I vårt jättetest där vi har samlat 11 kameramobiler är det överraskande stor spridning i resultaten. Så fort vi utmanar mobilerna ser vi både att utvecklingen gått framåt och att skillnaden är stor mellan sämst och bäst, även bland de dyra toppmodellerna.
Vi möter både positiva överraskningar och besvikelser när vi testar de bästa mobilkamerorna på marknaden. Det är alltså stor skillnad på de bilder vi får ut när vi testar elva olika mobilkameror. Med tanke på att mobilkameran för många är en så viktig funktion så är det förvånande att det fortfarande är så stor skillnad mellan bäst och sämst. För att avgöra vilken av marknadens mobilkameror som är den allra bästa har vi samlat de elva senaste från alla stora och små tillverkare och sedan tagit ett stort antal bilder med varje kamera, i många olika sammanhang. För att kunna göra en rättvis jämförelse har vi även valt ut ett tiotal olika motiv där alla kameror tagit samma bild under identiska förhållanden så att vi sedan har kunnat avgöra vilken som är bäst. För att ge varje kameramobil en ärlig chans har vi provat oss fram mellan olika motivlägen. En kamera har kanske presterat bäst i HDR-läget medan en annan klarar samma motiv bäst i auto- eller nattläget. Vi har alltså tagit respektive kameras bästa bild i sammanhanget och jämfört.
Utöver att utvärdera bilderna har vi dock även bedömt till exempel hur snabb kameran är från viloläge till färdig bild, om det finns andra funktioner som sticker ut och hur enkelt det är att hitta rätt bland inställningarna för att ta den bild man vill.
LG G Flex 2
Tidigare har vi testat LG:s andra telefoner med laserautofokus utan att bli särskilt övertygade, men LG G Flex 2 överraskar positivt på andra plan. Det är svårt att rent faktiskt se hur laserautofokusen gör skillnad. Hur den skulle prestera utan laserfokus kan vi egentligen bara spekulera i, men jämfört med konkurrenterna är autofokusen i den här telefonen varken märkbart snabbare eller mer exakt.
Börjar vi med att titta på kameragränssnittet så är det i LG G Flex 2 relativt tomt med inställningsmöjligheter. Att kameramenyn inte är full med ikoner och menyer är ju bra när man vill ta en snabb bild, men här känns det nästan som om städivern gått till överdrift. Det känns som man skalat bort så mycket att konkurrenterna inte bara tydligt har fler valmöjligheter utan verkligen fler funktioner. Framför allt saknar jag ett mer avancerat läge där man kan göra fler anpassningar och autoläget känns i det här fallet lite väl enkelt för vissa bilder.
Utmärkande när man tittar på bilderna från LG G Flex 2 är att den är bra på att ta bilder i dålig belysning även utan fotolampan aktiv. I de bilder vi tagit när det är lite mörkare är det till och med så att man i efterhand blir osäker på om kanske fotolampan kanske ändå var aktiv, men efter kontroll kom vi varje gång fram till att kameran helt enkelt tar in mycket ljus, vilket så klart är en fördel. För den som tar självporträtt har LG en typ av fotolampa även för den främre kameran. Det är ingen riktig lampa, men de drar nytta av skärmens ljus på ett sätt som jag är förvånad över att inte fler har kommit på. Just selfies, visar det sig när vi jämför alla kamerornas bilder, blir ofta väldigt dåliga i lite sämre ljus. För självporträtt visas ju motivet i skärmen när du tar bilden, precis som annars, men i LG G Flex 2 kan du förpassa förhandsvisningen till en liten ruta i skärmen medan resten av skärmen lyser skarpt vitt. Resultatet blir betydligt bättre och även om ljuset kanske inte räcker så långt så är det fullt tillräckligt med telefonen på armlängds avstånd.
