Annons

Smart men seg

Test: Huawei Ascend Y530

Androider kan mycket även när prislappen (och prestandan för den delen) har bantats ner. Ibland går det hela dock ett litet steg för långt.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
7/10
Media & Skärm
5/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
6/10
Material & kvalitet
6/10
Totalbetyg
62%

Prislappen är ofta det som definierar Huawei och det gäller särskilt i fallet med modellen Y530. Vi har inget att klaga på när det gäller material och själva byggkvaliteten, men hade gärna sett lite mer kraft under skalet.

En telefon för bara strax över tusenlappen ställer så klart speciella krav på den som tillverkar den. Huawei har de senaste åren blivit allt bättre på industridesign och när det gäller det yttre är det alltså inget att klaga på i Y530. Huawei lägger gärna sina priser betydligt lägre än konkurrenterna men med Y530 är man långt ifrån ensamma. Här tycks konkurrensen vara vassare och faktum är att till exempel Sony har en liknande modell (Sony Xperia E1) i samma prisklass och med snarlika prestanda.

Koncentrerar vi oss på Huawei Ascend så märker jag framför allt att skärm och prestanda är det man sparat in på, vilket så klart är förståeligt. Det här innebär att det blir lite irriterande lång väntan när man ska växla mellan appar samt att skärpan i skärmen inte blir som på toppmodellerna, men det är ju enkelt att acceptera när priset också är på bara en bråkdel av vad de dyraste telefonerna kostar. Android levererar i alla fall, även i version 4.3 som det rör sig om här, en bra lägstanivå trots att telefonen inte reagerar så snabbt som man hade hoppats på.

Telefonen saknar fysisk kameraknapp och själva kameran saknar många funktioner även den. Det blir bra bilder när du har bra, väl upplysta motiv, men när det är lite mörkt blir bilderna inte alls bra. Utan fotolampan har kameran stora problem att uppfatta detaljer och även med fotolampan på blir det problematiskt. När vi testar lyckas kameran trots lampan inte fokusera, så bilderna blir upplysta men helt oskarpa.

Tittar vi lite närmare på material och design är Huawei Y530 en kompetent telefon sett till prislappen. Det är ingen lyxig känsla som infinner sig när telefonen tar plats i handen men däremot en förtroendeingivande sådan. Materialet i den vita telefonen, som är den jag testar, är lite lätt glansig plast med pärlemor-känsla. Hållfastheten är god och det känns som ett kvalitetsbygge även om de gråfärgade kantbitarna helt klart är plast och inte metall som man möjligen kan få intrycket av på lite håll.

I den senaste versionen av Android, den som heter 4.4 Kitkat, har Google ansträngt sig för att göra systemet njutbart även på enheter med mindre arbetsminne som Huawei Y530. Vi vet ännu ingenting om ifall Y530 kommer att få uppdateringen till Kitkat, men kan konstatera att Android 4.3 som rullar på Y530 idag är lite väl segt. Det yttrar sig i att det kan ta flera sekunder att starta en app och telefonen blir över lag lite för långsam för att det ska bli riktigt användbart. Då är det tydligt att till exempel Motorolas budgetlur Moto G ger ett betydligt trevligare intryck, så man kan bara hoppas att Huawei Y530 även den får nya Android och att Huawei lyckas anpassa versionen så att den blir njutbar även på denna telefon.

Varje tillverkare som gör Androidtelefoner har sina egna idéer om hur de vill anpassa systemet och särskilja sig gentemot konkurrenterna. Den senaste tiden har utvecklingen gått mer mot att allt fler levererar Android mer eller mindre intakt utan att förändra så mycket och det bland annat för att kunna vara snabba med uppdateringar av systemet när sådana finns tillgängliga. Vi har också sett en utveckling där allt fler tillverkarspecifika funktioner görs tillgängliga som appar i Google Play, allt för att göra anpassningen så enkel som möjligt. I Huaweis fall har de gjort ganska lite för att anpassa Android. En viktig skillnad mot konkurrenternas versioner är att Huawei samlar alla ikoner för program i startskärmen. Den är alltså inte enbart en plats för genvägar och widgetar, utan här hamnar alla dina program. Det är alltså samma koncept som Iphone har och därmed lite annorlunda, men inte svårt att vänja sig vid egentligen.

