https://www.mobil.se/business/s-minns-vi-nokia
526441
Bildspel

Så minns vi Nokia

● BILDSPEL Nokia 2110 (1995)När det begav sig ansågs Nokia 2110 vara en riktigt smidig och smart mobiltelefon. 2110 blev helt enkelt Nokias första succémobil, och många anser att det var den telefonen som började bygga dagens mobildominant Nokia.Det var år 1995 som Nokia 2110 kom, och bland de häpnadsväckande nyheterna fanns inbyggd vibrationssignal.
Nokias tid som mobiltillverkare ser ut att vara över inom kort. Vi går igenom företagets historia och tittar på mobiler vi minns.

Det skämtas ibland om Nokia och gummistövlar, och sanningen är ju att Nokia är ett företag med en rätt brokig bakgrund. Man brukar räkna starten för Nokia till grundandet av ett träsliperi i Tammerfors år 1865, som ett par år senare flyttades till orten Nokia och blev Nokia Pappersbruk.

Så småningom fick orten Nokia även två andra dominerande indistrier, Finska Gummi AB 1898 och 1912 Finska Kabel AB. Redan 1937 diskuterades det att slå ihop de tre företagen, men konglomeratet blev ett faktum först trettio år senare.

Då var gummiindustrin den dominerande verksamheten, med bland annat gummistövlar och bildäck som kända produkter. Däckstillverkningen lever för övrigt kvar i orten Nokia under företagsnamnet Nokian Tyres.

Under kabelp>

Under 80-talet satte Nokia igång en stor expansion genom uppköp, bland annat av svenska Luxor, och under denna period var Nokia kanske mest känt för TV-apparater och stereoanläggningar. 1979 hade man startat mobiltillverkaren Mobira tillsammans med en konkurrent, men 1983 blev Mobira en helägd del av Nokiakoncernen.

Början av 90-talet blev en kris för Nokia, efter att koncernchefen Kari Kairamo tagit livet av sig 1988. Förlustverksamheter skalades bort, men mobilsatsningen visade sig vara ett lyckokast, och Nokia gick in i en ny expansionsfas, nu som rent telekomföretag. I början av 2000-talet blev Nokia världens största mobiltillverkare, en position man behöll fram till härom året då Samsung övertog titeln.

Apples lansering av Iphone år 2007 blev början till slutet för Nokias mobiltillverkning. Nokia var då ledande inom smartphones, men hängde inte med i övergången till stora pekskärmar trots att man hade en hel del teknik inom området. Man lyckades inte lyfta smartphonesystemet Symbian till den användarupplevelse konsumenterna hade börjat förvänta sig. Satsningen på framtidssystemet Maemo gick för långsamt, och situationen förvärrades av man mitt i arbetet bestämde sig för att slå ihop det med Intels liknande projekt Moblin under det nya namnet Meego, vilket ytterligare fördröjde utvecklingen.

När krisen var uppenbar för alla år 2010 avgick Nokias vd Olli-Pekka Kallasvuo och ersattes av Stephen Elop från Microsoft. Han valde att avbryta arbetet med Symbian och Meego och satsa på Windows Phone som operativsystem. Redan då uppstod konspirationsteorier om att det hela var ett led i Microsofts övertagande av Nokia.

Oavsett om detta hela tiden varit planen eller inte är affären nu ett faktum. Om konkurrensmyndigheterna tillåter det kommer Microsoft att ta över Nokias mobiltillverkning. Microsoft får rätt att använda Nokia som varumärke under 10 års tid, men företaget Nokia är inte längre mobiltillverkare. Kvar i verksamheten är den förlustpräglade telekomverksamheten, kartprogramvaran (frågan är hur länge det dröjer innan Microsoft köper även den), och affärsområdet Advanced Technologies.