Lanserad idag

Stor skärm i Nokia Lumia 625

Nokia Lumia 625 känns kompakt och är svagt rundad även i kanten av skärmen.
Utöver den vanliga webbläsaren Internet Explorer som visas här finns även Nokia Xpress med som komprimerar data mängden och gör att du kan spara på din surfkostnad.
Skalen kan man lätt trycka bort och på det sättet ändra färg på sin telefon tillfälligt. Färgerna som finns är dessa två; orange och grön, samt gult, vitt och svart.
Jämfört med Lumia 920 är Nokia Lumia 625 lättare, tunnare och har större skärm.
Baksidan 'r svagt rundan på kanterna och har plats för kameran på fem megapixel, fotolampan och högtalaren.
Skärmen i Nokia Lumia 625 är större än den i 920, men har inte riktigt samma skärpa och kontrast.

Det är tre saker som framförallt utmärker Nokia Lumia 625. Det är skärmstorleken, priset och att den har 4G. Vi har fått känna på den i samband med lanseringen idag.

Publicerad Uppdaterad

Nokia har precis lanserat telefonen som har en 4,7 tum stor skärm och stödjer uppkoppling även via 4G. Det här betyder alltså att det är den Nokiatelefon som har störst skärm och ändå kombineras egenskaperna med ett av de lägsta priserna, närmare bestämt 2500 kronor.

Tunn och med större skärm

Eftersom Lumia 625 liksom Nokias andra smartphones har Windows Phone 8 är så klart mycket gemensamt mellan produkterna. I det sällskapet sticker Lumia 625 ut när vi känner på den framförallt genom att den är tunnare och lättare än exempelvis flaggskeppet 920, samt då att den har större skärm än den telefonen. Prislappen märks framförallt på att skärmen i Lumia 625 inte har riktigt samma klarhet och kontrast.

Att mycket är gemensamt mellan modellerna innebär till exempel att du hittar kartor och navigering integrerat, att du har Nokias musiktjänst där du kan strömma musik gratis och att du framförallt har en hel del kameraappar som är exklusiva just för Nokias egna mobiltelefoner. Det som utmärker kartfunktionen gentemot konkurrerande system är främst att man kan ladda ner kartor för hela länder och använda dem i offlineläge.

Kan byta skal

Skalen till Lumia 620 går enkelt att byta ut om du vill det. Man trycker lätt bort det för att ersätta det med ett av de andra som finns tillgängliga. När Lumia 625 levereras kommer den att göra det med FM-radio integrerad, en funktion som ingår i uppdateringen Nokia Lumia Amber som släpps inom kort.

Kameran på baksidan är på fem megapixel, har fotolampa och filmar i full HD (1080p). Telefonen får inte tillgång till de avancerade fotofunktionerna från nyligen lanserade Nokia Lumia 1020, men har ändå en hel del fotofunktioner via appen Nokia Smart Cam. Den kan ta tio bilder i följd och låter dig efteråt välja till exempel den bästa bilden, skapa actionbilder och ta bort föremål som förflyttat sig i bildserien för att nämna några exempel.

Nokia Lumia 625 beräknas komma till svenska butiker under det sista kvartalet i år. Detsamma gäller toppmodellerna Nokia Lumia 1020 med kameran på 41 megapixel och Nokia Lumia 925 med xenonblixt.

Fakta Nokia Lumia 625

Typ: Smartphone med 4G/LTE

Mått: 72 x 133 x 9 mm

Vikt: 159 gram

Skärm: 4,7 tums IPS LCD med 480 x 800 pixel

Processor: Tvåkärnig Snapdragon S4 på 1,2 Ghz

Operativsystem: Windows Phone 8

Minne: 512 MB arbetsminne, 8 GB lagringsminne, plats för micro-sd-kort

Färger: Utbytbara skal i grön, orange, gul, vit och svart

I butik i Sverige: Under fjärde kvartalet

Pris: Cirka 2500 kr