Nubia Z20

Första intrycket av mobilen med skärm på bägge sidor

Efter att ha mixtrat med fram- och bakskärmen med Nubia Z20 kan jag inte låta bli att tycka att detta är en rolig mobil.

Publicerad Uppdaterad

Nubia är en kinesisk mobiltillverkare som tidigare var ett varumärke under ZTE men nu brutits ut som eget företag. De har i dagsläget ingen distributör i Sverige men är i färd med att starta sin försäljning i EU. Deras telefon Nubia Z20 utmärker sig med en originell lösning på hur man blir av med sensorpanelen på telefonens framsida: En andra skärm på baksidan.

Jag läser om telefonen på nätet och märker att många verkar tycka att detta med att ha en andraskärm bara som kamerasökare är en befängd lösning. Själv tycker jag att den är logisk och betydligt mindre långsökt än mekaniskt komplicerade lösningar med kameror som svänger runt för att kunna användas både framåt- och bakåtriktat.

Fullt fungerande andraskärm

Inte för att Nubia Z20 nöjer sig med bara det. Skärmen på baksidan är inte på något sätt reserverad för kameraappen utan är fullt fungerande och Nubia anstränger sig verkligen för att komma på ytterligare användningsområden för den.

Designen på telefonen är annars rätt konventionell, med en skärm (den vanliga skärmen alltså) med rundade kanter och en smal metallram som skiljer glasbaksidan. Baksidan är i metalli blå glas, under vilket alltså gömmer sig en andra, mindre skärm. Denna skärm kan knappt skönjas när den är av, och när den är på är den dämpad av glasets färg, men som kamerasökare för att se att alla kommer med i bild duger den utmärkt.

Att Nubia inte tänkt stoppa där inser jag redan under konfigurationsfasen när jag får välja vilken fingeravtrycksläsare jag ska använda. Ja, det finns en på varje sida av telefonen, och bägge är också av/påknappar. Bara en fingeravtrycksläsare kan dock vara aktiv i mobilen, men tanken med att ha två, utöver att göra det lättare för vänsterhänta, är nog att man lättare ska kunna slå på telefonen med baksidan upp.

Här kan jag passa på att inflika att Nubia Z20 även om man inte skulle bry sig ett dyft om extraskärmen ser ut att vara en riktigt prisvärd mobil, med toppchipsetet Snapdragon 855 Plus och 48-megapixelkamera till en prislapp på 550 euro, drygt 5500 kronor.

Ren Android

När jag kör igång mobilen möts jag av en avskalad Androidversion som är lik Googles standard-Android. En liten flytande knapp på skärmen låter mig växla till baksidesskärmen. Jag stör mig på denna och beger mig in i inställningar för att se om det finns alternativa sätt att växla skärm. Det gör det definitivt, och mer därtill. Utöver att slå på att den sida som är uppåt är den sida som ska användas slår jag på always on-display och får klocka på bägge sidor av telefonen. Jag noterar att jag också får välja om bägge skärmarna ska spegla varandras innehåll eller om de ska vara helt oberoende. Väljer man det senare kan man multitaska genom att ha två appar öppna samtidigt, låt vara på ett yxigt sätt genom att vända mobilen.

Ja faktum är att det till och med finns en högtalare på baksidan. Det hela känns som overkill. Det enda jag begär är en kamerasökare så jag slipper ha en separat och sämre kamera på telefonens framsida, men jag inser att det ändå är smart med flexibiliteten. Man vet aldrig vilken app som kan behöva en selfiekamera.

Skal som fungerar över skärmen

De allra flesta använder skyddande skal till sina mobiler och jag undrar hur det ska fungera med andraskärmen. Men inte särskilt länge. Jag letar i förpackningen och hittar ett medföljande gummiskal, som jag utan problem kan se andraskärmen genom. Pekskärmsfunktionerna fungerar genom skalet också.

Jag har kul när jag utforskar möjligheterna med Nubia Z20, även om allt inte precis känns nödvändigt tycker jag fortfarande när jag testat i praktiken att detta är en bättre lösning än snurrande kameror. Hur bra kameran och telefonens övriga egenskaper faktiskt är får vi lov att återkomma om.

Är det något särskilt ni vill veta mer om när det gäller Nubia Z20? Skriv och fråga i kommentarerna!