Bilderna från LG G Flex 2 verkar behandlas av telefonen relativt hårt. Det här sker i alla telefoner, men i olika omfattning och ibland går det lite för långt. När jag tar självporträtt och ser min egen spegelbild i skärmen på telefonen är bilden överdrivet skärpt, men det här åtgärdas tack och lov när bilden sedan sparas. I andra bilder från LG G Flex 2 kan man dock se att färgade ytor blir utsmetade som en pastellmålning och tappar en del av detaljrikedomen, framför allt när det handlar om motiv i lite sämre ljus.
Annons
LG G Flex 2 hör trots detta till de bättre kameramobilerna på marknaden även om inte laserfokuset är något som riktigt lyckas övertyga.
+ Bra i sämre belysning Selfie-»blixt«
- För få inställningsmöjligheter och funktioner
Apple Iphone 6 Plus
Skillnaden mellan Apples två mobiler när det gäller just kameran är att Iphone 6 Plus har optisk bildstabilisering, något som Iphone 6 saknar. När vi tidigare jämfört de två telefonerna har skillnaden inte varit särskilt märkbar, men i den mån det är skillnad ska det i alla fall vara till Iphone 6 Plus fördel, vilket är anledningen till att det är den som får vara med i testet.
Med tanke på hur avskalat och minimalistiskt kameragränssnittet i Iphone 6 Plus är så är det förbluffande att bilderna blir så pass bra som de ändå blir. Det här är så klart inget nytt i Iphonehänseende. Apple har sedan den första Iphone kom 2007 varit extremt selektiva när det gäller valmöjligheter i kameraappen, så det har mest handlat om att trycka av och hoppas på ett bra resultat. Ofta har det faktiskt blivit riktigt bra. Jämför vi med konkurrenterna så finns det ingen som har ett så avskalat gränssnitt med så få valmöjligheter som Apple har. Här finns egentligen bara valet att ha fotolampan på eller av och sedan är det bara att trycka av. I Iphone 6 Plus finns en funktion för automatisk HDR som aktiveras när kontrasterna mellan ljust och mörkt i en bild är ovanligt stor. Kameran känner alltså av och anpassar inställningarna, vilket inte är unikt, men ändå praktiskt.
Bilderna från Iphone 6 Plus håller hög klass och när kameran får kämpa i mörker så är det snarare så att vi ser brus i bilden än att mjukvaran försöker kompensera genom att smeta ut alla detaljer, något vi märker tendens till hos en del av konkurrenterna. Särskilt den främre kamerans bilder när man tar självporträtt ger den här något dokumentära känslan med brus, vilket är bättre än att bearbeta bilderna till oigenkännlighet som några av de sämre konkurrenterna. Fotolampan med två lampor i olika ton gör att de bilderna får bra färgåtergivning, märkbart särskilt när det handlar om porträtt där vi är extra känsliga för onaturliga färger.
+ Avskalat gränssnitt Bra detaljer och färger
- Få inställningsmöjligheter
Sony Xperia Z3
Länge var Sony extremt framstående på just mobilkameror och fortfarande levererar de bildsensorer till flera andra tillverkare. I de egna mobilerna har det dock inte hänt särskilt mycket den senaste tiden och utan ständig förbättring blir man snabbt överträffad av de som utvecklar sig i raskare takt. Det som tidigare fått oss att hylla Sonys mobilkameror har bland annat varit ett enkelt gränssnitt, bra autofunktioner som automatiskt anpassar sig efter det aktuella motivet och att telefonerna varit bra på att ta vettiga bilder även i mörker utan fotolampan igång.
De flesta av de här fördelarna gäller även senaste modellen Z3 som vi testar här, men nu har många av konkurrenterna avancerat mer än vad Sony gjort under samma period. Konkurrensen är alltså svårare nu och Sony Xperia Z3 som lanserades i höstas får kämpa när den nu möter konkurrenter som precis kommit ut i butikernas hyllor.
