1
1
https://www.mobil.se/xiaomi-12
571441
Produkttester
falskt
Kvalitetslur

Test: Xiaomi 12 – Toppmodell i smidigare format

En toppmodell i ett lite smidigare format. Det är ett vanligt önskemål hos mobilköpare idag och Xiaomi 12 ser till stora delar ut att uppfylla våra önskningar.

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
7/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
82%

Smidigt format
Skärmen
Prestanda
Kvalitetskänsla

Ingen optisk zoom
Ingen certifierad vattentålighet

När Xiaomi nu lanserat sina två toppmodeller för våren så är Xiaomi 12 som vi testar här den smidigare, men det är faktiskt inte särskilt mycket vi får avstå om vi jämför med den lite större och dyrare Xiaomi 12 Pro som vi också testat. 

Klart är att Xiaomi 12 erbjuder det mesta du kan förvänta dig av en flaggskeppsmobil idag och dit räknar vi prestanda, batteritid, en riktigt bra skärm och snabbladdning. Och, ska vi så klart tillägga, prislappen. I skrivande stund kostar Xiaomi 12 ungefär 8700 kronor och för det får du en telefon som är om inte bäst, det lämnar Xiaomi till de dyrare modellerna, så i alla fall väldigt bra på mycket.

Samsung S22 tydligaste konkurrenten

Ser vi till storleken på telefonen så är Xiaomi 12 lite högre och minimalt smalare än Samsung Galaxy S22 som kan sägas vara den närmsta konkurrenten.   

Liksom sin systermodell 12 Pro så är Xiaomi 12 utrustad med Snapdragon 8 Gen 1. Här imponerar prestandan och även om den inte når upp i samma nivåer som 12 Pro så räcker prestandan långt. Telefonen blir inte heller obehagligt varm. När vi verkligen pressar telefonen så märks det genom att den blir varmare, men det blir aldrig ett problem. Det lite bantade priset gör generellt att Xiaomi 12 erbjuder det mesta utan att det riktigt pressas till det extrema. För skärmens del så innebär det att vi får en amoled-skärm som sagt i smidigt format och med lätt böjda kanter. Ljusstyrkan är bra och räcker till för alla sammanhang vi utsätter den för, även solljus utomhus och upplösningen räcker den med för att ge en skarp och bra bild, även om pixeltätheten är lite lägre här än i dyrare systermodellen. 

Ingen optisk zoom

Kamerorna består i Xiaomi 12 av tre på baksidan, samma design som Xiaomi 12 Pro, men andra kameror. Här har vi faktiskt en toppmodell som helt saknar optisk zoom. Huvudkameran kompletteras istället med en vidvinkel och med en makrokamera. Och på framsidan hittar vi selfiekameran som sitter i ett centrerat hål i toppen på skärmen.

I själva skärmen får du bekanta dig med Xiaomis användargränssnitt MIUI 13 som anpassar relativt mycket i systemet och ger dig en hel del anpassningsmöjligheter. Det finns flera olika typer av genvägar du kan lägga till för att ha ständig tillgång till appar eller funktioner ett klick bort oavsett vilken app du använder. Du väljer själv om du vill ha alla ikoner direkt på startsidan eller samla dem i an applåda. Vidare har Xiaomi egen molnlagring, egen webbläsare och en rad olika verktygsappar som skickas med, men de förlitar sig ändå i stort på Googles inkluderade tjänster som till exempel Google Pay, Google Assistant och så vidare, istället för att konkurrera med egna alternativ.  

 Att en toppmodell som denna saknar optisk zoom kan kännas överraskande men när jag zoomar in i kameraappen som låter mig gå till 10x förstoring tycker jag att bilderna i alla fall upp till 7x blir användbara och tillräckligt detaljrika. Makrokameran går att ta bra närbilder med, men den tillför ändå lite värde eftersom många av de bilderna går att ta även med huvudkameran, då genom att zomma in lite. Då slipper du också risken att själv med mobilen skugga ditt motiv. Vidvinkeln är märkbart sämre än huvudkameran på bilder i mörker.

