1
1
https://www.mobil.se/oneplus-10-pro
571449
Nyheter
falskt
Får Oxygen OS 12.1

Allt om Oneplus 10 Pro: Svensk förbokning öppnar 31 mars

● BILDSPEL
Efter lanseringen i Kina är det nu bekräftat att Oneplus 10 Pro släpps i Sverige och resten av Europa den 31 mars. Med Oneplus 10 Pro fortsätter samarbetet med Hasselblad och telefonen har nya Snapdragon 8 Gen 1 och 80 W snabbladdning.

Det var i en intervju med Mobil och flera andra medier som Pete Lau bekräftade att Oneplus 10 Pro kommer lanseras här i slutet av mars, närmare bestämt den 31:a mars. I intervjun fick vi även veta att telefonen får Oxygen OS 12.1 och att Oxygen OS kommer leva kvar, med samma kodbas som Oppos Color OS eftersom de båda tillverkarna delar många resurser.

Kortfattat så erbjuder Oneplus 10 Pro prestanda, en förbättrad kamera med 150 graders ultravidvinkel och snabbladdning med 80 W vilket gör att den kan ladda fullt på 32 minuter.

Hasselblad i andra generationen

Kameramodulen på Oneplus 10 Pro har kameratillverkaren Hasselblads logotyp. Sedan tidigare vet vi att Oneplus 10 Pro är utrustad med trippelkamera på baksidan, men nu vet vi även mer om vad kamerorna är kapabla till. Telefonens tre kameror består av en huvudkamera på 48 megapixel och en vidvinkel med 50 megapixel och synfält på upp till 150 grader, för att få med mer av motivet än vanliga vidvinkelkameror. Den tredje kameran är för telefoto med zoom, men Oneplus ger fortfarande inga ytterligare detaljer om den mer än att den är på 8 megapixel. Förhandsuppgifter har pekat på att den ska ge 3,3 gångers optisk zoom.  

Oneplus har släppt ett par exempelbilder som visar vad kameran i Oneplus 10 Pro ska ge för möjligheter.

Alla tre kamerorna har stöd för Hasselblad Pro vilket innebär att du kan ta bilder i 12-bitars RAW. Denna den andra generationens Hasselblad Pro har även stöd för ett nytt format kallat RAW+ där man kombinerat fördelarna med råformatet och möjligheterna att redigera bilder i efterhand med smartphonens beräkningsmöjligheter. Vad det här innebär i praktiken får vi testa när telefonen faktiskt släpps. Oneplus utlovar större dynamiskt omfång, bättre brusreducering och mer naturlig färgåtergivning.

För video finns ett särskilt läge med fler manuella inställningar.

Vidvinkelkameran i Oneplus 10 Pro har ett maximalt synfält på 150 grader och erbjuder även ett läge där du får en fisheye-effekt, men kan även användas i ett mer traditionellt läge med 110 graders synfält då med korrigering för distorsion med hjälp av AI.

Slutligen berättar Oneplus att Oneplus 10 Pro ska ha ett särskilt filmläge för mer kreativt skapande. Det liknar i mångt och mycket det vi sett i Sonys Xperia-mobiler och gör att du kan ställa iso, slutartid och annat manuellt för din video. Det går även att applicera en bildprofil, eller filma i Oneplus LOG-format för att spara alla de möjligheterna till redigeringen.

Skärmen är på 6,7 tum och har en uppdateringsfrekvens på upp till 120 hertz, men kan anpassas ner till 1 hertz för att spara batteri när det är att föredra, detta tack vare LTPO-tekniken. Jämfört med föregångaren Oneplus 9-serien så ska Oneplus 10 Pro vara snabbare på att anpassa sin uppdateringsfrekvens baserat på vad telefonen används till.

Det handlar om en skärm av Amoled-typ och liksom kameran ska den ha förbättrad färgkalibrering för att ge mer korrekt och naturlig färgåtergivning. 

I övrigt så erbjuder Oneplus 10 Pro prestanda som ska placera den bland de bästa då den drivs av Snapdragon 8 Gen1 och har upp till 12 GB lagring. Telefonen har som sagt stöd för 80 W snabbladdning och Oneplus skickar till skillnad från många andra tillverkare med en laddare i paketet. Dessutom har telefonen stöd för 50 W trådlös laddning. Batteriet är på 5000 mAh.

Telefonen levereras givetvis med Android 12, i Kina med Color OS 12.1 men i Europa med den uppdaterade versionen av Oxygen OS 12, även det baserat på Android 12. Oneplus nya gränssnitt är ju efter det allt tätare samarbetet med systerbolaget Oppo till stor del gemensamt och allt mer är detsamma i Oxygen OS och Oppos Color OS. Det märks även i andra delar, till exempel har Oneplus snabbladdning Warp Charge gått i graven och ersatts med Super VOOC Flash Charge, även om det framförallt handlar om ett namnbyte och tekniken i grunden är densamma.

Oneplus 10 Pro har hittills släppts i tre färger: svart (Volcanic Black) och turkos (Emerald Forest) samt i Extreme Edition i vitt men den tycks bara bli aktuell i Kina. Svensk lansering sker den 31 mars då även förbokningen av telefonen öppnar, för leverans ett senare datum.