Om man ska sammanfatta intrycket av de bilder vi får från Z3 så är de fortfarande bra, men inte längre bäst. I mörker kan kameran ha problem att fokusera när de vassare konkurrenterna klarar fokusering utan problem. Z3 har inte en utpräglad selfiekamera och det märks till viss del genom att skärpan inte blir den bästa alla gånger och det märks framför allt i mörker där självporträtten till och med hör till de sämre i testet. Vi får många bra bilder ur Xperia Z3, till viss del tack vare att den på ett utmärkt sätt anpassar sig efter särskilt svåra förhållanden. Ska man till exempel ta en makrobild eller en bild i motljus så kan telefonen anpassa sig efter de förhållanden som råder. Autoläget har dock nackdelar. Telefonen i sig har ju en sensor på 20 megapixel, men väljer du autoläget blir bilderna bara på 8 megapixel. Det räcker visserligen till de flesta användningsområden idag, men känns ändå som en nackdel. I det manuella läget kan du få ut bilder på 20,7 megapixel, men även här tvingar flera funktioner dig till en lägre upplösning. HDR-funktionen och bildstabiliseringen är till exempel bara aktiva i lägre upplösningar och ändrar du upplösningen så inaktiveras de funktionerna utan att telefonen upplyser dig tydligt om det. Det här gör det helt enkelt krångligt att ha koll på vilka inställningar som är aktiva.
+ Anpassar sig till motivet
- Lägre upplösning i autoläge
Samsung Galaxy S6
Samsungs omfattande förändringsarbete i form av S6 och S6 Edge berör inte bara telefonernas design utan även kameran. De senaste årens flaggskeppsmobiler från Samsung har varit lite mer, lite bättre – finslipningar alltså. Samsung Galaxy S6 är annorlunda och innebär en stor förändring och förbättring, kanske framför allt när det gäller just kameran. Gränssnittet är klart förbättrat och nu är möjligheterna fler och distraktionerna färre. I proffsläget finns manuell fokus men proffsläget känns ändå inte avskräckande, valmöjligheterna till trots. Du ser direkt i skärmen hur dina inställningar påverkar den färdiga bilden, så det är lätt att experimentera sig fram till ett bra resultat.
Påtagligt är även hur snabbt det går att starta kameran och ta en bild, där är Samsung överlägsna. Oavsett om telefonen är i viloläge eller om du använder en annan app kan du alltid dubbelklicka på hemknappen för att starta kameran. På det sättet har du alltid kameran redo på under sekunden, alltid. Mycket värdefullt så klart när den där oväntade händelsen ska förevigas.
Tittar vi närmare på bilderna är det uppenbart att Samsung har förbättrat sig rejält sedan vi senast jämförde mobilkameror och då ska vi påpeka att föregångaren S5 inte alls hade en dålig kamera. Redan när man tar bilden och ser motivet i skärmen är det tydligt att förväntningarna på det färdiga resultatet ska vara höga. S6 tar bra makrobilder och ger detaljrika bilder i dagsljus. Båda de kategorierna brukar dock mobilkameror generellt ha relativt lätt för. Det är i de lite mer utmanande situationerna som S6 visar sin klass. En selfie i dåligt ljus visar visserligen att Samsung behandlar bilden och detaljerna är inte helt tydliga. Man ser dock tydligt att bilden även då hör till de bästa i testet och även bilder i mörker med huvudkameran ger bra resultat och släpper framför allt in mer ljus än de flesta. Nokias gamla Lumia 1020 som var överlägsen när den kom, framför allt i mörker, är plötsligt något som till exempel S6 kan konkurrera med. Man får intrycket av att Samsung har tagit till sig av den kritik som riktats mot bolaget de senaste åren. Jag har till och med varit med om att någon som stått bredvid när jag fotat med S6 utbrustit »wow vilken kamera« bara efter att ha sett i skärmen. Det är tydligt att utvecklingen inom mobilfoto fortsätter att ta stora kliv framåt.
