Guide: Mobilize your business

Mobila medarbetare: en kostnadseffektiv realitet

Bild: Global X/Flickr

Nu gäller det att se möjligheterna med mobila medarbetare, menar Svenska Kyrkan, Ingram, Tieto och Mentimeter.

Publicerad Uppdaterad

Enligt Jens Enskog, affärsområdeschef över ILS and Services på Ingram Micro Mobility, är en mobil medarbetare en kostnadseffektiv realitet – inte en dyr utopi. Men då gäller det att fokusera på vad en mobil medarbetare tillför organisationen istället för på kostnader.
– Är det rimligt att lägga tid på att jaga minsta möjliga pris på en smartphone när driften av en smartphone i en organisation kostar runt kronor om året?, frågar han.

Jens Enskog, affärsområdeschef ILS and Services på Ingram Micro Mobility

Priset på själva telefonen utgör bara procent av dessa tusenlappar. Resten står trasiga eller borttappade enheter, tid som läggs på att installera mejl i mobiler eller bristande säkerhetssystem för. 

Genom en smart och effektiv logistiklösning kan företag istället ägna sin tid åt inkomstbringande verksamheter.

Stora miljövinster med mobilt arbetssätt
Svenska Kyrkan fokuserar på vinster i stället för kostnader, och då specifikt miljövinster, när det kommer till mobila medarbetare.
– Vi har ungefär 30 000  beslutsfattare på olika nivåer som inte är anställda av kyrkan – förtroendevalda och volontärer, förklarar Peter Stålberg, utbildningssamordnare vid Svenska kyrkan.

Peter Stålberg, utbildningssamordnare vid Svenska kyrkan

Det betyder många möten, och ännu fler dokument och brev som förut kostade tid, pengar och miljö.
– Att ha alla dessa utskrifter är inte försvarbart, säger Peter Stålberg.

Genom att samla alla dokument på intranätet kan de nås via webben eller apparna på de surfplattor som Kyrkostyrelsen och allt fler stift utrustat sig med. Allt för att fokusera på huvudbudskapet istället för på mötesprotokoll.

Ökad medarbetardelaktighet med mobila verktyg
Men mobila medarbetare kan betyda mer än att bara utrusta medarbetare med smartphones eller surfplattor. Tieto, där endast 26 procent av de anställda är kvinnor, driver sitt jämställdhetsarbete med Mentometers ”Eqmeter”, en anonym omröstningsknapp i mobilen.
– Personer som inte är vana vid eller bekväma med att prata för sin sak behöver inte gå utanför sin comfort zone. De är plötsligt med, säger Liva Lager, Senior Project Manager på Tieto och ansvarig för bolagets jämställdhetsarbete.

Liva Lager, Senior Project Manager på Tieto och ansvarig för bolagets jämställdhetsarbete

Anställda som tidigare inte har tänkt på jämlikhetsfrågor har dessutom visat sig vara intresserade av att ta frågorna vidare till andra avdelningar, berättar Liva Lager.

Åsikter förvandlas till konkret data i realtid. Attityder eller problemområden i grupperf förvandlas till information som kan följas upp och  följas över tid,  förklarar Niklas Ingvar, Produktchef på Mentimeter.