Bildspel

Så minns vi Nokia

Nokia 2110 (1995)När det begav sig ansågs Nokia 2110 vara en riktigt smidig och smart mobiltelefon. 2110 blev helt enkelt Nokias första succémobil, och många anser att det var den telefonen som började bygga dagens mobildominant Nokia.Det var år 1995 som Nokia 2110 kom, och bland de häpnadsväckande nyheterna fanns inbyggd vibrationssignal.
Nokia 7600 (2003)Ungefär samtidigt med att 3g-näten invigdes genomgick Nokia en period med konstig design på sina telefoner. Som till exempel 7600, Nokias andra 3g-mobil.
Nokia 5800 Xpress Music (2009)Nokias “Svar på Iphone”, där deras Symbian-system skulle lyftas till samma användarupplevelse som Ios. Telefonen hade dock mer budgetkaraktär, och blev en försäljningssuccé, även om användarupplevelsen inte höll vad den lovade.
Nokia 9000 Communicator (1996)Nokia 9000 Communicator, I folkmun kallad tegelstenen (den vägde 397 gram), blev trots sitt format en oväntad succé, och med sitt tangentbord och möjligheten att installera program var det Nokias första smartphone, och troligen den dittills mest framgångsrika smartphonen. Communicator-serien fick en lång rad uppföljare innan man slutligen bytte system till Symbian med Nokia E90. Här på bild tillsammans med Nokia E7.
Nokia N-gage (2003)Konstigast från Nokias psykedeliska period var nog ändå den misslyckade spelkonsolsatsningen N-Gage. Som spelkonsol är den i och för sig inte särskilt konstigt designad, men det var även en telefon, och för att tala i den höll man kortsidan mot örat så att telefonen stod rakt ut. Detta gav den smeknamnet “elefantörat”, även om Nokia 7600 ibland också fick dela på epitetet.
Nokia N95 (2007)När Nokia lanserade N95 i september 2006 såg den ut som framtiden för mobiltelefonin, och länge var den det. En smartphone med hög datahastighet över 3G, inbyggt wlan, gps och 5-megapixelkamera. Standardspecifikationer i dag, men det var Nokia N95 som satte den standarden. Det den saknade var pekskärm, och strax efter att N95 börjat säljas kom Iphone. Men det dröjde till Iphone 4 innan Apples telefoner fick lika bra kamera som N95.
Nokia 3310 (2000)När Nokia 3310 kom utmärkte den sig varken i funktioner eller storlek. Men den hade inbyggd antenn, vilket fällde avgörandet för många. Viktigare var kanske att den visade sig vara en mycket pålitlig telefon. I en tid när det var mycket vanligt att telefoner återkallades på grund av produktionsproblem bara gick och gick Nokia 3310. Telefonen var helt enkelt välbyggd, och för det blev den så älskad att många, när man tappade telefonen i backen, valde att köpa en ny likadan. När telefonmodellerna i regel hade max ett års livslängd i butikerna bara fortsatte och fortsatte Nokia 3310 att sälja år ut och år in. 2005, fem år efter lanseringen, låg modellen fortfarande etta på Telias försäljningstopp. När den till slut pensionerades hade den sålt i 126 miljoner exemplar. Förmodligen finns det ett antal som fortfarande är i bruk.
Nokia N900 (2009)Nokias framtid som aldrig blev. Systemet Maemo började utvecklas av Nokia redan 2005 och hade egenskaper som väl kunde mäta sig med Iphone, men Nokia såg det som ett framtidsprojekt på tok för länge. Efter surfplattorna N800 och N810 släpptes den första telefonen med Maemo i slutet av 2009. Systemet imponerade, men de tekniska specifikationerna sågs som föråldrade, och telefonen sålde katastrofalt dåligt.
Nokia Lumia 800 (2011)Mindre än ett år efter att Nokia beslutat att gå över till Windows Phone som sitt smartphonesystem fick man ur sig sin första Windowsmobil. Designen och mycket av hårdvaran lånades säkerligen från utvecklingen av den snarlika N9 med systemet Meego, men oavsett det var Lumia 800 något av en arbetsseger för Nokia, och trots den förmodligen forcerade utvecklingen har telefonen på intet sätt rykte om sig att vara en problemmodell. Formspråket som introducerades med Lumia 800 använder Nokia än idag.
Nokia 808 Pureview (2012)När andra mobiltillverkare började släppa på megapixelracet till mobilkameror kring 8-12 megapixel chockade Nokia världen med en mobil med 41-megapixelkamera. Den stora sensorn gjorde bland annat att man kunde ta högupplösta bilder med zoom. Men telefonen handikappades av att den använde systemet Symbian som man redan aviserat att man tänkt lägga ned.