+ Snabb Manuell fokus Bra i mörker
- Saknar fysisk kameraknapp
HTC One M9
HTC är väldigt intressant när det gäller just mobilens kamera. HTC har provat många olika speciallösningar utan att riktigt imponera. Experimentlustan saknas dock inte. I HTC:s mobiler har vi sett de så kallade ultrapixlarna, en teknik där man använder en större bildsensor för att göra en lågupplöst (4 megapixel) bild som ska ha bättre ljusinsläpp. I förra modellen av HTC One fick vi se två kameror på baksidan, men nu, med HTC One M9, har man istället förpassat ultrapixelkameran till framsidan och satt en ordinär, ensam 20-megapixelskamera på baksidan. Motivet till det är framför allt att »folk vill kunna beskära sina bilder och zooma« och det var en av ultrapixelkamerans stora nackdelar, att det inte gick på grund av den dåliga upplösningen. Fyra megapixel i den främre kameran gör HTC One M9 till en av de kameror som tar mest högupplösta selfies i det här testet. Bilderna från den här ultrapixelkameran hör helt klart till de bättre i testet men ljuskänsligheten är kanske inte så överlägsen som HTC hade hoppats. I dagsljus placerar sig M9:s selfiekamera även där bland de bättre i testet, och tittar vi på bilderna från den bakre huvudkameran är färger och detaljrikedom klart godkända.
Det område där HTC One M9 har det svårast är i mörker. Där har våra tidigare tester visat att till och med föregångaren HTC One M8 tar bättre bilder i mörker, så i det hänseendet innebär alltså M9 en försämring och HTC får kämpa i dagens konkurrens. Framför allt märker vi att detaljrikedomen blir lidande och zoomar vi in ser det mest grötigt ut.
Det som avgör om en mobilkamera är bra är idag inte bara hårdvaran, alltså vilken bildsensor och vilka linser som sitter i kameran, utan till stor del även mjukvaran. På Mobil har vi någon gång fått prova inte helt färdiga telefoner och då märkt tydligt just hur mycket man kan åstadkomma med en mjukvaruuppdatering innan telefonen sedan går ut i butik. I USA har HTC i skrivande stund släppt en uppdatering av mjukvaran till M9 som sägs förbättra dess kameraegenskaper och den ska framöver även komma till svenska telefoner. HTC har dock en lång historia av programuppdateringar efter lansering och man ska baserat på dem inte ha alltför stora förhoppningar.
+ Bättre selfies i dåligt ljus
- Detaljfattigt i mörker
Huawei Ascend Mate 7
Med Mate 7 gör Huawei entré i drabbningen med testets klart största telefon. Mate är Huaweis serie med phablets och stångas väl för närvarande med Huawei Ascend P7 om att vara företagets vassaste kameramobil, men Mate 7 lanserades senare av de två så det är den som får göra upp med konkurrenterna. Att ha en så stor skärm på en kamera är ju en fördel framför allt för att visa bilder, men kanske en liten nackdel när det handlar om att ha en kamera som är smidig att ta med sig. Telefonen som helhet känns välgjord och genomtänkt formgiven men aluminiummaterialet är väldigt mjukt och det dröjer inte länge innan vi får synliga märken där som inte går bort. Gränssnittet när det gäller kameran är relativt avskalat och faktum är att de flesta valmöjligheter som faktiskt finns i menyerna klarar man sig oftast utan. Kameran kan fokusera på ett rörligt objekt och följa det men vi saknar ett manuellt läge där man kan påverka bilden mer själv.
När vi tittar på bilderna från kameran så är det inte mycket att klaga på så länge vi håller oss till bilderna i dagsljus. Färgåtergivningen är bra, liksom detaljrikedomen, men då innebär den typen av bilder heller ingen riktig utmaning för en mobilkamera idag. Svårare är bilder i mörker med blixt, men även de bilderna klarar Mate 7 bra utan att förlora detaljerna i alltför starkt sken från fotolampan. Telefonen får dock svårare när vi tar ett självporträtt i svag belysning, för medan konkurrenterna antingen slätar ut ansiktet eller presenterar en bild med brus så blir bilden från Mate 7 alldeles flammig i någon form av grovt brus som inte är ett dugg smickrande för den som porträtterats. Många av telefonerna har visserligen olika grader av försköning där telefonen kan släta ut huden just på selfies, men för den här jämförelsen har vi stängt av alla sådana funktioner i samtliga kameror i testet.
