den främsta nyheten är den långa skärmen i 18:9-format som täcker nästan hela framsidan. Enligt uppgiftslämnaren ska upplösningen vara 2160 x 1080 pixel. Det innebär att fingeravtrycksläsaren har försvunnit från framsidan. Med Motorolas lösning med moduler som fästs på baksidan är det förstås inte aktuellt med fingeravtrycksläsare där heller. Moto Z3 Play, som förmodligen kommer att ha mellanklassprestanda, ser ut att ha en fingeravtrycksläsare på sidan av den typ som Sony använder, men Moto Z3 är troligen för tunn för det, och kanske har man slopat fingeravtryckaren helt på denna modell.

Skärmen ser ut att denna gång ha rundade kanter, att jämföra med tidigare Moto Z-mobiler som haft plattslipade skärmar.

Frågor väcks av att Motomods-kontakterna på baksidan av Moto Z3-bilden inte matchar befintliga Motomods-kontakter på Moto Z och Z2-serien. Vi tror inte att Motorola planerar att släppa bakåtkompabiliteten för sina Motomods ännu, dels för att man lovade att ha stöd för samma modulkontakter åtminstone till slutet av 2018 när Motomods lanserades, dels för att man nu byggt upp ett så stort bibliotek av moduler att det förmodligen vore förödande om de inte funkade med nya modeller. Två möjliga förklaringar är att bilden inte visar den verkliga kontakten, och att man har introducerat en ny kontakt, som är bakåtkompatibel men möljiggör nya funktioner för ännu ej lanserade moduler.

På tal om moduler får vi även en bild av en 5G-modul till Moto Z-serien. Vi har svårt att tänka oss att tiden är mogen för en sådan modul ännu, så det kan röra sig om en konceptbild mer än faktisk produkt. Motorola talade ju om 5G-moduler redan när man först lanserade Motomods.

Moto X5

Även Moto X5 ser ut att få en 18:9-skärm om man får tro bilderna, dessutom med en "notch" av Iphone X-typ i toppen av skärmen. Vi ser inget spår av fingeravtrycksläsare, men Moto-loggan på baksidan skulle kunna innehålla en, eller så har man satsat på ansiktsigenkänning som alternativ. Telefonen har dubbla kameror både på fram- och baksidan. Enligt informationen ska den dessutom vara försedd med "Moto's smarta ai". När vi testade Moto X4 var den imponerande bra på att identifera vad som syntes framför kameran och vi gissar att det är den funktionen som vidareutvecklats. Telefonen ser i övrigt ut att ha liknande design som Moto X4 med glasbaksida.

Moto G6, Moto G6 Plus, Moto G6 Play

2017 förärade oss Motorola inte mindre än fyra mobiler i prisintervallet 2000 - 3000 Kronor i Moto G5-serien, och det var ärligt talat inte helt lätt att avgöra skillnaden mellan dem. Om vi får tro läckan blir det åtminstone tre varianter i år. Telefonerna verkar ha övergivit plast och metallbaksidor till förmån för det glas som sitter i Moto X4 (och som var riktigt snyggt). G6 och G6 Plus ser bägge ut att få 18:9-skärm, men man har ändå klämt in fingeravtrycksläsare under skärmen. Bägge ska ha skärmupplösningen 2160 x 1080 pixel, där skärmen på G6 är 5,7 tum och G6 Plus 5,93 tum. Den främsta skillnaden ligger i processorn, som ska vara Snapdragon 630 för Moto G6 Plus och Snapdragon 450 för Moto G6. Bägge har dubbla kameror där den ena ska vara på 12 megapixel och den andra på 5 megapixel. Bägge telefonerna ska finnas i utföranden med 32 eller 64 gigabyte lagring och 3 eller 4 gigabyte arbetsminne. Batteriet ska vara på 3000 mAh i G6 och 3200 mAh i G6 Plus.

Moto G6 Play ser ut att bli budgetvarianten, med en vanlig 16:9-skärm med 1280 x 720 pixel. Dock ska den utmärka sig med ett batteri på 4000 mAh.

Moto G6-bilderna har bekräftats av flera sajter än Droid Life, inklusive hands-onbilder på Moto G6 Plus. Om Motorola följer samma schema som förra året lär det också vara dessa telefoner vi får se först, förmodligen på Mobile World Congress i Barcelona i slutet av Februari.