Huvudkameran tar bra bilder i mörker och när nästan upp i samma nivå som den vassare systermodellen. Det är alltså på många sätt en väl avvägd kompromiss när Xiaomi 12 erbjuder mycket av det som Pro-modellen kan, men till ett lägre pris.

Utmärkt ljud

Ett område där Xiaomi 12 faktiskt överglänser den dyrare systermodellen är när det kommer till ljudet. Båda har högtalare på båda kortsidorna men dynamiken är betydligt bättre här än i den på pappret mer påkostade Pro-modellen. Det är kanske inte sånt ljud att du väljer att lyssna på musik i högtalarna framför i hörlurar, men en låt eller ett kortare videoklipp går definitivt bra. 

Xiaomi 12 har vissa brister, kanske kan man kalla dem kompromisser för att priset ändå är lite pressat. Det jag tänker på är framförallt avsaknaden av ip-klassning, så fukt och damm får du vara extra försiktig med. Laddare skickar Xiaomi med i paketet, Det är ju annars något som många andra tillverkare prioriterat bort med tanke på miljön. Den laddare som följer med Xiaomi 12 ger möjlighet att snabbladda i telefonens maxeffekt 67W, inte lika extremt snabbt som dyrare systermodellen, men förmodligen snabbt nog för de flesta tillfällen. En full laddning från noll till fullt tar ungefär 40 minuter.

Fjärrkontroll, inte hörlursuttag

Till det yttre lägger vi märke till att Xiaomi sedan länge tagit bort hörlursuttag i 3,5-millimetersformat, men har kvar ir-sändare så du kan använda telefonen som fjärrkontroll till enheter som stödjer det. Vi får med ett genomskinligt gummiskal till telefonen och det är säkert klokt att nyttja för att skydda telefonen. Använder du inte det så märker du att telefonen känns bra i handen med sin baksida som har lätt struktur och kvalitetskänslan är oklanderlig. Möjligen kan man störa sig på att kamerahuset sticker ut så mycket, men det blir mindre påtagligt för den som använder gummiskalet. 

Frågor och svar

Vad missar jag jämfört med systermodellen Xiaomi 12 Pro?
Du får ingen extrem snabbladdning, lite sämre prestanda, mindre skärm med lägre upplösning och du får ingen omvänd trådlös laddning eller kamera med optisk zoom. I gengäld så klart lägre pris. 

Hur stor är den i handen?
Befriande kompakt är känslan, i en värld då där de flesta flaggskeppsmobiler är verkligt stora och ibland rent otympliga. I praktiken är den högre men smalare än Samsung Galaxy S22, lägre och bredare än Sony Xperia 5 Mark 3, högre och smalare än Iphone 13 och tydligt större än Iphone 13 Mini och den andra minimobilen Asus Zenfone 8.

Hur många uppdateringar?
Xiaomi 12 levereras med Android 12 som är den senaste tillgängliga versionen, men Xiaomi anpassar som sagt en del så särskilt mycket av den nya formen märker man till exempel inte. Med Xiaomi 12 är vi utlovade tre års Android-uppdateringar, så godkänt utan att vara bäst i klassen. 

Ett alternativ:

Vattentåliga också 
Samsung Galaxy S22, S22 Plus och Oneplus 10 Pro är bra alternativ, Samsungmodellerna dessutom ip-klassade så de tål vatten och damm. 

Testbild

Bilderna från Xiaomi 12 räcker långt och trots att den har sämre mörkerprestanda och ingen optisk zoom ligger den bara lite efter dyrare systermodellen. 

Ämnen

Smidigt format
Skärmen
Prestanda
Kvalitetskänsla

Ingen optisk zoom
Ingen certifierad vattentålighet