+ Bra fotolampa
- Mörkerbilder utan blixt
Motorola Nexus 6
Det är svårare att göra en bra mobilkamera än vad många tror. Det är också svårare än vad Google tror, för trots att de vid det här laget har spottat ur sig en rad Nexusmodeller som över lag varit väldigt bra som telefoner har de aldrig lyckats med kameran. Den faktiska telefonen har i Nexus-fall allt från HTC och Samsung till LG och nu då Motorola gjort, men trots spridningen har kameran aldrig varit något att hurra för. Orsaken är svår att lista ut, men kanske är det en kombination av dåligt anpassad mjukvara i form av Googles egen kameraapp och prioritering på andra saker än just kameran när det gäller hårdvaran.
I Nexus 6 liksom i övriga mobiler med Android kan man visserligen ladda ner alternativa kameraappar, men vi utgår i testet från den som levereras med telefonerna. I Nexus 6 fall är det alltså Googles egen kameraapp. Det som utmärker den är framför allt att valmöjligheterna är starkt begränsade och man kan även tycka att översikten är bristfällig. Allra smidigast brukar det vara om man enkelt och direkt i kameravyn kan nå de vanligaste inställningarna och sedan med ett tryck kan ta sig till manuella inställningar och experimentera med de funktioner man kanske inte använder lika ofta. I Nexus kameraapp är alla viktiga inställningar dolda och en så enkel uppgift som att byta från stillbild till videoinspelning blir onödigt krånglig. Man måste svepa från kanten för att göra även de allra vanligaste alternativen synliga. Det finns visserligen en effektfull funktion för att skapa och dela med sig av bilder i 360 grader, men letar du efter manuella inställningar för dina vanliga stillbilder letar du förgäves.
Nexus 6 behöver egentligen inte skämmas för sina bilder, men det är ändå tydligt att den inte har med toppstriden att göra. Brister i detaljrikedom och färgåtergivning gör att den får svårt att konkurrera och i mörker där många mobiler har det svårt kan Nexus 6 inte mäta sig med de bästa.
+ Bra utan att övertyga
- Begränsad kameraapp
ZTE Blade S6
Det som främst utmärker tillverkare som ZTE är priset. Det är så klart imponerande att ZTE lyckas göra samma sak som de andra stora spelarna gör, men till en bråkdel av priset. Utöver att göra det de andra gör billigare får man även ett par mervärden med ZTE Blade S6 som är företagets senaste flaggskeppsmobil. Här hittar vi till exempel stöd för dubbla SIM-kort och eftersom telefonen är utrustad med den senaste versionen av Android så är många av funktionerna och det övergripande intrycket likvärdigt med de större etablerade och betydligt dyrare mobilerna från ZTE:s konkurrenter. De har dock en del att lära när det gäller materialval och det känns onekligen att ZTE Blade S6 är betydligt billigare än till exempel Samsungs telefon med samma namn. Ungefär lika tydlig blir klasskillnaden när vi tittar på bilderna. I dagsljus blir bilderna helt okej, men när vi börjar utmana kameran så bekänner den direkt färg. Blommorna i parken blir utfrätta och får inte alls samma färgton som faktiskt alla testets övriga kameror klarar av att återge. Istället för färgtoner från blått till vitt blir blommorna i bilden från Blade S6 betydligt mer vita och vi saknar mycket av detaljerna. Även i mörker har ZTE Blade S6 problem. Motiven blir ovanligt mörka och detaljrikedomen lidande. Det här gäller i dålig belysning, men även i mer upplyst inomhusmiljö.