Nokias tid som mobiltillverkare ser ut att vara över inom kort. Vi går igenom företagets historia och tittar på mobiler vi minns.

Publicerad Uppdaterad

Det skämtas ibland om Nokia och gummistövlar, och sanningen är ju att Nokia är ett företag med en rätt brokig bakgrund. Man brukar räkna starten för Nokia till grundandet av ett träsliperi i Tammerfors år 1865, som ett par år senare flyttades till orten Nokia och blev Nokia Pappersbruk.

Så småningom fick orten Nokia även två andra dominerande indistrier, Finska Gummi AB 1898 och 1912 Finska Kabel AB. Redan 1937 diskuterades det att slå ihop de tre företagen, men konglomeratet blev ett faktum först trettio år senare.

Då var gummiindustrin den dominerande verksamheten, med bland annat gummistövlar och bildäck som kända produkter. Däckstillverkningen lever för övrigt kvar i orten Nokia under företagsnamnet Nokian Tyres.

Under kabelp>

Under 80-talet satte Nokia igång en stor expansion genom uppköp, bland annat av svenska Luxor, och under denna period var Nokia kanske mest känt för TV-apparater och stereoanläggningar. 1979 hade man startat mobiltillverkaren Mobira tillsammans med en konkurrent, men 1983 blev Mobira en helägd del av Nokiakoncernen.

Början av 90-talet blev en kris för Nokia, efter att koncernchefen Kari Kairamo tagit livet av sig 1988. Förlustverksamheter skalades bort, men mobilsatsningen visade sig vara ett lyckokast, och Nokia gick in i en ny expansionsfas, nu som rent telekomföretag. I början av 2000-talet blev Nokia världens största mobiltillverkare, en position man behöll fram till härom året då Samsung övertog titeln.

Apples lansering av Iphone år 2007 blev början till slutet för Nokias mobiltillverkning. Nokia var då ledande inom smartphones, men hängde inte med i övergången till stora pekskärmar trots att man hade en hel del teknik inom området. Man lyckades inte lyfta smartphonesystemet Symbian till den användarupplevelse konsumenterna hade börjat förvänta sig. Satsningen på framtidssystemet Maemo gick för långsamt, och situationen förvärrades av man mitt i arbetet bestämde sig för att slå ihop det med Intels liknande projekt Moblin under det nya namnet Meego, vilket ytterligare fördröjde utvecklingen.

När krisen var uppenbar för alla år 2010 avgick Nokias vd Olli-Pekka Kallasvuo och ersattes av Stephen Elop från Microsoft. Han valde att avbryta arbetet med Symbian och Meego och satsa på Windows Phone som operativsystem. Redan då uppstod konspirationsteorier om att det hela var ett led i Microsofts övertagande av Nokia.

Oavsett om detta hela tiden varit planen eller inte är affären nu ett faktum. Om konkurrensmyndigheterna tillåter det kommer Microsoft att ta över Nokias mobiltillverkning. Microsoft får rätt att använda Nokia som varumärke under 10 års tid, men företaget Nokia är inte längre mobiltillverkare. Kvar i verksamheten är den förlustpräglade telekomverksamheten, kartprogramvaran (frågan är hur länge det dröjer innan Microsoft köper även den), och affärsområdet Advanced Technologies.