Lenovo bryter ny mark på flera olika plan med Moto Z som kom ut i svenska butiker nyligen. Mest uppmärksamhet har förmodligen Moto Mods med möjligheten att haka på olika tillbehör på telefonen väckt men det riskerar att överrösta det Telefonen i sig kan erbjuda. Så låt oss kolla in själva telefonen ordentligt.
Tunn topplur Först och främst är det en galet tunn telefon som trots det har bra prestanda, skärm och allt annat du förväntar dig av en toppmodell idag. Motorola har en historia med tunna telefoner och den lever vidare med Moto Z. 5,2 millimeter är måttet som uppges, men räknar vi med den utstickande kameralinsen hamnar tjockleken på 7,7 millimeter. Oavsett är det en väldigt tunn telefon, vilket kan vara befogat eftersom den ska anslutas med tillbehör på baksidan och därför inte bör addera allt för mycket volym till tillbehöret i fråga. Tillbehören, som kan vara projektor, Hasselbladkamera eller extra batteripack, ansluts med magnet och kommunicerar med telefonen via en speciell kontakt på baksidan.
Telefonen är väldigt tunn med lite vassa kanter på baksidan, förmodligen för att passa när tillbehören ansluts. Det gör tyvärr att telefonen känns vass när man håller det i handen, men det har Lenovo själva tänkt på och skickar med ett skal som inte bara rundar till baksidan utan samtidigt gör att kameralinsen inte längre sticker ut.
Sticker ut gör dock Motorola fortfarande med sitt rena Google-gränssnitt och de få men smarta tillägg man gjort. Du kan till exempel vifta med handen över telefonen för att tända skärmen monokromt och se vad klockan är, du kan vidare hålla ner fingret på skärmen för att få en snabb visning av aktuella notiser utan att tända hela skärmen och du kan lära telefonen ett röstkommando som väcker den och aktiverar röststyrning.
Annons
Alla de här funktionerna är inte så unika dag som när Motorola introducerade dem. Idag är vi snarast imponerade av att de tillsammans med övriga funktioner får plats i ett så tunt skal. Där har vi kanske sammanfattat vad arvet från Motorola bidrar med här, men Lenovo som ju köpte varumärket Motorola från Google gör telefoner både under varumärket Moto och under varumärket Lenovo. Från Lenovo-sidan härstammar kanske funktionen med dubbla simkortplatser som vi även det hittar i Moto Z. Liksom i många andra telefoner med dubbla simkort är platsen för det andra simkortet även en micro-sd-plats så du kan välja om du vill ha minneskortplats eller ett extra simkort.
Kompetent kamera Kameran behöver inte skämmas för sina bilder även om den inte klarar mörker lika bra som de bästa och tidvis har lite problem med den automatiska vitbalansen. Utöver autoläget finns panorama, slowmotionvideo och manuellt läge där du för stillbilder manuellt kan ställa fokus, iso , vitbalans och slutartid. I Googles Foto-app får jag veta att Moto Z-ägare gratis får ladda upp fritt antal bilder i full upplösning från telefonen i två år utan avgift, men eftersom Google Foto har gratis lagring av bilder på 16 megapixel och lägre och Moto Z bara tar bilder i max 13 megapixel ställer jag mig frågande till värdet.
Som en av de första tillverkarna är Moto Z utrustad med usb-c som utöver att ladda även ersätter hörlursuttaget. Eftersom telefonen är så extremt tunn känns det som en rimlig åtgärd, men Lenovo skickar inte med några hörlurar, utan enbart en adapter så att du kan använda dina vanliga lurar med den vanliga 3,5-millimeters-kontakt som inte ser ut att riktigt få plats i tunna Moto Z.