+ Okej i dagsljus Billig
- Sämre i mörker Bristande färgåtergivning och detaljrikedom
Nokia Lumia 930
Det här är en i sammanhanget väldigt gammal telefon. Konkurrenterna har släppt nya flaggskepp, men för Nokia, eller Microsoft som det ju numera handlar om, är fortfarande Lumia 930 deras främsta kameramobil, trots att den lanserades redan för ett år sedan. Microsoft har lovat att ett nytt flaggskepp ska komma under året, men fram till dess verkar de mer satsa på mobiler i budgetsegmentet och då sällan med särskilt påkostade kameror. Lumia 930 är alltså den vi koncentrerar oss på och här hittar vi flera välkomna arv från Nokias tidigare kameramobiler. Gränssnittet i kameran hör till de absolut bästa och här finns en kombination av ett enkelt autoläge tillsammans med ett mer avancerat proffsläge där du kan styra allt från manuellt fokus till slutartid, vitbalans och så vidare. Det absolut finaste är att inte ens proffsinställningarna kräver att du förstår vad du gör alla gånger. Istället varnar kameran om du till exempel kombinerar ett ISO-värde med en slutartid som inte kommer att ge en bra bild. På det här området är Microsoft väldigt bra, även om de fått se sig passerade på andra områden när det gäller kameramobiler.
Trots att Lumia 930 inte har en Xenon-blixt som föregångaren, utan en helt ordinär fotolampa, så lyser den upp riktigt bra och ger fina färger när du använder den. Mörker över lag är något som Lumia 930 klarar bra, så även de bilder vi tar i mörker utan fotolampan aktiverad resulterar mestadels i bra bilder. Den tätposition inom mobilfoto som Nokia haft har man dock tappat. Särskilt svag är Nokia 930 på självporträtt. I mörker klarar den främre kameran inte att ta upp tillräckligt med ljus och detaljer och till och med i dagsljus har den problem. Då blir istället färgåtergivningen lidande liksom detaljrikedomen på grund av den överdrivna efterbearbetningen som appen gör. Tyvärr hör även upplösningen i selfiekameran till testets sämsta.
Om du inte är någon flitig selfiefotograf finns dock en del potential i Nokia 930.
+ Gränssnittet Selfiekameran
Outsiders - Några utmanare Vi låter några av testets deltagare hamna lite vid sidan. Nokias Lumia 1020 kan visserligen konkurrera på ett par områden, men det märks att den har snart två år på nacken. Panasonic imponerar inte bildmässigt trots att telefonen ser mer ut som en kamera än som en telefon.
Nokia Lumia 1020
Den här telefonen är speciell på väldigt många sätt. Mest påtagligt är säkert just kameran och det är också den som gör att vi trots att telefonen lanserades redan sommaren 2013 och knappt säljs längre ändå vill ha med den, om inte annat som referenstelefon. Lumia 1020 är ju unik för att den har en kamera på 41 megapixel. Om du tror att det här är megapixelrejset in absurdum så har du både rätt och fel. Egentligen räcker ju kanske fem megapixel för de flesta behov. Tanken med Lumia 1020 är istället att du ska kunna zooma och beskära dina bilder i efterhand och de 41 megapixlarna i sensorn gör det möjligt. Det här är alltså ett mjukvarusätt att ersätta ett stort och otympligt fysiskt objektiv som annars skulle vara alternativet. I praktiken innebär det här att du ur Lumia 1020 antingen kan få ut högupplösta bilder i som mest 34 megapixel eller mindre bilder på fem megapixel där all information från den stora bilden tas till vara.
När Lumia 1020 lanserades var den överlägsen alla andra mobiler. Xenonblixten är fortfarande nästan unik, men ljuskänsligheten är inte lika imponerande längre, för konkurrenterna har blivit bättre. Lumia 1020 är liksom systermodellen 930 väldigt dålig på självporträtt och det märks att den främre kameran inte håller måttet helt vare sig i mörker eller i dagsljus. Gränssnittet i kameran är dock väldigt bra och det är enkelt både att snabbt ta en bild i autoläget och att förstå inställningarna för en bild med manuella inställningar.
