Med trådlös laddning

Samsung Galaxy S3 lanserad

Samsung har lanserat sin nya flaggskeppsmodell Galaxy S3. Precis som förhandsryktena lovade får den stor skärm på 4.8 tum och processor med fyra kärnor.

Publicerad Uppdaterad

Men nya S3 bjuder inte bara på rå prestanda. Samsung inleder lanseringen i London med att prata om funktioner som ska göra att mobilen kan anpassa sig till olika situationer. Bland annat ska telefonen ska känna av ögonrörelser och så länge man tittar på skärmen ska inte skärmsläckaren  sätta igång, en funktion som kallas Smart Stay och ska göra att vi slipper att ideligen peta på våra mobiler för att de ska hålla skärmen igång.

Funktionen S Voice innebär att telefon kan förståröstkommandon i olika situaioner, inte helt olik den funktion som i Iphonevärlden kallas Siri.  Svenska finns dock inte med bland de språken som nämns att mobilen ska klara av. Om du slår ett nummer eller är i en sms-konversation med någon och  lyfter telefon mot örat rings det aktuella numret upp automatiskt.

S Beam är en vidareutveckling av Android Beam där man använder både NFC och Wifi Direct för att dela med sig av innehåll till andra apparater och mobiler. Att telefonen har NFC gör att den också kan komma att fungera tillsammans med olika typer av lås och betalningslösningar. Något som Samsung ska demonstrera bland annat i samband med OS i London senare i sommar.

Designen ska vara inspirerad av naturen men avrundade former. Pebble Blue och Marble White är de två färger den ska finnas i. Även ringsignaler som låter som droppande vatten har Samsung lagt med för förstärka naturkänslan.

Skärmen är 4,8 tum stor och har upplösningen 1280x720 pixlar. Den är av typen Super AMOLED HD, alltså samma typ av skärm som Samsung använder i Google-mobilen Galaxy Nexus.

På baksidan sitter en 8-megapixelkamera. Kameran ska ha "zero shutter lag" det vill säga ingen fördröjning från att man trycker till att bilden tas, upp till 20 bilder kan tas i följd med 3,3 bilder per sekund. Funtionen påminner om den i HTCs värstingmodel One X och det ska bli spännande att se hur de modellerna klarar sig mot varandra i praktiken. Galaxy S3 har också en funktion för att kunna välja den bästa bilden ur en serie bilder. På framsidan finns en 1,9 megapixelkamera som också ska klara av att filma i HD. Mobilen ska annars klara både att spela upp film och att filma i full HD-upplösning.

Under skalet finns en fyrkärning så kallad quad core-processor.

Ryktena om trådlös laddare visade sig stämma, men man ska lägga telefonen på laddaren, någon "fjärrladdning" är det inte.

Galaxy S3 ska börja säljas i slutet av maj och kommer att kosta cirka 6000 kronor. I Sverige är det versionen utan 4G som gäller. åtminstone till en början.

Samsung GALAXY S III

Nätverk 2.5G (GSM/ GPRS/ EDGE): 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz3G (HSPA+

21Mbps): 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz/ 4G (på vissa marknader)

Skärm: 4.8 tum HD Super AMOLED med upplösningen 1280x720 Android 4.0

(Ice Cream Sandwich)

Mått: 136,6 x 70,6 x 8,6 mm

Vikt: 133 gram

Kamera: 8 megapixel med autofokus

Videosamtalskamera: 1.9 megapixel camera med hd inspelning vid 30

bilder per sekund

Videoinspelning i full HD 1080p

Videouppspelning i full HD med 1080p

Stöd för följande videoformat: MPEG4, H.264, H.263, DivX, DivX3.11,

VC-1, VP8, WMV7/8, Sorenson Spark

Stöd för följande ljudformat: MP3, AMR-NB/WB, AAC/AAC+/eAAC+, WMA,

OGG, FLAC, AC-3, apt-X

Trådlöst nätverk WiFi a/b/g/n

Stöd för:

GPS/GLONASS

NFC

Bluetooth 4.0(LE)

Minne: 16 eller 32 gigabyte, en version med 64 gigabyte kommer senare

Plats för microSD-kort

Batteri:

2,100 mAh