https://www.mobil.se/nyheter/test-motorola-moto-g5s-plus
564509
Nyheter
En Motorola i mängden

Test: Motorola Moto G5S Plus

● BILDSPEL
I Motorolas djungel av telefonmodeller är G5S Plus ett prisvärt alternativ för den som vill ha lite större skärm.

Om jag inte räknat fel har Motorola under 2017 lanserat åtta telefonmodeller i Sverige, varav fem ligger i mellanprissegmentet och fyra är olika varianter av Moto G5. Du är ursäktad om du har svårt att hålla isär dem.'

Moto G5S Plus som vi har här har 5,5-tumsskärm i likhet med Moto Z2 Play som är dyrare men har stöd för moduler som fästs på baksidan G5S Plus har även dubbla kameror i likhet med den dyrare Moto X4 som även är vattentät och har lite lyxigare design. Till något lägre pris har vi Moto G5 Plus med likartad prestanda men mindre skärm och lite plastigare skal.

Moto G5S Plus känns inte direkt lyxig i designen, men är välbyggd och hyfsat smidig för sin skärmstorlek. Skärmen i sig har full HD-upplösning vilket känns helt okej för storleken, och färgåtergivning och färgskiftning när man vinkar telefonen är helt godkända och ger inte någon budgetkänsla.

Acceptabel prestanda

Prestandan för mellanklassmobiler är i dag rätt likartad och märkbart långsammare än för toppmobilerna men fortfarande helt okej, åtminstone när vi har en prislapp på under 3000 kronor. 32 gigabyte lagringsminne är om inte generöst så tillräckligt.

Motorola verkar ha skruvat på systeminställningarna i en Androidversion som annars ligger väldigt nära Googles egen, för det är färre animeringar än jag är van vid. Kanske är det för att snabba upp prestandan, kanske är det för att hjälpa upp batteritiden, som är utmärkt.

Motorola har frångått sin princip att inte skicka mer fler förinstallerade appar än de som systemet kräver, och här finns Microsofts Outlook och Linkedin förinstallerade, ingen av dem appar jag personligen egentligen vill ha. Bland Motorolas egna modifieringar märks att du kan vippa två gånger på telefonen för att aktivera kameran, och att du kan ställa in fingeravtrycksläsaren så att den fungerar som hem- flervals- och bakåtknapp i ett.

Snygga kamerafunktioner

Dubbla kameror är en funktion som allt fler tillverkare lägger in utan att kunna förklara på vilket sätt det ska ge bättre kamerabilder. Ibland används den andra kameran för vidvinkel, ibland för zoom, ibland för bättre mörkerbilder. I Moto G5S Plus gör dubbelkamerorna inget av detta, men bidrar istället med extrafunktionen vi kommer in på nu.

Vad den i alla fall gör är skapar djupinformation i bilderna om du väljer det. Den här funktionen har Motorola lagt krut på och man kan få riktigt bra resultat. Förutom att välja oskarp för- eller bakgrund i en bild kan du välja att göra en del av bilden svartvit, eller till och med frilägga motivet och sätta in en annan bakgrund. Samma funktioner hittar du för övrigt i Moto X4.

Annars är kameran helt okej, men inte exceptionell. I bra ljus blir bilderna bra, i svagt ljus mindre bra, och den når inte upp till toppmodellernas klass.

Om det inte specifikt är den större skärmen du suktar efter är Moto G5 Plus en mer prisvärd telefon, och kan du tänka dig en tusenlapp till i pris är även Moto Z2 Play ett bättre alternativ på flera sätt. Men om det är just 3000 kronor som är din magiska prispunkt är Moto G5S Plus inte ett dåligt val.

Ett alternativ

Nokia 6 Vill du ha billigare telefon med 5,5-tums HD-skärm, metallskal och en nästan ren Androidversion är Nokia 6 snarlik och lite billigare. Prestandan är dock bättre för Moto G5S Plus.

Bilder