+ Xenonblixt Gränssnittet
- Selfiekameran
Panasonic DMC-CM1
Den väcker onekligen intresse denna telefon, vem som än får se den. De främsta reaktionerna brukar gälla dels om det verkligen är en telefon också och sedan hur gammal den egentligen är, för formgivningen talar mer tidigt 80-tal än något mer modernt och nutida. Tyvärr märks det här även i gränssnittet, alltså att Panasonic tycks lite fast i det förflutna. Det första intrycket är utan tvekan att CM1 inte är för alla. I kameravyn räknar jag i autoläget till närmare 30 olika små ikoner och det säger sig själv att det kan avskräcka de flesta. Man behöver visserligen inte bry sig om alla, men det känns ändå som om Panasonic har anpassat sitt gränssnitt dåligt för pekskärm och inte alls tänkt efter vad som ska prioriteras för den bästa upplevelsen. De här små ikonerna är till exempel väldigt små för att lämpa sig på en pekskärm utöver då att de till antalet är så många att det blir svårt att hitta rätt.
Tittar man på produkten som helhet sticker Panasonic ut i mängden. Vi får gamla versionen (4.4.4) av Android när de flesta andra levererar sina telefoner med den senaste och formatet och vikten är som sagt ljusår från vad konkurrenterna erbjuder. CM1 är såväl tung och tjock som kantig. Formgivningen är robust och för tankarna snarare till något i stil med trädgårdsutrustning än till den här typen av elektronik.
Möjligen skulle man kunna ha överseende med det här om bilderna från kameran var väldigt mycket bättre än allt annat på marknaden.
+ Bra i mörker
- Onödigt krånglig
Detalj och dagsljus
De flesta mobiler tar helt acceptabla bilder i dagsljus när förhållandena är enkla, men det som avgör vilka som är bäst är inte bara antalet megapixel. Även om de flesta kamerornas bilder ser helt okej ut hittar man svagheter så fort man granskar detaljerna. Det kan till exempel handla om färgåtergivning och detaljrikedom. Ofta handlar det om överdriven efterredigering i kamerorna som gör att detaljer flyter ihop så att bilden ser ut som slarvig pastellmålning. Ingen kamera är helt befriad från de här svagheterna, men en del klarar sig så klart bättre än andra.
Vinnare: Nokia Lumia 930, Nokia Lumia 1020 och Samsung Galaxy S6
Selfie och makro
Om dagsljusbilderna är i alla fall acceptabla för de flesta av de deltagande telefonerna så visar självporträtten med telefonernas främre kameror en betydligt tydligare klasskillnad. Framför allt i lite sämre belysning ger många av telefonerna rent usla bilder med fel färger, dålig skärpa och så hård efterbearbetning för att försöka rädda situationen att det ibland kan vara svårt att urskilja motivet.
Vinnare: Apple Iphone 6 Plus, HTC One M9, LG G Flex 2, Samsung Galaxy S6
I mörker
Mobiltelefonen har traditionellt varit väldigt dålig på att låta dig ta bra bilder i lite sämre ljus. Idag är fotolampa snarare än xenon-blixt standard i kamerorna men de har i alla fall blivit betydligt bättre i de senaste utgåvorna. De dubbla fotolamporna med olika färgton som flera mobiler har gör till exempel mycket för att ge mer naturliga hudtoner vid porträtt. Väljer du att ta bilder i befintligt ljus för att slippa fotolampans skarpa sken har du också betydligt större chans att bli nöjd idag än med mobilkameror med ett par år på nacken.
Vinnare: Nokia Lumia 1020, Panasonic DMC-CM1, Samsung Galaxy S6
Gränssnitt och användning
Det är inte lätt att skapa menyerna i kameran så att alla blir nöjda. Vi vill att de funktioner vi använder oftast ska vara tillgängliga direkt i sökarvyn så att vi snabbt kan starta kameran, välja funktion och trycka av. Samtidigt vill vi att de lite mer avancerade inställningarna ska finnas lätt tillgängliga när vi behöver använda dem för finlir och de gånger man har tid och lust att experimentera lite mer. Sedan ska telefonen rent hårdvarumässigt vara anpassad för fotografering och då är ju bland annat en fysisk kameraknapp något som kan förenkla.
