Öva lite varje dag

Apptest: Duolingo

Språk kan vara svårt att komma in i men Duolingo fungerar som en utmärkt inkörsport. Men svenskt gränssnitt och bättre pedagogik hade inte skadat.

Publicerad Uppdaterad

För de som vill komma in i ett språk finns det dock några alternativ på Android, ett av dem är Duolingo. Här får du först välja ett språk. Det finns bland annat spanska, tyska, italienska  och franska. Tyvärr finns det inget svenskt språk för gränssnittet, ävenom  språket finns att lära sig i appen.

Appen låter dig välja hur mycket tid du vill spendera på att studera per dag, den översta nivån, då appen inte slutar påminna dig förrän du uppnått den, är 30 minuter. Ett stort fokus ligger på det sociala i språklärande genom trådar för diskussion om de olika uppgifterna. Tyvärr finns även inlägg kvar från uppgifter som har uppdaterats. Att läsa en diskussion i fem minuter och sen inse att den inte längre var relevant då frågan uppdaterats efteråt känns som ett slöseri med tid.

För att lära sig talet är röstigenkänning en central komponent i en bra app för språklärande och här fungerar det riktigt bra. Oavsett om jag sitter på ett tåg, ett café eller kör några omgångar innan rem-sömnen sätter in fungerar det oftast utan problem.

Duolingo fungerar som en inkörsport till ett språk. Vill man gräva ner sig i grammatik och lära sig hur det fungerar rent praktiskt blir det dock svårt att endast använda sig av Duolingo, appen fungerar som ett komplement till exempelvis böcker.