I övrigt har Huawei lagt till ett par olika saker som förenklar för dig som vill göra din telefonupplevelse unik. Tydligast är funktionen för olika teman som gör att du kan anpassa utseende på menyer, knappar och startskärm. Sedan skickas även ett fåtal appar med från start, till exempel filhanterare och verktyg för programuppdateringar. Med det sagt lovar Android i grunden en hög lägstanivå för alla telefoner det sitter i. Det innebär att apputbudet är mer än godkänt, att det finns funktioner som automatisk säkerhetskopiering av bilder till molnet, att du kan sköta e-post, chatt, webbsurfning och allt annat man förväntar sig av en smartphone idag helt utan problem. 

Hela grundfunktionen med kalendrar, kontaktuppgifter och sådant som automatiskt synkas mellan dator, molntjänster och enheten i sig gör användandet enkelt, vilket i och för sig är något som alla smarta telefoner oavsett operativsystem klarar idag. Skillnaden är bara att de flesta har en betydligt högre prislapp än denna telefon är försedd med. Vi önskar helt enkelt bara att Huawei Y530 hade varit lite snabbare på att göra allt det den faktiskt klarar av att göra, bara det att du måste vänta lite på att den ska göra det. Kanske kan en uppdatering, om Huawei prioriterar en sådan, vara telefonens och dess användares räddning.

Å andra sidan

Kent Vilhelmsson: Huawei är sparsamma med widgetar och krimskrams vilket gör att det med prislappen i åtanke, går rätt hyggligt att bläddra runt i menyerna i den. Kameran är inget att hurra för, men ett plus i kanten ska Huawei ändå ha för den smarta funktionen att visa en miniatyrbild i skärmkanten under frontkameran när denna används, vilket gör att det både går att titta på sig själv och samtidigt få det att se ut som om blicken är riktad mot kameran när det är dags att ta en selfie.

Batteriets videotid: 4 h 13 min

Frågor och svar

Hur är materialvalen och designen?

Vid en yttre inspektion tycker jag egentligen inte att särskilt mycket avslöjar att Huawei Y530 är en budgettelefon. Sedan är den ju inte extremt billig heller, men hållfasthet och design får klart godkänt.

Hur klarar sig kameran?

Här har Huawei definitivt sparat på krutet. I mörker hjälper inte ens fotolampan för att få användbara bilder, så håll dig i dagsljus.

Hur seg är den egentligen?

Det kan ta flera sekunder att öppna en app, så är du otålig är det inget bra val.

Plus och minus

Plus

Billig

Design och material

 

Minus

Kameran i mörker

Blek skärm

Långsam

Ett alternativ: Mer fullkomlig

I budgetklassen som Y530 sällar sig till är Moto G den mest imponerande telefonen vi sett på ett tag, dessutom med senaste Android och ett snabbt snyggt gränssnitt.

I mörker är kameran oduglig både med och utan fotolampa, men i dagsljus kan bilderna bli helt godkända.

Betyg

Telefoni & Data
7/10
Media & Skärm
5/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
6/10
Material & kvalitet
6/10
Totalbetyg
62%

Fakta

Allmänt

Modell Ascend Y530

Tillverkare Huawei

Lanseringsdatum 2014-08-12

Typ Pekskärmsmobil utan knappsats

Mått 67 x 132,5 x 9,3 mm

Vikt 145 g, 71 %

Pris 1 300 kr

System Android

Systemversion 4.3

Processor MSM8210, 1,2 GHz, tvåkärnig

Skärm

Mått 4,5 tum, 68 %

Upplösning 480 x 854 pixel

Pekskärm Kapacitiv

Minne

RAM-minne 0,5 GB, 5 %

Lagringsminne Mindre än 4 GB

Minneskortplats Ja

Batteri

Kapacitet 1 750 mAh, 35 %

Standbytid enligt tillverkaren 610 tim

Taltid enligt tillverkaren 10 tim, 30 min

Uppmätt videotid 4 tim, 30 min

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE Nej

Datahastighet in 21 Mbit/s

Kamera

Upplösning 5 Megapixel, 8 %

Kameraknapp Nej

Autofokus Ja

Frontkamera Ja

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 1920 x 1080 pixel

Media

Musikformatstöd Spelare för MP3/WAV/eAAC+

Videoformatstöd Spelare för MP4/H.264

GPS

Program Glonass, Google Maps

Navigering Ingår

Anslutningar

USB Ja

Bluetooth 4.0

Wifi 802.11b/g/n

DLNA Nej

HDMI Nej

Tillbehör

USB-kabel Ja

Övrigt

Röststyrning Röstsökning, men endast på engelska

Tålig Nej

FM-radio Ja

NFC Nej

Benchmark-tester

Antutu 12325

Quadrant 2030

Vellamo Browser 1745

Vellamo Metal 448

Geekbench 3 Single-Core 324

Geekbench 3 Multi-Core 608

Sunspider 1162,7 ms