Vinnare: Nokia Lumia 930, Nokia Lumia 1020, Samsung Galaxy S6 och Sony Xperia Z3
Testbilder: Detalj dag, blomma
HTC One M9
Huawei Ascend Mate 7
Apple Iphone 6 Plus
LG G Flex 2
Microsoft Lumia 1020
Microsoft Lumia 930
Motorola Nexus 6
Panasonic CM1
Samsung Galaxy S6
Sony Xperia Z3
ZTE Blade S6
Testbilder: Detalj dag, fågelholk
HTC One M9
Huawei Ascend mate 7
Apple Iphone 6 Plus
LG G Flex 2
Microsoft Lumia 1020
Microsoft Lumia 930
Motorola Nexus 6
Panasonic CM1
Samsung Galaxy S6
Sony Xperia Z3
ZTE Blade S6
Testbilder: Detalj dag, inomhus
HTC One M9
Huawei Ascend mate 7
Apple Iphone 6 Plus
LG G Flex 2
Microsoft Lumia 1020
Microsoft Lumia 930
Motorola Nexus 6
Panasonic CM1
Samsung Galaxy S6
Sony Xperia Z3
ZTE Blade S6
Testbilder: Detalj dag, gata
HTC One M9
Huawei Ascend mate 7
Apple Iphone 6 Plus
LG G Flex 2
Microsoft Lumia 1020
Microsoft Lumia 930
Motorola Nexus 6
Panasonic CM1
Samsung Galaxy S6
Sony Xperia Z3
ZTE Blade S6
Testbilder: Mörker, Mat
HTC One M9
Huawei Ascend mate 7
Apple Iphone 6 Plus
LG G Flex 2
Microsoft Lumia 1020
Microsoft Lumia 930
Motorola Nexus 6
Panasonic CM1
Samsung Galaxy S6
Sony Xperia Z3
ZTE Blade S6
Testbilder: Mörker, tavla
HTC One M9
Huawei Ascend mate 7
Apple Iphone 6 Plus
LG G Flex 2
Microsoft Lumia 1020
Microsoft Lumia 930
Motorola Nexus 6
Panasonic CM1
Samsung Galaxy S6
Sony Xperia Z3
ZTE Blade S6
Testbilder: Mörker, tavla med blixt HTC One M9
Huawei Ascend mate 7
Apple Iphone 6 Plus
LG G Flex 2
Microsoft Lumia 1020
Microsoft Lumia 930
Motorola Nexus 6
Panasonic CM1
Samsung Galaxy S6
Sony Xperia Z3
ZTE Blade S6
Testbilder: Makro
HTC One M9
Huawei Ascend mate 7
Apple Iphone 6 Plus
LG G Flex 2
Microsoft Lumia 1020
Microsoft Lumia 930
Motorola Nexus 6
Panasonic CM1
Samsung Galaxy S6
Sony Xperia Z3
ZTE Blade S6
Testbilder: Selfie, mörker
HTC One M9
Huawei Ascend mate 7
Apple Iphone 6 Plus
LG G Flex 2
Microsoft Lumia 1020
Microsoft Lumia 930
Motorola Nexus 6
Panasonic CM1
Samsung Galaxy S6
Sony Xperia Z3
ZTE Blade S6
Testbilder: Selfie
HTC One M9
Huawei Ascend mate 7
Apple Iphone 6 Plus
LG G Flex 2
Microsoft Lumia 1020
Microsoft Lumia 930
Motorola Nexus 6
Panasonic CM1
Samsung Galaxy S6
Sony Xperia Z3
ZTE Blade S6
Vinnaren: Samsung Galaxy S6
Det finns mycket att gilla i Galaxy S6 och kameran är definitivt en av de sakerna. Att på under en sekund kunna starta kameran oavsett om telefonen är i viloläge eller om du använder en annan app ger förutsättningar för bra bilder. Möjlighet till manuellt fokus är en annan tydlig styrka, men även i autoläget klår S6 det mesta i de flesta situationer.