Samma, fast i plåt

Moto G5s i test

Det börjar bli svårt att hålla isär alla varianter av Moto G5 som släppts.

Publicerad:

28 sep 2017 - 07:09

Uppdaterad:

28 sep 2017 - 07:09

Så här lagom tills att den tredje och fjärde varianten av Motorolas Moto G5 släppts börjar en viss mättnadskänsla infinna sig. Den ursprungliga Moto G kickade igång en produktserie för ovanligt prisvärda mobiltelefoner för under 2000 kronor. På den premissen behövde det egentligen bara finnas en ny Moto G åt gången, men förra året fick vi Moto G4 och Moto G4 Plus där skillnaden främst var en bättre kamera i Plusvarianten.

I år har vi däremot försetts med Moto G5, Moto G5 Plus, Moto G5s och moto G5s Plus, där åtminstone de tre första är snarlika med en skärm på runt fem tum (Moto G5s Plus sticker i alla fall ut lite med en större skärm).

En av nyheterna med Moto G5 och G5 Plus var att de hade fått metallskal. Eller, i alla fall en metallskiva infogad i plastskalet. Det såg ärligt talat inte särskilt påkostat ut. Det främsta argumentet för Moto G5s är att det fått metallskal. Alltså på riktigt denna gång. De kanske skulle ha låtit bli metallplåten i Moto G5 och sparat ett par hundralappar?

Sett till specifikationerna är Moto G5s identisk med Moto G5: Chipsetet Snapdragon 430 som levererar oinspirerande men acceptabel prestanda, 32 gigabyte lagring och 3 gigabyte arbetsminne, samt en skärm med upplösningen 1920 x 1080 pixel. Visserligen på 5,2 tum i stället för 5 tum, förmodligen samma skärm som sitter i Moto G5 Plus. Skärmen känns lite ljustarkare och färgrikare på Moto G5s.

Om vi tvivlade innan kan vi konstatera att Moto G5s presterar så identiskt som det är möjligt med Moto G5 i våra prestandatester.

Men kameran är en annan i Moto G5s, faktum är att samtliga Moto G5-varianter har olika kameror, och det går som bekant inte att avgöra vilken kamera som är bäst på rena megapixeltal eller andra specifikationer. Man väntar sig att detta ska vara ett av de få områden där Moto G5s sticker ut från Moto G5. Men när jag jämför de två kamerorna i en serie liknande bildsituationer får Moto G5s konsekvent SÄMRE bildresultat än Moto G5.

Metallskalet till Moto G5s är förvisso oklanderligt designat, och den guldvariant vi testar känns riktigt snygg, om än en aning klumpig sett till storleken. Däremot uppstår resonansvibration om den vid vibration eller högtalarljud, vilket förtar kvalitetskänslan. Allvarligt, det där vibratorskallrandet är direkt störigt.

Systemet är på typiskt Moto-vis en avskalad Androidversion som ligger mycket nära Googles. De extrafunktioner som Motorola bidrar med består främst av olika typer av rörelsestyrning, som möjligheten att starta kameran genom att vicka två gånger på mobilen, en funktion jag gillar skarpt. Du kan också konfigurera om fingeravtrycksläsaren så att den är såväl hemknapp som bakåt och flervalsknapp genom att svepa åt olika håll på den.

Vi tyckte att Moto G5 levererade tillräckligt bra prestanda och funktionalitet när vi testade för att kunna klassas som prisvärd. Moto G5s levererar liknande, men till en högre prislapp som gör den till ett inte lika självklart köp.

.

.

 

.