Annons

Snurra för att styra

Första intrycket: Samsung Gear S2

I helgen börjar Samsung sälja sin senaste smartklocka. Vi har just börjat testa den.

Publicerad Uppdaterad

Det var sent i somras som Samsung ägnade ägnade sin presskonferens på IFA-mässan i Berlin åt att lansera klockan Gear S2, bolagets första med rund skärm. Då var vi efter att fått snabbtesta klockan en halvtimme på plats positivt inställda och nu har vi kunnat ägna ytterligare tid tillsammans med klockan i mer vardagligt användande.

Eget operativsystem
En tydlig skillnad mellan Samsungs smarta klocka och andra på marknaden är att man använder sig av operativsystemet Tizen och inte Apples Watch OS eller Android Wear som man hittar hos konkurrenterna. Det här har potential att bli både en fördel och en nackdel. Apparna i Gear S2 ska vara mindre beroende av din telefon, men samtidigt bygger ju mycket av funktionen i en klockapp på att den ska kunna komplettera och förlänga funktionen du får av motsvarande app i din telefon. Du vill kunna läsa sms från telefonen, du vill kunna se vägbeskrivningar från telefonens kartapp, du vill se e-post och du vill kunna kolla dina bilder.

Det här visar sig fungera bättre än jag väntat mig. Samsung Gear S2 plockar upp alla notiser du får i telefonen och de kommer alltså fram även i klockan om du väljer det. När jag ansluter klockan till telefonen för första gången så får jag välja vilka appar vars notiser ska komma även till klockan. Det här innebär visserligen att jag blir rejält distraherad av en mängd chattmeddelanden i klockan första dagen. Under en kort tid får jag massor av chattmeddelanden som jag helst skulle sluppit ha i klockan, men man kan alltså välja bort appar helt och inte bara vissa av appens notiser. Det här är dock inte Gear S2 ensam om utan det gäller de flesta smarta klockorna.

Anpassas enkelt
Urtavlan i Gear S2 kan jag anpassa på flera olika sätt. Man kan välja själv utseende och vilken ytterligare information (som antal steg, världsklocka, kalender, batteri) som man vill visa. Jag kan dessutom ladda ner separata urtavlor från apputvecklare som CNN och Bloomberg där de förutom tiden presenterar de senaste nyheterna respektive finansiella nyckelsiffror.

Samspelet med appar i telefonen visar sig fungera. När det gäller Bloomberg till exempel så finns en funktion för att skapa en egen aktieportfölj, vilket så klart är lätt osmidigt att göra i den lilla klockan. Det gör man därför i Bloombergs Android-app och den portföljen synkas sedan till klockan. Givetvis förutsätter det här att Bloomberg i det här fallet anpassat sin app, men det har de alltså gjort. Även i andra sammanhang fungerar samspelet mellan klocka och telefon. Varje gång du laddar klockan i den medföljande trådlösa laddaren synkas innehåll från telefonen så att musik och dina senaste foton alltid är tillgängliga även i klockan.

Även med andra Androider
Samsung Gear S2 fungerar inte bara med Samsungs mobiler utan alla androider med version 4.4 och senare samt med minst 1,5 GB arbetsminne. Navigeringen sköter du utöver med pekskärmen även med hjälp av en ring runt skärmen som du roterar för att välja till exempel ikon på skärmen eller för at skrolla. Dessutom finns två knappar på sidan, en hemknapp och en tillbaka-knapp. Gear S2 kommer i två modeller, en lite sportigare som vi testar kallad Gear S2 och en lite mer exklusiv kallad Gear S2 Classic.