Annons

Oslagbar som kamera

Testrapport: Samsung Galaxy S4 Zoom

Från framsidan avslöjas inte mycket av S4 Zooms särart.
Från sidan ser du hur objektivet även när det är inskjutet sticker ut en del.
Zoomringen på objektivet fungerar även som genväg direkt till kamerans olika lägen när du använder telefonen till något annat.
S4 Zoom gör skäl för namnet, här har vi filmat en cyklist i rörelsen från långt bort. Bildstabiliseringen hjälper dig att få filmen stadig.
Den skiljer sig från alla andra mobiltelefoner.

Att kameran i Galaxy S4 slår all konkurrens bland mobilkamerorna ska man kanske inte vara överraskad av. Frågan är dock hur den är som telefon.

Publicerad Uppdaterad

Är du tveksam till hur du ska få ner dagens stora 6-tumstelefoner i jeansfickan så är Samsung Galaxy S4 Zoom ett minst lika stort frågetecken. Det som gör kameran så bra är kombinationen av riktig Xenon-blixt och zoomen. Framför allt märker jag, även när jag zoomar in, att kameran snabbt anpassar färgåtergivning och skärpa, något som ingen annan kameramobil klarar idag. Men så är också Samsung Galaxy S4 Zoom egentligen mer kamera än den är kameramobil.

Väntar du dig en S4 påbyggd med en riktigt bra kamera blir du besviken. Visst har S4 Zoom en del gemensamt med vanliga S4. Du kan till exempel stirra på den för att hindra skärmen från att gå ner i viloläge, du har gruppuppspelning för att låta en annan Samsung-mobil förstärka ljudet eller dela bilder, men särskilt mycket mer än så är det inte. Galaxy S4 Zoom är något helt annat.

Objektivet på kameran har en ring du snurrar för att zooma och använder du den när kameran inte är igång hamnar du direkt i ett läge där du kan välja fotoläge och sedan snabbt ta en bild. Personligen hade jag föredragit ett zoomreglage på ovansidan av kameran eftersom zoom-ringen är lite knepig att använda när man håller om kameran med den andra handen, men man vänjer sig efter ett tag.

En viktig faktor när man bedömer S4 Zoom är dels vad man ska jämföra den med men även hur den fungerar för annat än att fota med. Som telefon har den ju ett minst sagt udda format. Om du sitter och ska skriva ett mejl, ett sms eller surfar lite med telefonen är det svårt att komma ifrån dess otympliga format. Objektivet på baksidan gör den långt ifrån smidig att hålla i när du använder den som telefon.