Samsung Dex

Samsungs skrivbordsläge börjar fungera med enbart HDMI

I och med Note 9 blir det möjligt att använda Samsungs mobiler i datorläge med skärm och tangentbord utan någon särskild dockningsstation.

Publicerad Uppdaterad

Samsung Dex är en idé lika gammal som smartphonen. Eftersom telefonen nu är en avancerad dator borde man kunna använda den som sådan bara genom att plugga in den till ett löst tangentbord och en skärm.

I Samsungs version Dex har man hittills behövt en dockningsstation för någon tusenlapp utöver skärm, tangentbord och mus. Ansluter man dessa får man på skärmen ett skrivbordsläge där åtminstone vissa appar kan öppnas i fönster. Alla appar fungerar dock inte lika bra i desktopläget.

Nu blir Dex lite mer tillgängligt då man inte ska behöva en separat dockningsstation för att ansluta mobilen. Det räcker med en adapter från USB till HDMI, som du kan ha med dig i väskan.

Dockningsstationen ger dock fortfarande fördelar. Med den kan du ha 20 appar öppna samtidigt i Dex-läget, medan du bara kan ha 5 appar öppna samtidigt med HDMI-adapter. Det beror enligt Samsung på att telefonen riskerar att överhettas annars. Dockan har inbyggd kylning.

I dagsläget är det bara Samsung Galaxy Note 9 och surfplattan Galaxy Tab S4 som har stöd för Dex med HDMI-adapter, men Samsungmodeller som Galaxy S9 kommer att få funktionen med en systemuppdatering.