Annons

Förbättrat gränssnitt och flera nyheter

Första intrycket: Samsung Note 9 i Sverige nu uppdaterad till Android 9

Systermodellen Galaxy S9 var först att uppdateras till nya versionen av Android, men nu får även svenska användare av Samsung Galaxy Note 9 uppdateringen.

Publicerad Uppdaterad

Vi har tidigare beskrivit våra första intryck av Android 9.0 Pie på Samsung Galaxy S9, men nu har uppdateringen kommit till Mobilredaktionens Samsung Galaxy Note 9, vilket gör att vi kan titta närmare på vad Pie gör för den telefonen och mer tydligt kanske, vad Samsung nya gränssnitt kallat One UI innebär.

Android 9.0 Pie bygger en grund för framtida telefoner och är till exempel anpassat från grunden för telefoner med sensorpanel och för telefoner med mer långsmala skärmar som trenden nu är, men systemet tillför även en hel del nyheter när det gäller befintliga telefoner som uppdateras till Android 9.0. Viktigast är kanske de utökade batterisparfuntionerna som ska anpassa sig i högre grad till ditt användarmönster. Dessutom innebär Android 9.0 att det tillkommer funktioner för att du ska kunna ha koll på och om du vill begränsa hur mycket du använder telefonen. Det är dock än så länge upp till tillverkaren att implementera en del funktioner, så när det gäller funktionen för att ha koll och begränsa sitt användande, det som Google kallar Digital Wellbeing så saknas den hos Samsung, men finns i Pixel-mobilerna och i mobiler med Android One. Huawei har i sin tur gjort en egen version av funktionen. 

Gränssnittet var i behov av en översyn

Att Samsung arbetat en längre tid på att se över sitt gränssnitt fick vi indikationer om redan i höstas då företrädare för tillverkaren pratade om att gränssnittet i telefonerna sett likadant ut länge. Det var sedan i början av november som vi fick se One UI för första gången under Samsungs utvecklarkonferens. Tanken är att man framförallt skulle förenkla det grafiska utseendet, införa ett mörkt nattläge och anpassa systemet så att allt du behöver nå med fingret och klicka på ska vara i nedre delen av skärmen, lätt att nå och att den övre delen mest ska användas för det du behöver se, men inte interagera med.

Det här är nytt i Samsung Note 9

Efter att vi uppdaterat vår Samsung Galaxy Note 9 till Android 9 är det flera saker vi direkt lägger märke till. Samsung har först och främst bytt utseende på flera ikoner och uppdaterat utseende på multitasking menyn och på sin aktiva viloskärm, det som kallas Always on Display. Det mesta man ser har helt enkelt finputsats och egentligen alla förändringar vi ser känns som de är till det bättre. 

I den aktiva viloskärmen får vi nu se tid, datum och batteriladdningsnivå i vänsterställd text medan inkomna appaviseringar visas med en rad av färglagda ikoner och inte svartvitt som ofta var fallet innan. Vilket innehåll som visas i den aktiva låsskärmen kan man precis som tidigare välja och du kan byta utseende på informationen och lägga till exempelvis världsklocka, kalenderhändelser och bilder. Dessutom kan du få aktuell låt synlig här så du ser vad som spelas i Spotify eller annan musikspelare.

Nattläge och multitasking

Tittar vi på de funktioner som är unika för Note, möjligheterna att använda pennan så är de relativt lika från vad vi såg innan uppdateringen. Multitasking menyn, den du använder för att växla mellan aktiva appar, visar nu enbart en app, med övriga valbara appar i en ström till vänster utanför skärmbilden. Nu ser man alltså mer av varje app åt gången istället att som tidigare ha en hög med appar i höjdled där enbart lite av varje skärmbild syntes. Den här vyn kompletteras även med en ikonrad längst ner i skärmen där du direkt kan växla till en app och det här ikonurvalet anpassas för att passa dig.

Nattläget om du aktiverar det gör att en del av telefonens gränssnitt går i svart istället för vitt och blir mer vilsamt för ögonen, särskilt då i mörker. Anpassningen gäller dock inte överallt. Startskärmen ser till exempel ut som vanligt och det gäller även de flesta apparna. Många av Samsungs appar blir dock anpassade med nattema så inställningsmenyn, bildgalleriet, meddelandeappen, kalendern, kontakter och telefon-appen blir mörka. Aviseringar i systemet kommer också på mörk bakgrund istället för ljus. Samsung Pay, Galaxy Apps, Health, Samsung Internet och Smart Things, liksom tredjepartsappar påverkas dock inte alls utan är lika skrikigt vita som vanligt.

Avskalat och enkelt

I inställningsmenyn märker man att Samsung har rensat och även om det som erfaren användare kan vara lite ovant att hitta rätt känns det som en förbättring. Inställningsmenyn är också ett av flera exempel där det är enklare att nå det du behöver klicka på. I inställningsmenyn, meddelandeappen och Bixby är det till exempel gott om luft i överkant och enklare att nå det jag behöer klicka på. Överlag känns det nya gränssnittet som en klar förbättring och något som positionerar Samsung bättre nu när telefonernas skärmformat blivit mer långsmalt.

En ny bild av det gamla

Det nya gränssnittet gör att Note 9 känns ny och även om det är svårt att peka på enskilda nyheter som avgörnade är helheten ett klart steg framåt. Tydligast blir det när jag tittar på bilder av hur gärnssnittet såg ut innan uppdateringen och direkt uppfattar det som väldigt rörigt och oöverskådligt. En viktig fördel med One UI utöver det jag påpekat ovan är att informationen presenteras så att det blir eklare för ögat att avgöra vad som är viktigt. I jämförelse känns det gamla gränssnittet just rörigt och fyllt av detaljer medan One UI gör det enklare att fokusera på det som är viktigast för stunden, för det man vill göra. Samsung är på rätt väg och om man fortsätter på inslagen linje och fortsätter anpassa fler appar enligt de här idéerna kommer det bli ännu bättre.